Drsný a drsnější. MTB Trilogy 2023

Vítězství ve 3denním etapáku MTB Trilogy mezi muži poprvé slavil zahraniční biker - Rakušan Holland, ženy suverénně ovládla Karla Štěpánová - Löffelmann...

Autor: Jan Němec
Foto: Jan Brychta
Drsný a drsnější. MTB Trilogy 2023

 

Jediný a jedinečný, drsný a drsnější. Takový je český etapový závod Kupkolo.cz MTB Trilogy, jenž byl letos opět zařazen nejen do Českého poháru v maratonu, ale také do UCI kalendáře jako kategorie S2. Věhlas závodu a možnost vyjet si UCI body přilákala na start také elitní závodníky ze zahraničí. Vítězství si po třech náročných dnech a zejména po 230 km a téměř 8 000 nastoupaných metrech v technických terénech okolí Teplic nad Metují odvezli Karla Štěpánová (Česká spořitelna Accolade) a Rakušan Michael Holland (Naturfreunde Wilhelmsburg), za nímž skončil Marek Rauchfuss (Česká spořitelna Accolade). Vítěz předchozích třech ročníků Filip Adel (Superior Team) dojel třetí. V kategorii Enduro se suverénním vítězem stal Vojtěch Bláha (Actofive Bikestrike), jenž vyhrál všechny tři etapy před Františkem Žilákem (Rocky Mountain Bikeaction).

Na start se ve všech kategoriích postavilo téměř 400 závodníků z deseti zemí. Pro Trilogy je typická velmi náročná trať z dílny Vény Hornycha a právě kvůli ní se na Trilogy sjíždí milovníci zážitků sahajících hluboko ke dnu fyzických, technických i psychických sil. S jedničkou do závodu nastupoval trojnásobný vítěz závodu let předchozích, Filip Adel, který byl po pádu z tréninku lehce indisponován.

"Tenhle etapák je pro mě každý rok výzva, trasy jsou obtížný jak převýšením, tak technickou náročností. Letos mi ale příprava před startem díky pádu v tréninku vůbec nevyšla a v sedle jsem toho moc neobjel. V etapách jsem bral třetí, pátý a druhý místo. Každý den jsem si prošel nějakou krizičkou, ale nakonec jsem rád, že jsem se do toho pustil. Silniční lišeje z minulého týdne ještě zahojený úplně nejsou, takže víc než kdy jindy bylo důležitý nespadnout. To se naštěstí povedlo. Materiál taky podržel a během etap jsem nemusel řešit žádný technický problémy,“ zhodnotil závod Filip Adel.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Michael Holland (@m.hollland)

Závod výborně rozjel Marek Rauchfuss, jenž si hned v první etapě s názvem Kleine Alpen s parametry 74 km a 2 750 m, vytvořil čtyřminutový náskok na své soupeře. Zejména na obhájce Adela najel 8 minut a na poměrně neznámého Rakušana - druhého v cíli Michaela Hollanda - více než čtyři. Druhý den v etapě "The Best od Sudety" Mára ztratil na Hollanda jen 13 vteřin. Jenže poslední den dosavadní lídr a vítěz MTB Trilogy z roku 2018, Marek Rauchfuss podlehl zdravotním komplikacím a ztratil bezmála 11 minut! Michael Holland nakonec vyhrál s náskokem sedmi minut. Někdejší mistr Rakouska kategorie U23 se tak stal vůbec prvním zahraničním vítězem českého etapáku MTB Trilogy.

"Škoda, do 3. etapy jsem měl sice náskok 4 min., ale už od první etapy mě trápily střevní problémy. I přes to jsem odjel už na zacatku v první etapě a vytvořil si náskok. Druhou etapu jsem ještě nějak zvládl a pohlídal si to s minimální ztrátou, ale ve 3. etapě jsem už byl úplně prázdnej a věděl jsem, že budu rád za 2. místo," vypověděl Marek Rauchfuss a dodal: "Jinak klasicky všechny etapy těžký, technický, krásně vyhrabaný a vyčištěný, každá byla jiná a i přes to utrpení, to byl opět zážitek."

Čtvrtý v cíli Honza Jobánek po 4., 7. a 5. místě v jednotlivých etapách obsadil 4. příčku celkově. "Před Trilogy jsem ještě cítil únavu z Obr Drásala, takže jsem moc netušil, co od sebe čekat. Nakonec si to nějak sedlo a já si Trilogy moc užil. Těžký a technický tratě mám rád, ikdyž některý výzvy, který na Trilogy číhají, jsou pro XC kola na hraně. Naštěstí mě kolo i v tom extrémním terénu podrželo a nic jsem řešit nemusel. Vzhledem ke kvalitní konkurenci bylo pořád s kým závodit a s bramborou v cíli jsem spokojenej,“ řekl Jobr.

Mezi ženami byla dominantní ve všech třech etapách Karla Löffelmann (Česká spořitelna Accolade) a v celkovém hodnocení zvítězila téměř s hodinovým náskokem před Lenkou Fridrichovou (Eleven Head CST Cycology), vitězkou Trilogy z roku 2020. 

"Zvěsti nelhaly. Bylo to hodně těžký vůbec jsem nechápala, jak může být člověk totálně na šrot i se sjezdu... Závod skončil v sobotu a dneska je úterý a já si pořád nešáhnu rukama do zadních kapes na dresu :-))) Zážitek skvělej, trasa a lidi kolem, to bylo neskutečný. Výborně značený, jedeš po tom nejlepším, co v Adšpachu je, výhledy, super traily nahoru i dolu. I turisti fandili, tleskali. Baví mě závodit i s chlapama, takže jsem spokojená, že jsem jich dokázala pár potrápit," řekla Karla, která v celkovém hodnocení dojela na 35. místě mezi muži. "Řekla bych, že budu na startu i za rok..."

 
 
Výsledky MTB Trilogy 2023

Ženy
1. Karla Löffelmann (Česká spořitelna Accolade) 13:31:18 hod.
2. Lenka Fridrichová (Eleven Head CST Cycology) 14:29:16
3. Kateřina Krutílková (Ghost Team) 15:07:10
4. Katrin Schwing (GER, KS - Trek) 16:02:48
5. Silvie Holoubková (KD Bikeshop) 17:40:50

Muži
1. Michael Holland (AUT, Naturfreunde Wilhelmsburg) 10:20:31 hod.
2. Marek Rauchfuss (Česká spořitelna Accolade) 10:27:21
3. Filip Adel (Superior Team) 10:35:25
4. Jan Jobánek (Superior Team) 10:48:06
5. Michal Bubílek (Merida Bikeranch) 10:54:55

Kompletní výsledky ZDE

 

Pokračovat na: Fotogalerie

Seznam stránek článku:

  1. Drsný a drsnější. MTB Trilogy 2023
  2. Fotogalerie
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Ostatní závodyMaraton na Marsu. Další ostrovní "mini" etapáček na Kanárech
    Maraton na Marsu. Další ostrovní "mini" etapáček na Kanárech
  2. Ostatní závodyVíkendový sumář. Z Kalifornie přes Beroun až do Prusinovic
    Víkendový sumář. Z Kalifornie přes Beroun až do Prusinovic
  3. Ostatní závodyRakouský Alpen Tour oslaví čtvrtstoletí
    Rakouský Alpen Tour oslaví čtvrtstoletí
  4. Ostatní závodyPrima Cup 2024 se rozjel v Hradci, na start se postavilo téměř 1000 bikerů
    Prima Cup 2024 se rozjel v Hradci, na start se postavilo téměř 1000 bikerů
  5. Ostatní závodyČeská spořitelna zahájila sezónu ve Španělsku
    Česká spořitelna zahájila sezónu ve Španělsku
  6. Ostatní závodyZlatou rozlučku Avancinimu na Brasil Ride překazil Ferreira, Hník devátý
    Zlatou rozlučku Avancinimu na Brasil Ride překazil Ferreira, Hník devátý

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744