Láska přes inzerát a smrt: Kasan si dopisoval se stařenkou, pak ji zardousil. Další znásilnil

Když soud rozhodl o doživotním trestu pro Jána Kasana, vysvětloval soudce přísný rozsudek mimo jiné i tím, že musí ochránit společnost. Za tolik nebezpečného tohoto recidivistu původem ze Slovenska považoval. Kasan si počínal skutečně brutálně. Celkem má na svědomí dvě mrtvé seniorky. V dalším případu starší ženu znásilnil. A důvod? Většinou to bylo pár drobných šperků, které stařenky schovávaly doma. Ve věznici přitom platil za úspěšného svůdníka, který si dopisoval hned s několika ženami najednou. Děsivý příběh vám redakce CNN Prima NEWS přináší v seriálu Zvlášť závažné zločiny, který pojednává o největších kriminálních případech posledních desetiletí.

Ján Kasan měl problémy se zákonem už jako mladík. Když v roce 1993 seděl před soudem, měl na svědomí vraždu stařenky z Ostravy. Tu po svém přestěhování ze Slovenska na severní Moravu surově tloukl a pak ji zardousil. Poté ji okradl a utekl.

ČTĚTE TAKÉ: V obchodě bodla ženu do srdce. Nejsem zrůda, ale dobrý člověk, hájí se vražedkyně ze Smíchova

Jenže ne na dlouho, brzy po svém činu skončil ve vězení. Soud mu tehdy vyměřil třináct a půl roku.

Zvlášť závažné zločiny

Seriál CNN Prima NEWS, ve kterém reportér Václav Janata čtenářům představuje největší kriminální kauzy posledních desetiletí v Česku.

Láska přes inzerát, potom smrt

Odsouzený vrah za mřížemi věznice nezahálel. Bohužel ne zrovna v nejlepším slova smyslu. Brzy si totiž vysloužil pověst svůdníka, který si dokáže omotat kolem prstu nejednu ženu. Často zpoza mříží posílal inzeráty a sháněl ženy, s nimiž by si mohl dopisovat. Mnohdy pak na dálku udržoval hned několik vztahů najednou. Jednou z jeho lásek přes inzerát byla i sedmasedmdesátiletá důchodkyně z Neratovic. Kasanovi zřejmě velký, více než třicetiletý, věkový rozdíl nevadil. Vztah mezi nimi trval až do vrahova propuštění.

Života na svobodě si Kasan hned začal užívat. Postupně navštěvoval své korespondenční přítelkyně. Když ho chtěli vyslechnout policisté, nejčastěji kvůli podezření z nějakých drobných krádeží, pokaždé ho spíše našli v bytě některé z žen než na adrese jeho trvalého pobytu v jedné z ubytoven na Kladensku. Kromě využívání důvěřivých partnerek ale Kasan žil spořádaným životem. Našel si dokonce trvalou práci dělníka. Vše se změnilo na jaře 2007, kdy navštívil zmíněnou seniorku z Neratovic. V bytě ji totiž napadl a zavraždil. Podle znalců použil tak velkou sílu, že se důchodkyně neměla šanci ubránit. Po uškrcení nechal její mrtvé tělo v bytě a odnesl si jen starý mobilní telefon, šperky a několik dalších osobních věcí včetně dokladů.

Hrůzné tajemství mezi sousedkami

Jen dva měsíce nato udeřil Kasan znovu. Vetřel se do bytu další důvěřivé seniorky ve Zlonicích na Kladensku. Podle své pozdější výpovědi procházel pěšky obcí a chtěl se zastavit v místní hospodě. Na ulici pak potkal potlučenou devětasedmdesátiletou seniorku, u které přenocoval a vypral si oblečení. Na oplátku jí prý krátce vypomáhal v domácnosti. Výpověď seniorky ale byla úplně jiná. Zlomená stařenka se po několika dnech po odchodu Kasana z jejího domu svěřila sousedce, že si domů pozvala násilníka. Kasan ji prý několik dní držel u ní doma, týral ji, tloukl, a dokonce znásilnil. Vystrašená seniorka se bála zavolat si pomoc, a proto kruté zacházení snášela.

Po Kasanově zadržení měli vyšetřovatelé v rukou hned několik zásadních důkazů. V případu vraždy sehrály roli stopy DNA za nehty oběti. Ve Zloníně se ke svědectví znásilněné seniorky přidala i výpověď sousedů, kteří si v oknech domu ženy všimli nahého muže, jehož identifikovali jako Kasana. Obhajoba, že to bylo zřejmě ve chvíli, kdy si u stařenky pral za odměnu své oblečení, před vyšetřovateli ani u soudu neobstála. Psychologové tehdy obžalovaného označili za bezcitného a konstatovali, že v jeho případě už žádná náprava není možná. I proto soudce sáhl k tomu nejpřísnějšímu trestu, tedy doživotí. Podle jeho vyjádření jej uložil proto, aby před Kasanem ochránil společnost.

Kasan se ale nechtěl s takovým rozsudkem smířit. Případ tedy dál zaměstnával českou justici. Odsouzený se nejprve odvolal a poté, co mu nejpřísnější trest potvrdil i vrchní soud, podal dovolání k Nejvyššímu soudu. Ani u něj ale neuspěl, proto chtěl prostřednictvím svého advokáta oslovit se stížností Ústavní soud. Ten se ale případem odsouzeného vraha nakonec vůbec nezačal zabývat kvůli fatální chybě obhájce, který zřejmě zapomněl na termín, do kdy bylo možné stížnost podat. Propásl jej o celý měsíc.

Jiný případ z cyklu Zvlášť závažné zločiny: Student zavraždil dvojici seniorů kvůli vile v Praze. Těl se zbavil zvlášť cynickým způsobem

Tagy:
vražda Ostrava znásilnění věznice Neratovice okres Kladno Severní Morava Zvlášť závažné zločiny