bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Rekord pro Vegas! Golden Knights vyryli na Stanley Cup nejvíc brankářů

12. července 2023, 14:00

Tomáš Zatloukal

K poháru je měl dovést Robin Lehner, s Loganem Thompsonem coby talentovanou dvojkou. Místo toho Zlatí rytíři protočili ve své vítězné sezoně pět gólmanů, přičemž mezi ně nepatřil zraněný švédský obr Lehner. Do akce naopak zasáhl i nadějný Čech Jiří Patera. Na slavnou trofej se ovšem dostala jiná jména. Poprvé v dějinách NHL je tam najednou vyryt kvartet maskovaných mužů: Thompson, Laurent Brossoit, Jonathan Quick a pochopitelně Adin Hill.

Hill = hrdina vyřazovacích bojů.

Jednoduchá rovnice je všeříkající. Byl to právě takřka dvoumetrový čahoun, kdo v průběhu druhého kola vystřídal mezi třemi tyčemi Brossoitta a dotáhl Vegas až k hokejovému grálu.

Vytáhl i nejmagičtější zákrok v play-off, ve finále proti Nicku Cousinsovi máchl holí, ne nepodobně jako v roce 2018 Braden Holtby. Zatímco tehdy fanoušci Vegas úpěli zklamáním, tentokrát jásali.

Hill v klíčové fázi sezony skutečně zářil, vždyť lapil 93,2 % střel soupeřů. Vysloužil si za to dvouletou smlouvu na 9,8 milionu dolarů.

Na Stanley Cup se sedmadvacetiletý Kanaďan kvalifikoval automaticky - tím, že za Golden Knights čapal ve finále. Jonathanu Quickovi stačilo ke třetímu vyrytí na blyštivém podstavci to, že v  sérii s floridským Panterům kryl Hillovi záda.

Tak velí kritéria NHL -  brankář buď musí odchytat či jako náhradník absolvovat 41 zápasů v základní části, případně alespoň jeden finálový mač.

 

Na první dobrou je zřetelné, jak se na pohár dostal Thompson. Byl jedničkou v základní části, když zasáhl do 37 partií. Minimálně na střídačce pak strávil celkem 55 duelů. Pravidla pro vyrytí tak suverénně splnil.

To už ovšem nelze říct o Brossoitovi.

O gólmanovi, který už má podepsáno ve Winnipegu. Přitom právě proti Tryskáčům odchytal Brossoit první kolo, když zaujal uvolněné místo mezi třemi tyčemi při zranění Thompsona, neformě Quicka a nedůvěře v Hilla.

Nakonec stihl v play-off naskočit do osmi utkání, než utrpěl zranění a nedobrovolně přepustil místo Hillovi. Vzhledem k tomu, že ve zbytku vyřazovacích bojů nebyl ani náhradníkem a regule pro vyrytí nesplnil ani v základní části, musela rekord požehnat NHL.

Díky tomu, že vyhověla žádosti Vegas o umístění Brossoitova jména na Stanley Cup, jsou Zlatí rytíři prvním klubem v dějinách věhlasné soutěže s kvartetem maskovaných šampionů.

Je to stylový doklad toho, jaké komplikace museli ve "městě hříchu" ohledně osazenstva svého brankoviště řešit. A jak urputně to řešili - stačí si vybavit last minute příchod amerického veterána Quicka coby pojistky pro případ katastrofických scénářů.

A to měl původně všechno zvládnout Lehner. S Thompsonovou pomocí. Borci, co nakonec neodchytali v play-off ani minutu.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.