Chce někdo změnit a mění Čechy v národ volů?

„Člověk přišel na svět proto, aby tady byl, pracoval a žil. Jen moudrý se snaží náš svět postrčit dál, posunout výš. A jen vůl mu v tom brání“, řekl ve své době Jan Werich.

Zvedavec.news

PhDr. Jiří Vaško

„Nielen z vonka, ale i z vnútra to už tak vyzerá“, řekl by jistý slovenský bača při návštěvě Prahy i jiných českých měst a obcí. Stačí si poslechnout, jak se mezi sebou oslovují už nejen mladí lidé, tj. i politicky nastupující česká generace, kdy téměř nejfrekventovanějším slovem je „vůl“.
„Vole“ si přitom i několikrát v jedné větě říkají nejen chlapci a mladí muži, ale – světe div se – i příslušnice ženského pohlaví. A nejednou jim to „vole“ ujíždí i v rozhovorech s rodiči, z nichž někteří si to nechávají líbit. Protože je to teď normální, je to prostě „in“. Ale je snad vulgarita normální, i když se možná ani tak nemyslí?Že by měl pravdu český satirik Jiří Žáček, který říká: “Neproklínej učitele ani na něj neber hůl – jsi-li, hochu, v mládí tele, časem z tebe bude vůl“? Jenže dnes i na některých školách se dětem a mladým lidem „věší bulíky na nos“, tj. vychovávají se z nich bulíci, jak se říkalo mladým volům nebo volkům.

Svět se mění a my s ním. Ve vědě a technice velmi rychle a v mnoha směrech zřejmě k lepšímu, ale v chování lidí a národů se mu to – jak se zdá – moc nedaří, spíše naopak. Rozmáhá se egoismus,netolerance, hrubost až sprostota, lhaní, arogance a vzájemná nenávist. A to vše a možná především i díky sdělovacím prostředkům a sociálním sítím, a také mnoha samotných politiků.

Všímá si toho i významná česká filozofka prof. Anna Hogenová z prastaré pražské Univerzity Karlovy: „Lže se tak jako nikdy v mém životě. To nejhorší je, jak se lež přijímá.“ A připomeňme i jaké lži, sprostota a nenávist se místo argumentů často šíří i z diskusí na internetu. Tento jev se ovšem týká nejen Česka. Jakoby na podpoře rozhádanosti, agresivitě a nenávisti mezi lidmi, národy a státy někomu velmi záleželo a dokonce dobře platil jejich podněcovatele.

Jedno z moudrých úsloví praví, že „v kalné vodě se nejlépe loví“. To znamená využívat zmatku, společenských krizí, chaosu, ale i válek k vlastnímu užitku. Dnes se k takovému lovu v kalných vodách využívá i stále krvavější válka na Ukrajině.

Oficiální západní propaganda věrna své politice „Zloděj křičí, chyťte zloděje“zarputile tvrdí, že hlavním či jediným viníkem a zločincem je Rusko a V. Putin.

Ale stále více lidí je na základě postupně odhalovaných a ověřovaných faktů přesvědčeno, že jsou to především USA a jejich spojenci v NATO. A prokazatelný největší užitek z toho mají USA, které se válkou na Ukrajině snaží co nejvíce politicky i ekonomicky uškodit Rusku a mj. ekonomicky i svým poslušným zejména evropským vazalům. A zabránit i jim tak v možné konkurenci, až se ze svého současného rusofobního rauše probudí. A strašit a vydírat ostatní. A nevidí to snad už opravdu jen vůl.

Další hřebík do rakve Ukrajiny, ale i své vlastní pověsti teď zatlouká americká vláda rozhodnutím o dodávce ve světě zakázaných kazetových bomb Ukrajině. Pro svět je to další důkaz, že jí jde nikoli o pomoc ukrajinské armádě, která i tak i podle západních expertů nemá nejmenší šanci vyhrát, ale ve svých důsledcích o ještě bezohlednější vyvražďování co nejvíce lidí, v tomto případě Rusů i Ukrajinců, tj. Slovanů. A svět to vidí.

Jen náš sympatický pan prezident a pětikoaliční politici asi ne a ještě tomu tleskají. To se máme, že je máme, že?

„Člověk přišel na svět proto, aby tady byl, pracoval a žil. Jen moudrý se snaží náš svět postrčit dál, posunout výš. A jen vůl mu v tom brání“, řekl ve své době Jan Werich. A nejsou to právě USA, které se i dnes zuby nehty a za každou cenu snaží udržet svou globální dominanci nad národy a státy a pokračovat v bezohledném neokoloniálním vykrádání jejich bohatství? Nesnaží se bránit jejich spravedlivější spolupráci a rozvoji?

„Vůl všude zůstane volem, aťsi je spatřen kdekoliv.“ napsal již před téměř tisíci lety německý lyrik Walther von der Vogelweide. A obrazných volů dnes zejména v politice na Západě přišla na svět přehršel. Po posledních volbách je tomu i u nás nejinak a je jich už dost početné stádečko. Na každý pokyn nynějšího anglosaského impéria poslušně a často i radostně bučí a ochotně dělají, co se jim velí.

Otázkou pouze je, kdo z nich je u nás ten hlavní, aby si český národ nebo alespoň jeho část, protože zdaleka ne všichni takoví jsme, mohli jako my v legraci v dětství do kroku zazpívat: „Jdeme všichni spolem za tím prvním volem“. A „demokratickým Západem“ převychovaní do stáda ho následovat například i do války, tj. na jatka, jimž se on sám jak jinak jistě bude „demokraticky“ vyhýbat.

Zapomíná se přitom na památná slova Haliny Pawlowské: „Kdy vůl nemůže škodit? Když ho nebudete volit!“ A mnozí z nás takové lidi volí a znovu volí a opět volí. Anebo nejdou k volbám a nechají je zvolit jinými. A pak se diví, kdo že to vlastně byl zvolen. Jenže když oni jsou tak sympatičtí a tak hezky vystupují a mluví……

Ale jak praví prastará moudrost: „Kdo seje vítr, sklízí bouři“ a „Kdo s čím zachází, tím také schází“. Mnohé zaniklé říše, a to velmi velké a bohaté, by mohly vyprávět….. A vše nasvědčuje tomu, že i nynější dominanci USA a Západu se čas rychle krátí.

5 2 hlasy
Hodnocení článku
18 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 9 měsíci

SKUTEČNÝM CÍLEM ZELENÝCH AKTIVISTŮ JE BRUTÁLNÍ ZBÍDAČENÍ VŠECH LIDÍ
https://pravyprostor.net/?p=162995

reproduktor
reproduktor
před 10 měsíci

Slova, kdy si chce našinec ulevit jako je vole, p.ča, do prdele a jiné používá používá lid běžně a nevidím v tom nic špatného. Francouzi mají merde, anglani fuck a nemci scheisse. A vsichni si uleví a v podstatě použijí stejný vyraz.. A zrovna Werich byl rozpolcena osobnost. Uznával socialismus, emigroval a pak se vratil. Jenže takových co si… Číst vice »

Primak
Primak
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  reproduktor

Werich “uznával socialismus”, protože se v něm měl jako prase v žitě. O takovém “žitu” se jeho dávnému kamarádu Voskovcovi ani nesnilo, přestože hrál v Americe jako blbej a nic moc z toho nikdy neměl. Ani takové uznání a všechnu péči zdarma, jako jeho bývalý kolega, co trpěl v socialismu. A že Werich emigroval? Nebylo to jen těch pár… Číst vice »

reproduktor
reproduktor
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  Primak

Werich zil taky po roce 68 chvilku v Rakousku, ale byl naprosto neznámý Čechaček o kteryho neměl nikdo v Rakousku zajem az na pár migrantů? Aby vypravel svý moudra v televizi opravdu nebyl zájem. Jinak souhlasím. Voskovec byl taky socan, ale trochu se mu zatemnil mozek. Jen me udivuje, že po 7 lezech se vrátil Werich… Číst vice »

Naposledy upraveno před 9 měsíci uživatelem reproduktor
Primak
Primak
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  reproduktor

Přečti si Korespondenci W+V, tam se dozvíš, že oba měli v Rakousku velkého mecenáše, co měl bohatství už z první naší republiky. Ten jim všechny ty jejich životní cesty platil a i Werichovi specielní dýchadlo.. A jak se vrátil Werich z USA hned v prvních dnech po válce. A jak byl slavnostně uvítán ministrem kultury, nejzuřivějším komunistou Václavem Kopeckým,… Číst vice »

spartak
spartak
před 10 měsíci

Mohu pozorovat tento jev v rodině např.neteře která co by předsedkyně svazu mládeže na vys.škole ekonomie se dostala do JZD (se zahr.majitelem)po roce 89 a stala se uvědomělou ,věřící . Dokonce předsedkyní nějakého družst.svazu. Přispěvatelé se zmiňují o nějaké přípravě komunistů na zabrání majetku po roce 1989. Naopak jsem se setkal s tím ,že komunisté… Číst vice »

oldo
oldo
před 10 měsíci

Autor je ročník 41,měl by vědět,že ti volové se používají ve vlnách a v sedmdesátých letech se volovalo možná víc,než dnes. No a argument,že i filozofka z Karlovy univerzity je úsměvný.Když občas narazím na nějakou závěrečnou práci na různých “VYSOKÝCH “školách,když vidím jak se ti inženýří,bakaláři nebo magistři chovají,jak jim nenávist kape z husy stejně jako… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 10 měsíci

Nebuďme cymprdlich. U nás v hospůdce u stolu lítá vůl z leva do prava. Ing, Mgr.,

kutnohorsky
kutnohorsky
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

..traktorista, vsjo vrovno. Akorát si to nedovolíme k faráři, JUDr, MUDr., A to je nám mnohým přes sedmdesát. Ve volovi to není. Kdo z vás si někdy neadresně vzdychne, tý vole! Je to to samé jako Ježíši Kriste nebo pane Bóže. Je to vžité a patří to do české mluvy. Třeba to UNESCO jednou… Číst vice »

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Nejsprostější byly odjakživa vojenští doktoři.A to i poté, co už působili v civilu. Zkušenosti z malého posádkového města jsou jasné.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

Nepíšu o sprostých lidech jako vámi jmenování voj. doktoři, dlaždici apod. Píšu o oslovení vůl, které tak nějak už do té češtiny patří. Musí ovšem umět používat. Slováci mají kokota… a co !?

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Snad jsem vás neurazil, já vůl, nepatřičnou reakcí na váš předchozí příspěvek, pane z Kutné Hory… 🙂 🙂 🙂

Naposledy upraveno před 10 měsíci uživatelem Haskuv Duch
Ludvik
Ludvik
před 10 měsíci

Nespornou zásluhu na přeměnu českého národa na “národ volů” už má, mj., ona část členů KSČ, která se aktivně podílela na přípravě a provedení “sametové revoluce” v roce 1989 a na následné likvidaci Československa, jeho hospodářství, obrany-schopnosti, kultury, školství, apod.

reproduktor
reproduktor
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  Ludvik

Ale to nemá se slovem vole nic společného …

Primak
Primak
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  reproduktor

A neříká se dneska místo toho “ty brdo”?

Lubez
Lubez
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Chudák Gréta z toho začne nosit pemprsky.

Primak
Primak
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  Lubez

Jakýpak asi je “carbon footprint” ve válce na Ukrajině? A v těch jinejch válkách, že jich není málo po světě. A ty všechny military bases (že jich není málo po světě), i když neválčí, jistě dbaj na to, aby ty jejich tanky, když cvičej na dvoře, aby prděly podle posledních EU norm. Jaký byl asi “footprint”… Číst vice »