ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Obchody s kryptem v Česku meziročně klesly. O bitcoin se začali rvát velcí hráči

  • 6
Objem obchodů s kryptoměnami v prvním pololetí letoška meziročně klesl o 18 procent na zhruba 1,8 miliardy korun. V červnu Češi zobchodovali kryptoměny za přibližně 300 milionů korun, to je stejně jako loni a zároveň o šest procent méně proti předchozímu měsíci. Vyplývá to z údajů obchodníka Bit.plus. Červen se podle analytiků nesl ve znamení ohlášení vstupu významných finančních institucí do kryptoměn.

Kurs nejvíce obchodovaného bitcoinu v červnu stoupl o 14 procent na 30 470 USD. Za poslední rok bitcoin posílil o více než 53 procent. Ethereum pak v červnu rostlo o více než tři procenta.

„V červnu začal bitcoin díky několika oznámením významných světových hráčů výrazně posilovat až k 30 000 dolarům, to se projevilo v následném mírném ochladnutí poptávky na českém trhu. Tu navíc ovlivnila předprázdninová doba,“ uvedl ředitel Bit.plus Martin Stránský.

Červen se podle analytika Wood & Company Tomáše Kacerovského nesl ve znamení ohlášení vstupu významných finančních institucí do kryptoměn. Například největší investiční korporace světa BlackRock podala u amerického regulátora žádost o povolení vytvořit bitcoinový fond ETF.

„Po tomto oznámení odstartoval doslova závod ostatních finančních institucí o to, kdo dříve podá žádost o možnost také vytvořit Bitcoin ETF. Mezi žadatele patří například CME, Invesco, Fidelity a podobně. Vedle toho v Německu zažádala Deutsche Bank o licenci obchodníka s digitálními aktivy. Ceny kryptoměn po podání žádosti ze strany BlackRock ukončily několik týdnů trvající poklesy,“ uvedl Kacerovský.

Umění, Lego i alkohol. Alternativní investice rostou v Česku na oblibě

Již začátkem června se ale podle ředitele firmy 2Bminer Jakuba Hlavenky dostaly kryptoměny pod silný tlak. Důvodem byly především žaloby Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) proti obchodníkům Binance a Coinbase. „Trhu nepomohly ani debaty o tom, že by velká část tzv. altcoinů neprošla testem SEC, který by určil, že spadají do kategorie cenných papírů. To by samozřejmě negativně ovlivnilo v budoucnu i bitcoin,“ podotkl.

Stejně jako v předchozích měsících i tentokrát podle ekonoma Portu Lukáše Rašky celková tržní kapitalizace celého kryptoměnového trhu kopírovala vývoj bitcoinu a ohodnocení celého trhu se tak zvýšilo na 1,2 bilionu dolarů. „Bitcoin se díky krokům BlackRocku a dalších stává stále více populárnější kryptoměnou. To dokládá tržní dominanci bitcoinu, jehož podíl na celém krypto trhu v červnu po více než dvou letech přesáhl 50 procent,“ dodal.

,