Malé jubileum v Roztěži u Kutné Hory: Spolek přátel Mirka Jiřišty v Kutné Hoře uspořádal jubilejní sjezd harmonikářů

5. Roztěžská heligónka, pořádaná Spolkem přátel Mirka Jiřišty v Kutné Hoře, se uskutečnila v sobotu 8. července v hostinci a přilehlém amfiteátru v Roztěži u Kutné Hory. Setkání harmonikářů založili kapelník Mirek Jiřišta a producent hudebních pořadů Antonín Novotný. Po odchodu Mirka Jiřišty, který zemřel 1.11.2017 se Antonin Novotný rozhodl pokračovat a za pomoci kamarádů uspořádal již 5. ročník. Program se konal ve velkém sále hostince i na venkovním podiu.

Ve 14 hodin zahájil Antonín Novotný setkání na venkovním pódiu a přivítal všechny návštěvníky i účinkující, kteří se tu shromáždil. Další obsadili místa uvnitř hostince ve velkém sále a dočkali se úvodu hned poté. Moderátorka setkání Jiřina Pospíšilová neměla snadný úkol, představila první účinkující – duo Pecka – Král z Pardubicka a hned šla uvést do sálu známou moravskou sólistku od Vyškova Martinu Zavadilovou. Poté už nastupovali ostatní za sebou venku a poté uvnitř tak, že posluchači na obou místech o nic nepřišli. 

Na programu bylo vystoupení skupin: Šraml parta ze Psárů u Velkých Popovic, duo Novák – Sedláček (bicí) od Poděbrad, Martina Zavadilová + doprovod bicí, trio Juránek – Pecka – Kavalír od Pardubic, Kutnohorští Harmonikáři, Heligonky z Vysočiny, trio – bicí – Janeček – Janů z Petříkova a Světlé nad Sázavou, sólista Jiří Hampl z Dubicka u Zábřeha na Moravě, který své vystoupení uzavřel za všechny účinkující písničkou – Za rok se vrátím. Poté vše uzavřela čtyřčlenná skupina Úžas z různých míst východních Čech. Celkem se zde představilo 27 muzikantů, kteří zahráli množství lidových písniček ke spokojenosti posluchačů i tanečníků. Ke všemu bylo krásné počasí a všichni si to užili podle svého. I na pořadatelích byla vidět spokojenost. Celé ozvučení zajišťoval muzikant Jaroslav Pospíšil s kolektivem a natáčel Videofilm Bohuslava Kučery.

Konečné slovo měl Antonín Novotný, který vyslovil velké poděkování všem posluchačům za podporu této akce svojí účastí a účinkujícím za vystoupení. Poděkoval i pořadatelům a obsluhujícímu personálu hostince.

tz, red

Zavřít menu