Marzeli – osobní průvodkyně ve znakovém jazyce

Markéta Plas Zelenková, mimochodem naše bývalá kolegyně v Tichých zprávách, je známá především jako moderátorka Zpráv v českém znakovém jazyce. Poslední léta se Markéta aktivním způsobem zaměřuje na téma osobního rozvoje a profiluje se jako osobní průvodkyně ve znakovém jazyce pod značkou Marzeli.

1

Moderátorka a asistentka pedagoga

Markéta Plas Zelenková je neslyšící žena, jejíž primárním komunikačním jazykem je český znakový jazyk. V počátcích existence Tichých zpráv byla Markéta Plas Zelenková součástí pracovního týmu a podílela se na videoobsahu zpráv. Markéta poslední léta působí jako neslyšící moderátorka Zpráv v českém znakovém jazyce v České televizi a zároveň dlouhodobě pracuje jako asistentka pedagoga na Střední, základní a mateřské škole pro sluchově postižené, Praha – Holečkova. Je bývalou členkou čistě ženského uskupení Neslyšící ženy. 

Markéta coby moderátorka Zpráv v ČZJ (Foto: Hatefree.cz)

Osobní rozvoj

V důsledku osobních životních zkušeností se Markéta rozhodla vzít svůj život do svých rukou a proaktivním způsobem se podílet na proměně své osobnosti a života. Bytostně si přála být šťastnou a sebejistou ženou. Začala se ponořovat do svého nitra, více číst, vnímat své tělo a emoce, vzdělávala se, účastnila se ženských kruhů a prožitkových kurzů. Na své cestě potkala Markéta i svého současného manžela, kterého původně vyhledala, aby prožila sezení uctívající ženství. Její manžel, Martin Plas, je průvodce mužů a žen, párový terapeut, lektor, zakladatel Školy intimního splynutí a dalších projektů. Je uznávavým odborníkem zaměřeným na vztahy, intimitu a sexualitu. Společně s ním se Markéta učila, jak se stát osobní průvodkyní také pro osoby se sluchovým postižením. Neustále se vzdělává prostřednictvím výcviků a kurzů v oblasti přechodových rituálů ženství a také vztahů a intimity.

Televizní klub neslyšících o Markétě Plas Zelenkové, kde Markéta hovoří o své životní cestě a rozhodnutí změnit svůj život: https://www.ceskatelevize.cz/porady/1096066178-televizni-klub-neslysicich/223562221800007/ 

Markéta Zelenková na cestách (Foto: Marzeli.cz)
Markéta Zelenková (Foto: Marzeli.cz)

Marzeli

Markéta jako osobní průvodkyně ve znakovém jazyce funguje společně se svým manželem pod značkou Marzeli. Název Marzeli je její přezdívkou, pseudonymem. Aby té osudovosti nebylo málo, název navíc obsahuje počáteční část jmen obou manželů – MARkéta/MARtin Milovat a Žít – jejich krédo a jméno jejich projektu Marzeli. Manželé neslyšícím klientům poskytují stejné služby osobního rozvoje jako slyšícím klientům. Již uspořádali první kurzy pro ženy, muže i páry, ve kterých budou nadále pokračovat. Letos 4. listopadu 2023 se můžete těšit i na 1. velkou celodenní konferenci Milovat a Žít – na vztahu záleží, která bude pro slyšící i neslyšící se zajištěným přepisem i tlumočením do ČZJ. 

Markéta sama musela ujít složitou cestu ke vzdělávání v osobním rozvoji, neboť tato oblast opravdu není informačně přístupná neslyšícím v jejich mateřském znakovém jazyce. Manželé Plasovi tvrdí, že neslyšící lidé řeší stejné vztahové a osobní problémy jako slyšící a zaslouží si osobní rozvoj stejně jako slyšící. “Proto jsme se rozhodli, že můžeme pomoci a podpořit i Vás na cestě osobního rozvoje a zlepšení života. Prostě pomoci Vám cítit se víc spokojeni se sebou i ve vztazích. Chceme odstraňovat bariéry a dávat Vám víc informací, zkušeností a podpory. Chceme Vám tak ulehčit tu cestu, která pro mě byla tak těžká.” 

V případě zájmu o služby Markéty a Martina Plasových doporučujeme jejich webové stránky a facebookový profil. Pro neslyšící s velkým zájmem o toto téma byla vytvořena také soukromá facebooková skupina – https://www.facebook.com/groups/milovatazitproneslysici/

Logo Marzeli (Foto: Facebook.com)
Markéta se svým manželem (Foto: Marzeli.cz)
Soukromá skupina na Facebooku (Foto: Facebook.com)

Marzeli™ Lepší cesta pro život – Průvodkyně ve znakovém jazyce. www.marzeli.cz 

O knize Cyklická žena z pohledu Markéty v ČZJ: https://youtu.be/hWPcBcBr0NE 

Videostránka Markéty Zelenkové: https://www.youtube.com/@marketazelenkova556 

Článek je zveřejněn se souhlasem Markéty Plas Zelenkové.


Zdroj, foto: e-mailová korespondence s Markétou Plas Zelenkovou, Marzeli.cz, Facebook.com, Youtube.com, Ceskatelevize.cz, Hatefree.cz
Editor: Kristýna Mariáková



Back to top button