190 Kč a jídla mraky. Kousek od Chorvatska ušetříte. Na pláži, ale i v horách

12.07.2023 4:44 | Reportáž

Čeští turisté, které odrazují rostoucí ceny v chorvatských letoviscích, mají levnější alternativu o kousek vedle. Černou Horu. Tato malá země plná pohoří, národních parků a nádherného pobřeží a pláží, je k návštěvníkům vstřícná a ceny služeb příznivé. Přesvědčily se o tom ParlamentníListy.cz v tamním nejslavnějším letovisku, historickém městě Budva. Oběd o několika chodech můžete pořídit klidně za osm eur, tedy 190 korun.

190 Kč a jídla mraky. Kousek od Chorvatska ušetříte. Na pláži, ale i v horách
Foto: Radim Panenka
Popisek: Pláž nedaleko letoviska Budva v Černé Hoře

Tématům letošních letních prázdni dominuje diskuse o cenách dovolených, zejména pak v nejoblíbenější rekreační destinaci českých občanů – Chorvatsku. Stále více lidí proto hledá alternativy. 

Anketa

Vadí vám, že ČT vysílá „komunistické“ seriály jako Chalupáři nebo Nemocnice na kraji města?

6%
90%
hlasovalo: 25765 lidí

Mediální zprávy se už věnovaly Albánii, která nemá zatím příliš rozvinutý turistický průmysl a je cenově přátelská. Překážkou může být vzdálenost, která může být proti chorvatským plážím více než dvojnásobná. 

Daleko více češtiny proti předchozím letům je ovšem slyšet na jadranském pobřeží Černé Hory. Přímo na místě se o tom přesvědčil reportér ParlamentníchListů.cz. Malá a relativně mladá země, někdejší součást Jugoslávie, se svými zhruba 600 tisíci obyvateli toho nabízí hodně. 

Vedle rozmanitých pláží, které bývají plnější hlavně v největších letoviscích, zatímco mnohé nádherné kamenité i písčité pláže mimo tato střediska bývají poloprázdné a návštěvníci se rozhodně přetlačovat mezi dalšími dovolenkáři. 

Stačí sednout do auta, ujet pár desítek kilometrů a z horkých pláží si odpočinete v horách. Například v Národním parku Lovćen se známým vrcholkem, kde v mauzoleu odpočívá vladyka a básník Petar II. Petrović-Njegoš. To vše jen kousek od mořského letoviska Budva. 

Kotorský záliv v Černé Hoře. Foto: Radim Panenka

Všechny nepochybně nejvíce zajímají ceny, které se v řadě turistických oblastí Chorvatska v letošní sezóně zvedly v důsledku toho, že obchodníci využili přijetí eura. Naproti tomu v Černé Hoře se platí eurem od jejího odtržení od Srbska v roce 2006, přestože země není členem eurozóny. Reportér PL strávil dva dny v nejznámějším a nejdražším černohorském pobřežním letovisku Budva a nedá se říci, že by ceny v místě byly jakkoli přemrštěné. 

Například večeře pro tři osoby včetně lahve kvalitního vína, dvou koktejlů, dvou kvalitních panáků pálenky vyšla v součtu na 68 eur. Součástí bylo rizoto s kvalitním biftekem nebo rybí polévka. Jde tedy o 22,3 eura na osobu, což v přepočtu vychází na zhruba 532 korun. Přitom to je poměrně luxusní podnik usazený přímo na pobřeží nad hladinou moře. Navečeřet se podobně a za stejnou částku v kvalitní české restauraci je dnes už takřka nemožné. Tady se jednalo o centrum letního života černohorského Jadranu. 

Rizoto s biftekem a vynikající rybí polévka, součást večeře, která s lahví vína, pálenkou a dalšími drobnostmi vyšla na 532 Kč za osobu. Foto: Radim Panenka

Pochopitelně lze najít i dražší podniky, kdy za bohatý gastronomický zážitek zaplatíte i několikanásobně více. Například zvolíte-li jako hlavní chod některou ze zdejších specialit, jako je tradičním pomalým způsobem pečená chobotnice. S tím už je nutné počítat, ale podstatné je, že máte na výběr.

Bez potíží narazíte na restaurace, které nabízejí denní menu, jež na rozdíl od Česka nejsou ohraničena 14. nebo 15. hodinou. Většinou trvají do šesté či sedmé večerní. Typickým příkladem je nabídka restaurace z obrázku níže s nabídkou oběda za pouhých 8 eur, tedy 190 korun. V ceně je polévka, tři druhy hlavních jídel, salát i dezert. Za tuhle cenu se nejen v Praze v takovém rozsahu už hodně dávno není šance naobědvat. 

 

Nabídka několikachodového oběda za 8 euro. Foto: Radim Panenka

Rozhodnete-li se vyrazit na výlet dál od tropických teplot, nejblíže od mořské hladiny je už zmíněný Národní park Lovćen s vrcholky vysokými zhruba jako naše Sněžka. Rozdíl je v tom, že v některých případech se lze autem dostat až téměř nahoru. Při cestě na Jezerski vrh s mauzoleem zdejšího panovníka Njegoše se náš reportér zastavil na snídani a kávu. 

Přímo v národním parku v nové a do lesního prostředí stylově zasazené kavárně byly ceny směšně nízké. Kvalitní espresso nebo domácí káva připravovaná v džezvě za 1 euro, panák dobré pálenky za 1,5 eura a ohromný sendvič s hromadou domácího pršutu a sýra za pouhá 3 eura. Místo očekávané vysokohorské přirážky jsme se dočkali opaku. Těžko říci, zda si lze například v kavárně vysoko v Krkonoších dát kávu za 23 korun. 

Káva za jedno euro a obří sendviče místo oběda za 3 eura. Foto: Radim Panenka

 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

jo, Černá Hora je krásná, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusedanusa , 12.07.2023 8:11:36
a hlavně se tam člověk nemusí jen válet na pláži

|  6 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…