Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Technoparty na soukromém pozemku se nepodařilo zrušit. Opava tak zažije další

Opava |

V Opavě se schyluje k další technoparty. A to na stejném místě jako na konci června, tedy na louce v městské části Zlatníky. Ta ale patří soukromému majiteli, se kterým opakovaně jednalo vedení města o zrušení akce. Bohužel neúspěšně.

Vedení Opavy se opět sešlo s majitelem pozemku, kde má od tohoto pátku probíhat v pořadí už druhá technoparty. Snažilo se s ním dohodnout na tom, aby vypověděl pořadateli akce smlouvu, která je platná do konce května příštího roku.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Já jsem apeloval na to, aby se ta smlouva vypověděla, protože skutečně ti lidé v té lokalitě chtějí mít klid. Není to v centru, je to skutečně mimo. Slyší to v Oticích, slyší to v Jaktaři, Zlatníkách, Milostovicích, na Olomoucké ulici, takže široké okolí. Mě osobně volaly desítky lidí, měl jsem mnoho zpráv ať už na telefonu nebo v e-mailu. Ta akce byla dlouhá, byla do nočních a ranních hodin, byla hlasitá, opakovaně tam vyjížděla policie.”

Ačkoliv si spousta lidí na technoparty stěžovala, někteří z místních naopak tvrdí, že až tak hlučná technoparty nebyla.

anketa: obyvatelé městské části Zlatníky: “Jenom takové ty tlumené basy byly trošku slyšet, ale jinak ne. V noci normálně v klidu.”
“Mi to rozhodně vadit nebude. To bylo úplně takové vzdálené, že jsme spali jak dudci.”

Naštěstí pro ně se hluk z hudby nesl na opačnou stranu. Plánovaná technoparty tak bude po celou dobu pod kontrolou. Dohlížet na ní bude jak městská, tak státní policie, hasiči a také hygienická stanice.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Zkrátka uděláme všechny kroky tak, abychom ty dopady na občany co nejvíce zmírnili.”
Jiří Klein, ředitel MP Opava: “Budeme spolupracovat se státní policií a situaci budeme monitorovat a pokud budeme mít nějaké přestupky, které se dají zdokumentovat, tak je budeme postupovat správním orgánům. Během akce oni můžou různě odjíždět auty, můžou být pod vlivem alkoholu, pod vlivem drog a podobně. Takže určitě tady toho si taky budeme všímat. Nejen hluku, ale i událostí, které se k tomu pojí.”

Současná legislativa neumožňuje akci na soukromém pozemku zakázat. Rozpustit se dá pouze v případě, že by během ní došlo k závažnému porušení zákona.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “S panem majitelem toho pozemku budu znovu sedět, abychom se dohodli ať akce podobného typu neprobíhají.”

Podle platné smlouvy mají do konce její platnosti na louce proběhnout 4 technoparty.

Nahlásit chybu


K tématu

Pokus o domluvu opět nevyšel. Opava tak zažije další technoparty

12. července 2023 10:31 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

V Opavě se schyluje k další technoparty. A to na stejném místě jako na konci června, tedy na louce v městské části Zlatníky. Ta ale patří soukromému majiteli, se kterým opakovaně jednalo vedení města o zrušení akce. Bohužel neúspěšně.

Dva muži chtěli vyčistit Opavu od bezdomovců, jeden na ně zaútočil v noci nožem

26. června 2023 11:47 | Opava | Jiří Cileček

Krajská kriminálka má na stole závažný případ vraždy ve stádiu pokusu. Dva mladí muži se dohodli, že chtějí údajně vyčistit Opavu od bezdomovců. V noci se opili a přišli do opuštěné budovy, kde lidé bez domova nocovali. Jeden pak s nožem v ruce zaútočil na bezdomovce a zranil i další ženu. Jen zázrakem nikdo neumřel.

Basketbalisté Opavy získali po 20 letech titul mistrů národní ligy

1. června 2023 23:06 | Opava | Jiří Cileček

Basketbalisté Opavy slaví po 20 letech pátý ligový titul. Čtvrté finále nad Děčínem vyhráli 108:104 po prodloužení a sérii ovládli 3:1 na zápasy. Svěřenci trenéra Petra Czudka triumfovali poprvé od roku 2003 a po osmnácti zlatech v řadě Nymburka, který při cestě až z předkola play off vyřadili v semifinále. Zajistili si tak účast v Lize mistrů. Děčín byl ve finále popáté a stejně jako v letech 2015, 2016, 2017, 2019 se musel spokojit se stříbrem.


V Porubě zahájili 5. ročník Sdílka. Letos u Floridy, kde je v plánu rekonstrukce celého prostoru

V Porubě slavnostně zahájili už 5. ročník Sdílka. Tato netradiční Pop Up expozice Začala už v roce 2016 na středovém pásu Hl. třídy a od té doby probíhá co dva roky pokaždé na jiném místě obvodu.

Děti plnily branné disciplíny, profesionální vojáci ukázali boj zblízka

Den vítězství si Novojičínští nepřipomněli jen pietními akty, ale také zážitkovou akcí. Ta nabídka stezku s brannými disciplínami, vystavena byla vojenská technika a nechyběla atraktivní ukázka Armády České republiky.

Policistům hlídkujícím u šampionátu se podařilo rychle najít děti ztracené v davu

Dnes 14:37 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Relativně běžná služba policistů zapojených do bezpečnostního opatření v souvislosti s hokejovým šampionátem v Ostravě se ve čtvrtek kolem 19. hodiny změnila v urgentní pátrání po dvou malých dětech.

Kolekci historických vozidel obohatí tramvaj Tatra T3. Na její opravu věnuje Ostrava 5 milionů kč

Ostrava má po Praze největší sbírku historických vozidel městské hromadné dopravy. Většina z nich je ve perfektním stavu a stále jezdí. Nyní k ním přibude i tramvaj Tatra T3, která v Ostravě jezdila ještě před 30 roky.

Žáci ZŠ Komenského z Frýdlantu nad Ostravicí předvedli rodičům chemické a fyzikální pokusy

Odpoledne plné chemických a fyzikálních pokusů si připravili žáci ZŠ Komenského ve Frýdlantě nad Ostravicí. Své dovednosti předvedli rodičům, které do školy pozvali u příležitosti Dne rodiny.


V Opavě byl nalezen mincovní poklad. Nejstarší ze 102 mincí je pražský groš z doby Jana Lucemburského

V Opavě byl nalezen mincovní poklad. Jde o nejvýznamnější nález na území dnešního Moravskoslezského kraje za posledních 100 let. Jedinečný je zejména množstvím zlatých mincí, stavem dochování a vzácností některých exemplářů.

V Karviné se konala náborová akce Policie ČR, studenti prošli fyzickými testy

Studenti pěti karvinských středních škol dostali příležitost vyzkoušet si fyzické testy, které jsou nutné pro přijetí k policii. Kdo je splnil, dostal rok platný certifikát. Pokud se tedy úspěšní studenti rozhodnou rozšířit řady policistů, nemusí fyzické testy dělat znovu.

V Porubě se uskutečnil mezinárodní turnaj mládeže v boxu Ostrava 2024

V Porubě se uskutečnil mezinárodní turnaj mládeže v boxu Ostrava 24. Určen byl mládeži ve věku 11 až 18 let a zúčastnili se ho boxeři i z Německa a Skotska.

Začala rekonstrukce prostoru před Kulturním domem Frýdek

Začala dlouho očekávaná rekonstrukce prostoru před bývalým Kulturním domem Válcoven plechu. Místo získá novou dlažbu, stromové aleje i podzemní retenční nádrže. Práce potrvají zhruba do konce roku a vyjdou na necelých 23 milionů korun.

Hasiči v noci na Bruntálsku bojovali s požárem štěpky

Včera 19:18 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Co bylo příčinou požáru štěpky uskladněné ve Staré Vsi na Bruntálsku, se snaží od čtvrtečního časného rána zjistit hasičský vyšetřovatel. Oheň hasilo pět jednotek.

V opavských Městských sadech a na hřbitově jsou nové informační panely

V Městských sadechv Opavě byly nainstalovány nové informační panely. Nahradily původní 3, na kterých už se podepsal zub času. Čtvrtý se do sadů přesunul z Kolofíkova nábřeží, kde ho lidé moc nevyužívali. Další nový panel pomáhá s orientací na městském hřbitově.

Osmáci a deváťáci z Opavska si zasoutěžili na posilovacích strojích. TrojBoje se zůčastnilo na 200 žáků

15. května 2024 16:08 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Školáci z Opavska se už potřetí utkali v TrojBoji. Soutěž ve třech disciplínách na veslařském, cyklistickém a běžkařském trenažéru uspořádalo Středisko volného času Opava a určena byla žákům 8. a 9. tříd.

V Opavě byly nainstalovány nové informační panely. Najdete je na městském hřbitově a v Městských sadech

15. května 2024 16:03 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Městských sadech byly nainstalovány nové informační panely. Nahradily původní 3, na kterých už se podepsal zub času. Čtvrtý se do sadů přesunul z Kolofíkova nábřeží, kde ho lidé moc nevyužívali.

Školáci z Opavska se utkali v TrojBoji. Posilovací stroje jim daly zabrat

15. května 2024 9:01 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Školáci z Opavska se už potřetí utkali v TrojBoji. Soutěž ve třech disciplínách na veslařském, cyklistickém a běžkařském trenažéru uspořádalo Středisko volného času Opava a určena byla žákům 8. a 9. tříd.

V Opavě diskutovali se studenty i širokou veřejností politici kandidujících stran do EP

13. května 2024 9:42 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Opavské zastupitelstvo dětí a mládeže patří mezi nejstarší v Česku. Vzniklo už v roce 2002 a od té doby pravidelně pořádá předvolební debaty. Začalo komunálními, přes krajské a republikové a letos úplně poprvé i do Evropského parlamentu.

Technické služby Opava zavedly odpadové taxi. Ulehčí těm, kteří kusový odpad nemají jak odvézt

12. května 2024 1:09 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Starý nábytek, suť po rekonstrukci bytu či domu, posekaná tráva, ojeté pneumatiky. To vše nepatří do kontejnerů, ale do sběrných dvorů. V Opavě jsou momentálně tři sběrné dvory plus Reuse centrum. Nový, moderní sběrný dvůr se pak staví v Kylešovicích.

Technoparty na soukromém pozemku se nepodařilo zrušit. Opava tak zažije další
Vydáno 12. července 2023 20:54, Opava, Yvona Fajtová
V Opavě se schyluje k další technoparty. A to na stejném místě jako na konci června, tedy na louce v městské části Zlatníky. Ta ale patří soukromému majiteli, se kterým opakovaně jednalo vedení města o zrušení akce. Bohužel neúspěšně.

Vedení Opavy se opět sešlo s majitelem pozemku, kde má od tohoto pátku probíhat v pořadí už druhá technoparty. Snažilo se s ním dohodnout na tom, aby vypověděl pořadateli akce smlouvu, která je platná do konce května příštího roku.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Já jsem apeloval na to, aby se ta smlouva vypověděla, protože skutečně ti lidé v té lokalitě chtějí mít klid. Není to v centru, je to skutečně mimo. Slyší to v Oticích, slyší to v Jaktaři, Zlatníkách, Milostovicích, na Olomoucké ulici, takže široké okolí. Mě osobně volaly desítky lidí, měl jsem mnoho zpráv ať už na telefonu nebo v e-mailu. Ta akce byla dlouhá, byla do nočních a ranních hodin, byla hlasitá, opakovaně tam vyjížděla policie.”

Ačkoliv si spousta lidí na technoparty stěžovala, někteří z místních naopak tvrdí, že až tak hlučná technoparty nebyla.

anketa: obyvatelé městské části Zlatníky: “Jenom takové ty tlumené basy byly trošku slyšet, ale jinak ne. V noci normálně v klidu.”
“Mi to rozhodně vadit nebude. To bylo úplně takové vzdálené, že jsme spali jak dudci.”

Naštěstí pro ně se hluk z hudby nesl na opačnou stranu. Plánovaná technoparty tak bude po celou dobu pod kontrolou. Dohlížet na ní bude jak městská, tak státní policie, hasiči a také hygienická stanice.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Zkrátka uděláme všechny kroky tak, abychom ty dopady na občany co nejvíce zmírnili.”
Jiří Klein, ředitel MP Opava: “Budeme spolupracovat se státní policií a situaci budeme monitorovat a pokud budeme mít nějaké přestupky, které se dají zdokumentovat, tak je budeme postupovat správním orgánům. Během akce oni můžou různě odjíždět auty, můžou být pod vlivem alkoholu, pod vlivem drog a podobně. Takže určitě tady toho si taky budeme všímat. Nejen hluku, ale i událostí, které se k tomu pojí.”

Současná legislativa neumožňuje akci na soukromém pozemku zakázat. Rozpustit se dá pouze v případě, že by během ní došlo k závažnému porušení zákona.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “S panem majitelem toho pozemku budu znovu sedět, abychom se dohodli ať akce podobného typu neprobíhají.”

Podle platné smlouvy mají do konce její platnosti na louce proběhnout 4 technoparty.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000038175/technoparty-na-soukromem-pozemku-se-nepodarilo-zrusit-opava-tak-zazije-dalsi