Pálí to jako čert, říká expert. Rizikem v Chorvatsku se stávají medúzy

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 11. 7. 2023

V současnosti dovolenkářům v Chorvatsku nedělají starosti jen vysoké ceny, ale nově medúzy - talířovky svítivé. Obsadily jih chorvatského pobřeží. Obecně se traduje, že žahnutí od medúzy je poměrně bolestivé. Pro ŽivotvČesku.cz uznávaný potápěč a fotograf žraloků Richard Jaroněk promluvil o tom, jaké riziko zmíněný druh medúz pro člověka představuje. Z jeho slov vyplynulo, že i když nejde vyloženě o smrtelně nebezpečného živočicha, kontakt s ním může být nepříjemný.

Portál Novinky.cz uvedl, že podle webu Danas.hr lze spatřit na několika chorvatských plážích výstražné červené vlajky. V uplynulém týdnu je evidováno osm případů v jednom dni, kdy byli lidé požaháni - stalo se tak na dubrovnické pláži Danče.

"Evropa je svým způsobem v pohodě, kde ve Středozemním moři nejsou medúzy přímo řečeno zuřivě pálivé. Samozřejmě talířovky svítivé mohou být rizikem pro kardiaky, děti a podobně. Pálí to jako čert. Slabý jedinec se může při silném požahání třeba začít topit, ale nejde o druh medúz, který by byl vyloženě smrtelně nebezpečný, jako je třeba měchýřovka portugalská. Spíše způsobí člověku dočasnou bolest a začervenání kůže," vysvětlil pro ŽivotvČesku.cz Richard Jaroněk s tím, že zhruba od roku 2020 až 2021 se tento druh medúz v Chorvatsku pravidelně objevuje do současnosti.

"U drtivé většiny medúz, pokud jde o zvon, tak v případě, že se dotkne člověk jejího vršku, tak se nic nestane, problém nastává v případě kontaktu s chapadly, ta žahají. Samozřejmě je vždy lepší vyhledat lékařskou pomoc," dodal pro ŽivotvČesku.cz zkušený expert.

Chorvatský web uvádí, že talířovky svítivé se kromě dubrovnické pláže Danče objevily třeba v Mandrači, ale i u ostrůvku Vrnik u Korčuly.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.