H.S.H. Vysočina cup a Grand prix Silesia

12.7.2023 Petr Klimpl

H.S.H. Vysočina cup a Grand prix Silesia

V závěru týdne jsou na pořadu dva vícedenní závody v orientačním běhu.

 H.S.H. Vysočina cup

Třídenní závody pořádá SK Chrast. K Lubenské hájence přijede více jak 1500 závodníků, aby absolvovali tři etapy.

Program je tradiční - v pátek krátká trať, v sobotu klasika v neděli zkrácená klasika s handicapovým startem. Všechny tři etapy se poběží v pěkném vysočinském terénu. Pro E1 a E2 je to jehličnatý les s hustou sítí cest a průseků a těžší běžeckou podložkou umocněnou zvýšeným výskytem trav a podrostu; místy jsou oblasti s kamenitými detaily. Pro E3 je to pak převážně jehličnatý les s dubobukovými hustníky a větším množstvím kamenů; místy je tam bujnější vegetace, na okraji prostoru prudší svah s kameny a skalkami. Páteční etapa se poběží na mapě Štimberk (autor Martin Krejsa), tratě postavil Josef Vítek. Sobotní tratě připravili Lucie a Jakub Hledíkovi na mapě Desinka 2023 (mapovali Pavel Vítek a Martin Krejsa). Závěrečnou nedělní etapu postavil Jakub Hledík na mapě Lubenský prales (mapovali Petr Mareček a Jan Potštejnský). Program je tradičně doplněn i celou řadou dalších akcí.

Na startu se sejde velmi kvalitní konkurence, někteří ale jako tradičně vezmou sobotní a nedělní etapu spíše rekreačně. Koho zařadit mezi favority? V mužích jsou to Jan Petržela, Petr Horvát, Daniel Hájek, Osvald Kozák, Adam Chloupek, Vojtěch Kettner, Radek Nožka, Jan Grundmann, Marek Prášil, Jan Strýček, Martin Poklop a Jan Schulhof. V ženách pak Monika Doležalová, Iveta Šístková, Barbora Chaloupská, Lenka Poklopová, Markéta Mulíčková, Zdenka Kozáková, Iva Kavánková či Tereza Odehnalová.

Bližší informace jsou na na stránce závodu v IS ORIS.

 

Grand prix Silesia

Třídenní čtyřetapové závody proběhnou s centrem na louce na okraji obce Skřipov.

Pořadatelé z Orientačního Běhu Opava připravili na pátek krátkou trať (stavitel Tomáš Holas), v sobotu jsou dvě krátké tratě (dopolední připravil Martin Sklenář a odpolední Jaromír Mielec), v nedělí je závěrečná klasika (stavitel Jaromír Mielec). Všechny etapy se poběží na mapách, které připravili Petr Mareček, Zdeněk Lenhart, Evžen Cigoš a Jan Potštejnský v převážně rovinatém terénu se spoustou porostových tvarů (náletový porost), kde je pravidelná síť nevýrazných cest a průseků i množství melioračních rýh, kupek a bažinek.

Startuje přes 200 závodníků, v ženách patří k favoritkám Pavlína Rychlá a Iva Košárková, v mužích pak Pavel Rychlý, Pavel Košárek či Alexandr Jordanov.

Stránky závodu jsou zde.


« zpět