Telčské centrum vystavuje sochu Josefa Klimeše, kterou měl autor za ztracenou

foto Vernisáž instalace sochy Každý má právo na vzdělání vytvořenou pro EXPO 1958 v Bruselu sochařem Josefem Klimešem na nádvoří Univerzitního centra, 11. července 2023 Telč, Jihlavsko. Vlevo vnučka sochaře Josefa Klimeše Ludmila Mojžíšová.

Telč (Jihlavsko) - Na nádvoří Univerzitního centra Telč (UCT) je dočasně instalovaná socha Josefa Klimeše nazvaná Každý má právo na vzděláni. Vznikla pro výstavu EXPO v roce 1958 a až do roku 2015 ji autor pokládal za ztracenou. Telč je prvním místem, kde je ceněná socha instalovaná po náročné několikaleté opravě, řekla ČTK Ludmila Mojžíšová, Klimešova vnučka. Společně s Klimešovou sochou dnes UCT představilo ve svých sálech také díla malíře Tomáše Kubíka.

Fotogalerie

Socha Josefa Klimeše (1928 - 2018), rodáka z Vysočiny, byla jednou ze sedmi soch vytvořených na objednávku Československa pro vstupní halu jeho pavilonu na bruselské výstavě.

Sochy se podle Mojžíšové po roce 1958 několikrát vystavovaly. Později o nich ale jejich autoři ztratili přehled. Nikdo jim neřekl, kde jsou uloženy. Až v roce 2015 je skupina pátrající po ztracených dílech objevila na střelnici v Plzni-Lobzích. V té době žil z autorů už jen Klimeš. "Děda se tam přijel podívat, opravdu tam objevil torza soch, už byly polorozpadlé a byly ukradeny jejich bronzové části. Podařilo se mu to získat a od té doby probíhala rekonstrukce,. Dost složitá, komplikovaná a nákladná," řekla Mojžíšová.

Restaurování bylo možné díky dochovaným modelům i sádrovému odlitku ukradeného centrálního bronzového sousoší. Práce, na kterých se podílela sochařka Nina Jindřichová a její syn Jakub Jindřich, trvaly asi pět let.

Když Mojžíšová hledala místo, kde zrestaurované dílo jejího dědečka vystavit, pomohli jí lidé z Národního památkového ústavu, jehož jedno z pracovišť sídlí v Telči. "Děda je rodák z Vysočiny, je rodák z Měřína, takže jsme moc rádi, že se to podařilo dostat právě sem. Věříme, že se pak najdou další místa, kde bude socha vystavená, než si najde nějaké svoje stálé místo," řekla Mojžíšová.

Rodákem z Vysočiny je i malíř Kubík, narodil se v roce 1977 v Pelhřimově. Pro UCT připravil svoji retrospektivní výstavu, nejstarší obrazy jsou z roku 1995. Absolvent Ateliéru klasických malířských technik profesora Zdeňka Berana, který studoval také u Milana Knížáka, v Telči vystavil akty a portréty či autoportréty. Jedním z nich je obraz zachycující autora ve strnulosti oděvní figuríny, což kontrastuje s figurínou namalovanou vedle, které ale autor propůjčil vlastní ústa.

Výstava bude přístupná do konce letních prázdnin. Klimešovu sochu si mohou návštěvníci centra prohlédnout až do konce října.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.05.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je neděle 19. května 2024

Očekáváme v 03:00 9°C

Celá předpověď