Hlavní obsah
Názory a úvahy

Noční můra – dovolená na smetišti

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Markéta Rohovská

Přejeme si čisté pláže, průzračnou vodu…Ale aby tomu tak bylo i nadále, dovolenou na skládce si snad nikdo nepřeje.

Článek

Je období dovolených a většina lidí se těší na relaxaci. Každý si maluje idylickou dovolenou na čisté pláži nebo se těší na panoramata vrcholků hor. Dokážete si představit, že vaše dovolená by byla na skládce? Na hromadě odpadků, které mají nepříjemný zápach, nejste si jisti jeho původem. Nedovedu si představit, že by někdo takovou dovolenou chtěl, i když jak se zdá, tak hodně lidí se svým jednáním tím snaží dosáhnout. Jak jinak si vysvětlit, že je někomu za těžko svůj odpad, který vyprodukuje v přírodě, tak ho zase odnést a vyhodit do popelnic u svého domu? Proč některým odpadá z rukou papírky od oplatek na zem? Proč znám jen málo kuřáků, kteří nosí u sebe krabičku a vajgl nehodí na zem, ale do krabičky, aby až budou zpátky v civilizaci je vyhodil do příslušných nádob? Flaška po vypití se nechá u stromu. Jsou lidé natolik vyčerpaní, že to už nemohou dál nést?

Já tohle chování nedokážu pochopit. Vždy si říkám, že těm lidem nejde o to, aby místo bylo hezky čisté a raději by žili na skládce. Zajímalo by mě, jestli by si užívali svůj volný čas, kdyby byli obklopeni smetím.

Byla jsem takhle jednou na Vysočině a byla to paráda, nádherný les s mechem. Sem tam se sice zatoulal nějaký papírek, ale měla jsem pocit, že to spíš někomu jen náhodně vypadlo, než že to jen tak ledabyle vyhodil. Byl to relax pro duši. Pak jsem byla, ale v lesích nebo i ve městě, kde se povalovalo tolik papírků, vajglů, až mi z toho bylo smutno. Miluji přírodu a mám i raději čisté město.

Pokud jdu po venku, tak vše, co mám u sebe si i odnesu. Naučila jsem se, že ani v lese u rozhledny apod. nevyhazuji do koše, protože často se jedná o těžce přístupná místa, takže aby za chvíli koše nepřetékaly, tak to raději odnesu. Jsem totiž holka šikovná a silná, mě procházka neunaví, já dokážu tu prázdnou petku, papír zase odnést na příslušné místo do koše.

Přála bych si, aby lidé nebyli takoví sobci, protože všichni chtějí mít čisté pláže, průzražnou vodu, ale odpadá jim nepořádek od ruk, jak kdyby se nechumelilo, přála bych si, aby se více lidí zamyslelo a měli tu naši planetu rádi a své odpadky nevyhazovali do přírody, na zem…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz