Kdo se zúčastní pěvecké soutěže Operalia 2023?

Letošní ročník pěvecké soutěže pořádané Plácidem Domingem zveřejnil seznam soutěžících. Česká republika tentokrát zastoupení nemá.

Mezinárodní soutěž mladých operních pěvců mezi 20 a 32 lety věku nazvanou Operalia založil Plácido Domingo v roce 1993. Vzešly z ní světové hvězdy jako například Joseph Calleja, Joyce diDonato, Rolando Villazón, Erwin Schrott nebo José Cura. V minulosti měla soutěž i české semifinalisty: Petra Nekorance v roce 2018 a Ladu Bočkovou roku 2019, a to dokonce v rámci ročníku pořádaného v Praze.

Jižní Afrika pěveckou velmocí?

Jubilejní 30. ročník se letos odehraje mezi 30. říjnem a 5. listopadem v Jihoafrické republice v Kapském Městě. Právě "domácí" Jihoafričané ostatně budou mít na soutěži silné zastoupení: ze 34 účastníků jich z JAR pochází 5, jmenovitě tenorista Thando Mjandana, barytonista Sakhiwe Mkosana, mezzosopranistka Siphokazi Molteno, tenorista Luvo Maranti a sopranistka Nombulelo Yende.

Poslední jmenovaná je sestrou známější sopranistky Pretty Yende a letos už se také zúčastnila jiné prestižní pěvecké soutěže - BBC Cardiff Singer of the World, stejně jako výše zmíněná Siphokazi Molteno. Obě Jihoafričanky tam byly mezi šesticí finalistů. Zdá se tedy, že jihoafrickému opernímu zpěvu se v mezinárodním kontextu velmi daří.

Rusko - Ukrajina 3 : 2

Nejvíce zástupců - osm - budou mít na soutěži Spojené státy americké. Z napadené Ukrajiny se soutěže zúčastní dva pěvci, naopak Rusko bude mít na soutěži hned tři zástupce. Zatímco o účasti ruských sportovců na Olympijských hrách a jiných vrcholových mezinárodních sportovních soutěžích se vedou vášnivé spory a je všelijak omezována, zdá se, že v kulturní sféře si s tím málokdo dělá příliš těžkou hlavu.

Zajímavé je také relativně malé zastoupení hlubokých mužských hlasů. Mezi 34 soutěžícími najdeme pouze dva basisty a jednoho basbarytonistu. Zmiňovanou soutěž BBC Cardiff Singer of the World přitom letos vyhrál basista, Ital Adolfo Corrado, jako vůbec první vítězný představitel tohoto hlasového oboru v historii soutěže. Dvěma soutěžícími ovšem na letošní Operalii bude pro změnu reprezentován obor kontratenorový.

Kolik bude oceněných?

Otázkou zůstává, kolik laureátů letošní Operalia bude vlastně nakonec mít. Vyhlašování laureátů loňského ročníku totiž bylo poněkud podivné. Operalia 2022 měla nejen dva vítěze - arménskou sopranistku Julianu Grigoryan a amerického tenoristu Anthonyho Leóna, ale také tři druhá místa a tři třetí místa.

Publicista Norman Lebrecht pak na svém blogu Slipped Disc poukázal i na skutečnost, že oba vítězové se shodou okolností před soutěží dostali pod křídla londýnské agentury Askonas Holt, pro kterou čirou náhodou pracuje vnuk pořadatele soutěže Dominic Domingo.

Operalia-2022-Winners-1st-Prize.57cba51c.fill-600x400.jpg
  • Oba loňští vítězové s Plácidem Domingem (©Evija Trifanova)

Kompletní seznam účastníků soutěže Operalia 2023

Semyon Antakov, baryton, Rusko
Nicolò Balducci, kontratenor, Itálie
Gabrielle Beteag, mezzosoprán, USA
Charles Buttigieg, baryton, Malta
Ekaterina Chayka-Rubinstein, mezzosoprán, Německo
John Findon, tenor, Velká Británie
Caitlin Gotimer, soprán, USA
Navasard Hakobyan, baryton, Arménie
Eugénie Joneau, mezzosoprán, Francie
Maria Kalinina, soprán, Rusko
Hovhannes Karapetyan, basbaryton, Arménie
Taehan Kim, baryton, Jižní Korea
Omer Kobiljak, tenor, Bosna a Hercegovina
Oleh Lebedyev, baryton, Ukrajina
Maayan Licht, kontratenor, Izrael
Luvo Maranti, tenor, Jihoafrická republika
Thando Mjandana, tenor, Jihoafrická republika
Sakhiwe Mkosana, baryton, Jihoafrická republika
Siphokazi Molteno, mezzosoprán, Jihoafrická republika
Anita Monserrat, mezzosoprán, Velká Británie
Stephano Park, bas, Jižní Korea
Gabriel Rollinson, baryton, Německo
Julie Roset, soprán, Francie
Sarah Saturnino, mezzosoprán, USA
Daniel Schliewa, tenor, Německo
Alexandria Shiner, soprán, USA
Yosif Slavov, baryton, Bulharsko
Libby Sokolowski, soprán, USA
Luke Sutliff, baryton, USA
Elena Villalón, soprán, USA
Alan Williams, bas, USA
Alexandra Yangel, mezzosoprán, Rusko
Nombulelo Yende, soprán, Jihoafrická republika
Yuliia Zasimova, soprán, Ukrajina

Pozn.: pořadí (abecední podle příjmení) a pravopis jmen převzaty z webu Operalia.com

Úvodní foto: Kapské Město (©Diego Delso)

Podcast