Teplice Open 2023 pohledem talentované mládeže, první IM norma pro Michala Jareše!

Michal Jareš

Ve dnech 10. až 18. června jsem se zúčastnil turnaje Teplice Open. A dařilo se.

Hrací prostředí bylo ideální, organizátorům se, myslím, vše povedlo. V době, kdy jsem nehrál, ani se nepřipravoval na partii, jsem rád chodil do nedalekého lázeňského parku. A teď už k samotnému průběhu…

prvním kole jsem celkem jednoznačně bílými přehrál Ivu Petirovou (1701).

Do druhé partie mi los přisoudil opět bílé kameny s Yahlim Sokolovskym (2464), se kterým jsem mj. hrál na tomtéž turnaji i minulý rok, a také bílými ve druhém kole! Partie byla dlouhou dobu přibližně vyrovnaná. Ve věžové koncovce se sice soupeř dopustil chyby, nakonec však udržel remízu.

Ve třetím kole jsem černými nakonec nestačil na Tomáše Krause (2493), bezpochyby to však pro mne byla cenná zkušenost.

Ve čtvrtém kole jsem bílými zvítězil nad Nikitou Gorainowem (2020), když se v poměrně komplikované pozici v časovce dopustil chyby.

pátém kole jsem černými překvapil soupeře Collina Colbowa (2412) zajímavou variantou v zahájení. V průběhu partie jsem byl na více místech přivyhraný, nakonec ale soupeř dokázal remizovat ve věžovce.

šestém kole jsem se utkal černými s Hilmirem Freyrem Heimissonem (2413), který v předcházejícím kole marně zkoušel dlouhých 160 tahů vyhrát lepší dámskou koncovku. O této skutečnosti jsem věděl, a tak jsem mu těsně po 40. tahu, ve chvíli, kdy jsem stál již o něco lépe, provokativně nabídl remízu. Jak jsem očekával, soupeř ji nakonec nepřijal, zamyšlení ho však stálo poměrně dost času. Již potřetí na tomto turnaji mi poté na šachovnici vznikla věžová koncovka, ve které se soupeř na půlminutě spletl, nenašel remizující pokračování a já jsem mohl slavit vítězství v tomto pětihodinovém boji. Začínalo to vypadat nadějně…

sedmém kole jsem hrál bílými s Basakem Souhardem (2400). Nenašel jsem poměrně složitou a hlavně nečekanou výhru a partie vzápětí vplula do remízového přístavu.

osmém kole jsem soupeři Ameyovi Audimu (2393) spadl do přípravy a chvíli to vypadalo vskutku bledě. Zanedlouho jsem se však z nejhoršího dostal pomocí taktiky a partii jsem dokázal zremizovat. Mimochodem, už počtvrté jsem si zahrál věžovou koncovku, která záhy přešla do koncovky dámské.

A pak přišlo ono deváté kolo a partie s Mikkelem Manosrim Jacobsenem. Věděl jsem, že když vyhraji, získám rating potřebný pro titul FM. Neměl jsem však nejmenší tušení, že případné vítězství mi zajistí i IM normu. Pro výpočet performance u norem totiž existuje pravidlo, které stanovuje, že jeden hráč s ratingem nižším než 2050 (v mém případě soupeřka z 1. kola), se na tuto hranici „povýší“ a počítá se jako hráč s ratingem 2050. Díky existenci tohoto pravidla výhra znamenala performance 2459 (jinak bylo okolo 2430). Ze zahájení jsem stál jednoznačně lépe, ne-li na výhru. Soupeř se však poté dostal k protihře a partie začínala připomínat divokou kovbojku. Šachovnice hořela pod taktickými hrozbami a napětí eskalovalo. V oboustranné časovce v oboustranně nebezpečné pozici to byl nakonec soupeřův král, který se dostal pod kola rozhodujícího útoku. Závěr partie jsem si vybral jako ukázku.

Celkově jsem s turnajem pochopitelně velice spokojen. Připsal jsem 110 ELO bodů, uhrál titul FM a nakonec i získal IM normu, což jsem zjistil až následující den. Inu, milé to překvapení…

Závěrem bych rád poděkoval ŠSČR za finanční podporu.

 

Jakub Kůsa

Ve dnech 10. – 18.6 se konal Teplice open, kterého jsem se letos zúčastnil již popáté. V turnaji hrálo celkem 218 hráčů, přičemž já jsem byl nasazen jako č. 51. Turnaj byl velmi hezky zorganizovaný, hrací sál byl velký a klimatizovaný a tak se hrálo dobře.

1. kolo: V prvním kole na mě čekal Ind Kumar Jaganathan Kishore (1860). Partie to nebyla jednoduchá, po zahájení byla pozice zhruba vyrovnaná, ale potom jsem soupeře dokázal přepočítat a dostal jsem koncovku se dvěma pešci víc, kterou jsem dokázal vyhrát.

2. kolo: Ve druhém kole jsem hrál s Charis Peglau (2114) z Německa. Myslím, že partie se mi povedla a soupeřku jsem postupně přehrával a výhodu jsem v koncovce dokázal přetavit v celý bod.

3. kolo: Ve třetím kole jsem se utkal se Samirem Sahidim (2505) ze Slovenska. Jestli se mi minulá partie povedla, tak tato se mi naopak hrubě nepovedla. Po zahájení jsem sice nestál špatně, ale vůbec jsem si nevěděl s pozicí rady a tak jsem udělal pár nesmyslných tahů, za které mě soupeř potrestal a zaslouženě vyhrál.

4. kolo: Ve čtvrtém kole jsem hrál s Jirkou Bouškou (2189). Partie byla podle mě zajímavá, v koncovce nestejnobarevných střelců s věžemi jsem v jeden moment mohl získat nadějnou (ale ne vyhranou) pozici, nicméně jsem pak přehlédl jeden silný tah, který soupeř bohužel pro mě viděl a poté už pozice vyšuměla do remízy.

5. kolo: V pátém kole na mě čekal Jeevan Karamsetty (2160) z USA. V této partii jsem ze zahájení získal velkou výhodu a když už jsem si myslel, že stojím na výhru, tak soupeř začal nacházet strojově přesné tahy, které jsem vůbec neviděl. To mě docela rozhodilo a tak jsem posléze výhodu ztratil a na konci jsem ještě musel bránit koncovku s pěšcem méně, což se mi nakonec podařilo.

6. kolo: V šestém kole jsem se utkal s dánskou mezinárodní mistryní Ninou Hoiberg (2094). Tady mi parádně vyšla příprava a tak jsem po zahájení měl ihned pěšce navíc, nicméně realizace nebyla tak jednoduchá a trochu jsem si ji zkomplikoval. Nakonec jsem však partii dokázal dotáhnout do vítězného konce.

7. kolo: V sedmém kole jsem hrál s Vlastimilem Babulou (2543). V zahájení mě soupeř překvapil, ale i tak jsem dostal poměrně slušnou pozici. V pozdějším průběhu partie jsem se trochu dostal pod tlak a na konci mohl Vlasta získat výhodu, po které bych dostal věžovou koncovku s pěšcem méně. Naštěstí pro mě to Vlasta neviděl a tak jsme opakovali tahy a partie skončila dělbou bodu.

8. kolo: V osmém kole na mě čekal Zi Han Goh (2162) ze Singapuru. Soupeř měl sice malé ELO, ale v turnaji hrál velice dobře a tak jsem věděl, že mě nebude čekat lehká partie. V partii jsem chtěl soupeře překvapit variantou, kterou jsem již rok nehrál, ale soupeř byl připraven i na toto a tak mě nakonec překvapil on. V partii jsem dostal poměrně nepříjemnou pozici, která se mi vůbec nelíbila, ale po pár dalších tazích jsem se dokázal krásně rozehrát. Partie nakonec skončila v úplně vyrovnané jezdcové koncovce, kterou jsme dali za remízu.

9. kolo: Mým posledním soupeřem v turnaji byl Arman Ghevondyan (2047) z Arménie. Soupeř hrál velice rychle a získal poměrně velkou časovou převahu. Partie po zahájení dospěla do symetrické pozice, ve které jsem trochu tlačil. Nicméně soupeř nevycítil nebezpečí a pořád hrál velice rychle a dokonce mi nabídl remízu. Tu jsem ale odmítl a po chvilce jsem získal dva pěšce, které jsem bez problému uplatnil k výhře.

V turnaji se mi nakonec podařilo uhrát 6 bodů a skončil jsem na 35. místě. Se svou předvedenou hrou a umístěním jsem docela spokojený, ale samozřejmě se mi ukázaly i slabiny a nedostatky, na kterých je potřeba zapracovat.

Závěrem děkuji organizátorům za moc hezký turnaj, Lukáši Vlasákovi a Pavlu Šimáčkovi za pomoc s přípravou a ŠSČR za podporu.

Jakub Kůsa

 

Jáchym Šmolík

Ve dnech 10-18.6. jsem se zúčastnil již 16. ročníku mezinárodního turnaje Open Teplice. Turnaj jsem hrál po dlouhé době a chtěl jsem si udržet elo, na které jsem vyletěl a hrát dobré šachy, což si myslím, že se mi ve velké části partií povedlo, ovšem ne ve všech.

Turnaj jsem rozehrál slušně a to  2/2, 3.kolo následovala partie s GM Štočkem, kterou jsem slušně rozehrál, ovšem dále jsem v partii bez vynucení soupeře dělal dál a dál větší blbosti a partii zaslouženě prohrál. 4.kolo jsem vyhrál a zase se vyhoupl k silnějšímu hráči, se kterým jsem kvůli špatnému zhodnocení pozice obětoval nekorektně figuru a partii prohrál. V 6. kole mě zase čekal elově slabší hráč černými figurami a partii jsem po dlouhém a velmi složitém průběhu se štěstím vyhrál. 7. kolo jsem k mému překvapení byl nasazen, ovšem soupeř na své elo 2049 rozhodně nehrál – já se ho až zbytečně zalekl a partii si ze slušně zahraného zahájení, stejně jak předtím vlastně prohrál sám. 8.kolo jsem se též černými statečně pral o výhru, bohužel pro mě jsem ve vyhrané věžovce partii jedním tahem poslal vše k vodě a připsal jsem si tak na turnaji první a zároveń poslední dělbu bodů. Poslední kolo se mi po nejasné střední hře povedlo vyhrát a skončil jsem nakonec s 5,5 / 9 a menší ztrátou do ela,

Turnaj nehodnotím špatně, ale zároveň se zde ukázaly i moje slabiny, na kterých bude potřeba máknout.

Závěrem bych chtěl poděkovat ŠSČR za podporu a Lukášovi Vlasákovi za to, že na turnaj se mnou jel a pomáhal mi tam, jak po stránce šachové, tak i po stránce psychické.

 

Sofiia Markina

V terminu 10-18.6 se konal Teplice Open, který jsem hrála již podruhé. Turnaj je dobré obsazeny, hodné silných hraču. Můj rating byl 1505 a byla jsem na konci startovní listiny. Velmi dobře organizovaný turnaj. Statná budova, světlý, prostorný sál. Účastníci z celého světa. Časová kontrola byla 90 minut na 40 tahů + 30 minut do konce partie s přidáváním 30 vteřin za každý provedený tah od začátku partie pro každého hráče

První kolo jsem hrála s chlapcem ze Singapuru, Goh Zi Han. Jak dobře hraje! Je jen o dva roky starší než já. Opravdu chci hrát jako on! Kolik je tu silných hráčů a já je můžu sledovat naživo! Což je opravdu dobré! Získala jsem 2,5 bodu ze 6, myslím, že bych získala i víc, ale museli jsme odjet na MČR družstev mladších žáků 2023 a poslední tři kola jsem nehrála. Chci Vám ukázat jednou dobrou partie z 5 kola.

 

Vlastimil Babula ml.

Šachový červen patří již tradičně Teplicím. Tento rok nebyl ničím neobvyklým a já jsem se zase mohl těšit, že se v krásném prostředí teplického Domu kultury a za slunného počasí utkám se silnými soupeři. To, jak se moje očekávání naplnila, popisuji níže.

1.     kolo Babula (2314) – Bažantová (1814)
Soupeřka černými zvolila nestandartní zahájení, a dovolila mi získat nepříjemnou iniciativu, tu jsem ještě přiživil obětí pěšce a partie nakonec skončila v miniaturce.

2.    kolo Svane (2616) – Babula (2314)
V zahájení jsem dokázal soupeře „překabátit“ a dostal jsem se do úplně bezproblémové pozice. Následně jsem se rozhodl řešit situaci konkrétně a po velmi dynamickém průběhu jsem skončil v remízové dámské koncovce ale s pěšcem méně. Soupeř mě dokázal
přepočítat a nakonec se mu podařilo partii dotáhnout do vítězného konce.

3.    kolo Babula (2314) – Mateus (2027)
Po nevydařeném předchozím kole jsem si chtěl spravit chuť. Soupeřku jsem z vyrovnané pozice přehrál a v lepší koncovce dokázal uplatnit poziční převahu.

4.    kolo Kratochvíl (2172) – Babula (2314)
V poměrně tupé variantě se mi zázrakem podařilo získat pěšce, a přestože soupeř ještě trochu kalil vodu, zakončil jsem partii líbivou kombinací.

5.    kolo Babula (2314) – Low (2427)
Soupeř mě ve složité variantě španělské přehrál a následně i přepočítal a ukončil partii odchytem dámy.

6.    kolo Matsumura (1989) – Babula (2314)
S francouzským talentem jsem ze zahájení dostal poměrně dobrou pozici, ale začal jsem hrát až přes míru riskantně, čehož soupeř chladnokrevně využil a odnesl si celý bod.

7.    kolo Babula (2314) – Hoiberg (2094)
Podařilo se mi oklepat se ze dvou porážek v řadě a vrátil jsem se poměrně jednoduchou výhrou, když jsem soupeřku vůbec nepustil ke slovu.

8.   kolo Jaksland (2118) – Babula (2314)
Soupeř partii od začátku směřoval do remízového přístavu, nicméně i přes to se mi podařilo dostat se k nějakým šancím. Ty byly ale nakonec zažehnány pěknou remízovou kombinací.

9.    kolo Babula (2314) – Peglau (2114)
Turnaj je vždy důležité zakončit výhrou, ale v této partii jsem šel trochu za hranici rizika. Talovsky jsem obětoval kvalitu, nicméně soupeřka se zajímavě bránila, ale nakonec se s málo časem na hodinách nezorientovala a já jsem si mohl připsat celý bod.

Přestože jsem skončil zhruba na svém startovním čísle, svůj výkon hodnotím jako neúspěch, tohle rozhodně nebylo maximum, čeho jsem schopný.

Organizátorům patří dík za skvělý turnaj, který se rok od roku zlepšuje, a Šachovému svazu bych chtěl poděkovat za podporu

Vlastimil Babula ml.

 

Open Teplice 2023 očima Davida Martirosyana

Rád bych se podělil zážitky ze svého pobytu v Teplicích, na jednom z nejsilnějších mezinárodních turnajů v Čechách: Teplice Open 2023.

Do Teplic jsem jel se svým trenérem a se čtyřmi dalšími kamarády. Bydleli jsme na hotelu Almond, kde bylo vše bylo super. Na turnaji jsem celkově přičetl 90 Elo bodů a nasbíral jsem 50 % možných bodů v turnaji (4,5/9). V sále byl vždy klid a příjemná atmosféra pro hraní partií.

Výsledek:

1.kolo
V prvním kole jsem nebyl nasazený, tím pádem jsem hrál s velice silným hráčem, potkal mě na desce 38 s černými figurami hráč z Indie: IM Souhardo Basak (2400). Partie probíhala poklidně, ale v jeden okamžik jsem udělal strategickou chybu, za kterou mě hráč 2400 potrestal.

2.kolo
Ve druhém kole jsem měl černé figury se slabším českým hráčem: Berka Jiří (1462). Zajímavé bylo že jsem hrál ve druhé místnosti, kde hrály šachovnice od čísla 95. Já jsem měl zrovna to neštěstí, a hrál jsem přímo na šachovnici 95, což znamená, že na 1. šachovnici 2. místnosti. V partii se sehrála Sicilská Obrana, kterou soupeř sehrál trochu divně. Po zahájení začal šíleně útočit v pozici, kde byli stejné rošády, což znamenalo, že si svého krále oslabil také. Po zabránění jeho útoku jsem začal útočit já a bez problémů vyhrál.

3.kolo
Ve třetím kole jsem na 59. desce potkal silnou Italku: WIM Movileanu Daniela (2184), se kterou jsem měl bílé figury. Hrál se klasický Grunfeld. Časem se mi podařilo dostat krytého volného pěšce na d6, a v koncovce jsem s ním došel do dámy, čímž jsme získal kvalitu. Tím, že byli její pěšci rozházení, byla realizace jednoduchá.

4.kolo
Ve čtvrtém kole jsem s černýma potkal na 42. desce, velmi silného českého šachistu, trenéra: FM Rabatin Jakub (2266), partie probíhala těžce, protože mě překvapil v zahájení a já jsem nevěděl jak na to, což mě přivedlo k horší pozici. Potom jsem musel riskovat, ale Kuba našel fantastický tah Je3!!, který jsem z dálky vůbec neviděl, a kvůli tomu jsem musel odevzdat 2 figury za věž. Partii jsme si s ním potom zanalyzovali, za což jsem mu vděčný.

5.kolo
V pátém kole jsem potkal na 59. desce bílými figurami mladého českého hráče: Václavík Jan (2122), který na mě zkusil odmítnutý dámský gambit se 3…Se7. Na to jsem byl dobře připraven. Po nějaké době jsem začal jsem s útokem na královském křídle, potom jsem pomocí taktiky získal kvalitu, a bez problémů vyhrál.

6.kolo
V šestém kole jsem opět získal silného českého hráče na šachovnici číslo 47: Jun Rudolf (2223), měl jsem s ním černé figury a zahrál jsem mu ruskou obranu, která přešla do hry čtyř jezdců, která se po chvíli stala vyrovnanou střelcovou koncovkou. V koncovce jsem měl hodně způsobů, jak pozici zlehčit a remizovat, ale já jsem si ji naopak ztížil a přešel do prohrané. Ruda si už s vyhranou pozicí hezky poradil a vyhrál.

7.kolo
Přichází na závěr 3 poslední kola, ve kterých jsem 3krát remizoval. V sedmém kole jsem hrál na 61. desce se soupeřem, kterého jsem se v turnaji obával nejvíce: CM Bokhnak Timofey (2154), hráli jsme přijatý dámský gambit, který velmi rychle přešel do pravděpodobně mírně lepší pozice pro mě. Najednou mi soupeř ve 30. tahu nabídnul remízu, a protože jsem nevěděl, jak výhodu zvětšovat, nabídku jsem přijal.

8.kolo
V osmém kole jsem narazil na Reta Adama Josefa (2133). Partie postupně přešla do jezdcové koncovky 5 na 5, což je v mnoha případech remíza, a tak jsme se po nějaké době na té remíze shodli.

9.kolo
V posledním závěrečném kole jsem na 60. šachovnici potkal zkušenou dánskou hráčku WIM Hoiberg Nina (2094). Měl jsem bílé a rozehráli jsme staroindickou obranu, ve které se soupeřka snažila útočit, ale po nějaké chvíli se její útok zastavil a já začal nastupovat na dámském křídle. Po vytvoření volného pěšce jsem měl jasnou cestu, jak vyhrát, ale nezahrál jsem ji. Soupeřka získala protihru a vynutila remízu.

Závěr:
Myslím, že turnaj se mi celkově povedl, a líbil se mi i organizačně. Chci velice poděkovat pořadatelům turnaje, svým trenérům, svým kamarádům za skvělé zážitky, všem soupeřům za skvělé partie a samozřejmě šachovému svazu za podporu.

P.S. Příští rok do Teplic pojedu určitě také. 😊

 

Popov Roman

Ve dnech 10. – 18. 6. se konal turnaj Open Teplice, na který jsme vyrazili s šestičlennou skupinou pod vedením Lukáše Vlasáka. Bydleli jsme v hotelu Almond a na partie jsme dojížděli trolejbusem. Celý turnaj se hrál v Domě kultury ve dvou sálech. Každé kolo začínalo od 15.00 s výjimkou posledního kola, které se hrálo v 9.00. Turnaj byl dobře zorganizovaný a celý jeho průběh a časové rozvržení se mi velmi líbilo. Nakonec jsem uhrál 4 body z devíti, což sice není špatný výsledek, ale vím, že jsem mohl hrát lépe.   V závěru bych chtěl poděkovat Lukášovi Vlasákovi za přípravy a doprovod a Šachovému svazu ČR za finanční příspěvek.

Popov Roman

 

Úvodní foto – fotogalerie pořadatelů