Hollywoodská miska zní každé léto klasikou už víc jak 100 let

Letní koncerty pod širým nebem nejsou oblíbené jen v Evropě. V Los Angeles mají svou už víc jak stoletou tradici v jednom z ikonických míst slavného Hollywoodu. Jen kousek od centra, pokud ovšem použijete vůz, narazíte na možnost poslechnout si klasickou hudbu v jednom z údolí Hollywood Hills, ve známém amfiteátru Hollywood Bowl.

Hollywood Bowl je jeden z nejslavnějších a největších přírodních amfiteátrů USA a světa, určený především pro produkci klasické hudby. Jeho areál se rozkládá na 24 hektarech, kde se nachází i 13 piknikových zón. K slavnostnímu otevření amfiteátru došlo 11. července 1922.

Na počátku vzniku oblíbeného hudebního stánku mimo zástavbu města byla snaha jedné z organizací sdružujících umělce Alliance Theatre Arts najít v přírodním prostředí nedaleko americké metropole místo pro konání kulturních akcí. Nejvhodnější se ukázalo údolí ve tvaru mísy, kam obyvatelé Los Angeles rádi jezdili odpočívat a pochutnávat si na vlastnoručně připravené náplni oblíbených pikniků. Údolí bylo vhodné nejen proto, že jej lidé znali a že mělo dobrou akustiku, ale také proto, že okolní vrchy zajišťovaly v rozpáleném létě tolik příjemný stín.

První akce se konaly ještě před slavnostním otevřením prostoru. Měly různorodyý charakter: divadelní představení, komorní koncert nebo třeba bohoslužba. Během té doby se budovala základní podoba amfiteátru – dřevěné pódium a také plátno. Oficiálního otevření se pak dnes velmi oblíbené kulturní centrum pod širým nebem dočkalo 11. července roku 1922. Byl to také rok, kdy se do podoby programu silně zapojila nedávno ustavená Losangelská filharmonie.

První roky provozu amfiteátru, který získal díky tvaru údolí pojmenování Hollywood Bowl, byly spojeny s postupným budováním zázemí pro uměleckou produkci i pro diváky. Během toho ale už zněly z pódia první skladby především klasického repertoáru, který mohli posluchači obdivovat v podání nově ustaveného celku Hollywood Bowl Orchestra. Pro letní hraní v přírodě jej ustavila Losangelská filharmonie.

Časem se koncerty v amfiteátru staly velmi populární a dokonce i skořepina zastřešující hudebníky na pódiu. Měla pomáhat akustice zvuku putujícího od orchestru k rozlehlému auditoriu. Proměňovala se v čase, stále se hledal ten nejvhodnější tvar až nakonec zvuku pomohla hlavně zvuková technika.

I když je amfiteátr Hollywood Bowl věnován především klasické hudbě, konají se zde mnohé další koncerty a akce. Výjimkou nejsou vystoupení oblíbených zpěváků country music, nebo hvězd populární hudby či rockových kapel. Největší akce je ale pravidelně spojena s americkýcm svátkem Den nezávislosti 4. července.

Letos byla letní sezóna klasických koncertů zahájena 6. července filharmoniky z Los Angeles pod vedením Gustava Dudamela. Byla to taktéž velká událost, neboť rozjela šňůru zdejších koncertů, na které rychle mizí vstupenky. Pojedete-li do USA, stavte se v Los Angeles i v hollywoodské misce a užijte si neopakovatelnou atmosféru večerního pikniku pod širým nebem se skvěle provedenými skladbami klasického repertoáru. Hraje se celé léto.

Foto: Hollywood Bowl v noci(© Eric Chan)

Podcast