Záhřeb přivítal další ročník formátu GCT

V uplynulých dnech, 5.-10. 7. 2023 se v hlavním městě Chorvatska sehrálo 3. kolo Grand Chess Tour (GCT). Do oblíbeného letoviska českých turistů zavítalo celkem 10 velmistrů ať už z řad užší, tak i širší světové špičky: Magnus Carlsen, Ian Nepomniachtchi, Fabiano Caruana, Alireza Firouzja, Viswanathan Anand, Jan-Krzysztof Duda, Richard Rapport, Gukesh Dommaraju, Constantin Lupulescu a domácí Ivan Šarič.

Superunited Rapid & Blitz Croatia, jak byl turnaj pojmenován, sestával z 9 kol v rapid časové kontrole 25+10 (každý s každým) a 18 kol v bleskovém tempu 5+2 (každý s každým s následnou odvetou).

V turnaji byly také podmínky udílení bodů do celkové tabulky:

  • 2 body za výhru, 1 bod za remízu a 0 bodů v případě prohry v rapid sekci
  • 1 bod za výhru, 0,5 bodu za nerozhodný výsledek a 0 bodů za prohru v blitz sekci

Jak již bylo výše zmíněno, akce byla součástí tzv. GCT. Grand Chess Tour je soubor 5 turnajů pořádaných v různých koutech světa (2 klasický šach, 3 rapid+blitz). Někteří z velmistrů tak hráli o GCT body, které se po páté uskutečněné akci sečtou a vzejde celkový vítěz. V Chorvatsku však bojovali hráči, kterým byla přidělena divoká karta (Magnus Carlsen či Gukesh D.). Ti jsou pozváni organizátory pouze na dění daného turnaje a jejich získané body se nezapočítávají.

Cenový fond byl vskutku štědrý, 175 000 amerických dolarů (cca 3 780 000 Kč). Za první tři příčky přísluší tyto částky: zlato = 40 000 a. d., stříbro = 30 000 a. d. a bronz 25 000 a. d.

A jak vše dopadlo? Roli favorita potvrdil Magnus Carlsen, který ač přes menší komplikace v rapid formátu dokázal díky blitz sekci značně předčit ostatní (celkem 26 b.). Je nutno zmínit počínaní norského velmistra v prvním dni bleskového šachu. Zde bývalý mistr světa nasbíral 9/9 bodů, což je na této úrovni téměř nemožné…

 

Nezadržitelně uspěšný Magnus Carlsen

Zdroj: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

 

Druhé místo obsadil Ian Nepomniachtchi (22,5 b.). Vyzývatel posledních dvou bojů o šachovou korunu získal vedení po rapid sekci, avšak nestíhal Carlsenově jízdě v „blesku“. Bronz připadl francouzské mladé hvězdě Alirezovi Firouzjovi (22 b.). Ten díky své bojovnosti do posledního kola předčil čtvrtého Caruanu o pouhý půlbod.

Celá akce byla vysoce sledována šachovými fanoušky. Není divu, zúčastnění velmistři předváděli dech beroucí podívanou.