www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 30. dubna 2024, Svátek má Blahoslav, zítra Svátek práce

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Dominantní stíhací jízdou k lesku stříbrných pohárů

11. července 2023 • 13:00

Po čtyřech letech se do soutěžního vozu týmu ACCR Racing21 opět posadila posádka Vojtěch Štajf – Veronika Havelková a jejich stíhací jízda s Toyotou Celica se stala ozdobou jubilejního 50. ročníku Bohemia Rally Mladá Boleslav v klasifikaci historických vozů. V cíli se mohli společně radovat z celkového druhého místa a vítězství v kategorii i třídě.

Vojtěch Štajf - Veronika Havelková (Toyota Celica GT Four) - Bohemia Rally Mladá Boleslav 2023

Celkem dvanáct rychlostních zkoušek v okolí České Lípy, Turnova a Mladé Boleslavi absolvovaly všechny posádky v klimaticky velmi náročných podmínkách. Slunečně počasí s teplotami nad 30 °C bylo výzvou nejen pro účastníky, ale také pro jejich soutěžní techniku. Příjemným zpestřením byla páteční jediná rychlostní zkouška na Autodromu v Sosnové a zbylých 11 měřených úseků s asfaltovým i šotolinovým povrchem bylo rozděleno do obou víkendových dnů. Ani v jednom dni nechyběly divácky atraktivní rychlostní zkoušky v historickém centru Mladé Boleslavi.

Bohužel hned první sobotní měřený úsek v ulicích města automobilů se málem stal pro dvojici Štajf – Havelková osudným. V rychlém nájezdu ke kulturnímu domu zavadila jejich Toyota Celica GT-Four ST165 o betonový obrubník, což mělo za následek vylomení pravého zadního kola a jeho následnou výměnu přímo na trati. To však znamenalo pád na průběžné poslední místo s téměř pětiminutovou ztrátou na prvního. Posádka se však i přes nepřízeň osudu nevzdala a ve zbylých deseti rychlostních zkouškách předváděla s Toyotou dechberoucí stíhací jízdu se zcela dominantními časy v cíli každého úseku. Štajf s Havelkovou se nakonec dokázali propracovat až na celkovou stříbrnou pozici v cíli se ztrátou 1 minuty a 17 sekund na prvního, a převzali také zlaté poháry za vítězství v kategorii 4.

„V roce 2005 jsem Bohemku celkově vyhrál a chtěl jsem si to zase po těch letech zopakovat, tentokrát mezi historiky. Bohužel hned v prvním okruhu jsem neodhadl správnou rychlost nájezdu do jedné z ulic, a trefil vyvýšený ostrůvek pravým zadním kolem v rychlosti okolo 100 km/h. Popravdě, vsadil bych na to, že kolo po tak silném nárazu uletělo i s nábojem a tlumičem a možná také poloosou, a už jsem se smiřoval s předčasným koncem v závodě. K mému překvapení se tak ale nestalo a my jsme po ohledání škod mohli s Verčou po výměně kola pokračovat v soutěži, i když nás to stálo hodně času,“ říká k osudnému okamžiku druhé rychlostní zkoušky Vojtěch Štajf a dodává: „Pak už to byla z naší strany jízda na výkonovém maximu Toyoty a matematika propočtu dosahovaných časů. Z mého pohledu už nešlo udělat víc a třeba šotolinovou vložku Zvířetice jsme jeli v obou průjezdech ve velkém nasazení a jízdu si opravdu parádně užili. Takže mám nakonec z výsledku velkou radost. S Verčou jsme okamžitě navázali na naše minulé společné starty a jelo se mi s ní opět skvěle. Udělal jsem velký pokrok v poznávaní Toyoty a myslím, že deset suverénně vyhraných zkoušek z dvanácti je toho jasným důkazem. Takže určitě jdeme s vývojem auta správným směrem i z pohledu plánovaných startů v evropském šampionátu v příštím roce. Takto fungující Celica je rozhodně autem pro pódiová umístění v historicích nejen doma, ale i Evropě.“

Velmi pěkným výkonem se na 50. Bohemia Rally představila také druhá posádka týmu ACCR Racing21 Jan Bejvl s Janem Hlistou. Na této legendární domácí soutěži startovali úplně poprvé a dokázali sebevědomým výkonem dovézt svůj Ford Fiesta XR2 do cíle na celkovém 9. místě, přičemž vyhráli třídu D2. „Premiérová Bohemka nám především dala obrovský prostor pro poznání našeho auta. Právě sbírání cenných zkušeností z dlouhých soutěží je pro nás nyní to nejdůležitější. S výsledkem jsme s Honzou velmi spokojeni a děkujeme týmu za bezchybně fungující vůz,“ okomentoval svůj úspěšný start v Mladé Boleslavi Jan Bejvl.

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist