Krásná Jana z Arku

Byla selskou dívkou z francouzské vesnice Domrémy. Jana z Arku se narodila přibližně v roce 1412 a zemřela o pouhých 19 let později. 

Nikdo by předem neřekl, že právě tato dívka sehraje důležitou roli ve středověkém boji mezi Francií a Anglií. Přesto se jí to povedlo. 

Když bylo Johance 13 let, začala slyšet podivné hlasy. Věřila, že jsou to boží znamení, která ji vyzývají, aby osvobodila svou zemi a vyhnala kruté Angličany zpět tam, kam patří. 

Johanka šla však mnohem dál. Výraznou měrou přispěla ke korunovaci francouzského krále Karla VII. 

Johanka byla mladá, ovšem velice odhodlaná dívka. Přiměla nejen krále, ale také šlechtice, rytíře a vojáky, aby ji v její cestě za svobodnou Francií plně podpořili. 

Prvním úspěchem, kterým jistojistě vešla do podvědomí veřejnosti, bylo vyhnání Angličanů z Orleánsu. Díky tomuto úspěchu získala přezdívku Panna Orleánská

Ačkoliv se dlouho tradovalo, že Jana z Arku byla krásnou a půvabnou ženou, neexistovaly pro to žádné důkazy. 

Rekonstrukce tváře

Až nyní se vědcům podařilo zrekonstruovat Johančinu tvář. Když ji dokončili, užasli údivem. 

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Legenda totiž skutečně nelhala. Johanka byla ženou neskutečně nádhernou. Měla krátké mikádo, o kterém se traduje, že právě to inspirovalo jeden ze sestřihů moderní doby. Měla výrazné oči, sametově jemnou pleť, užší, ale hezky tvarované rty. 

I dnes by jistě jako kráska obstála. V době, ve které žila, ji však ani její pověstná krása nezachránila. 

Johanka byla nakonec zajatá Burgunďany a po roce vězení, kdy konečně podepsala přiznání své viny, byla upálená na hranici. 

Bylo jí pouhých 19 let, když její život zcela vyhasl. Mnozí z těch, kterým pomohla, se za ní nepostavili. Jedním z nich byl i sám Karel VII. 

Hrdinkou a světicí se tak tato mladá a nádherná žena bohužel stala až po své smrti. 

Zdroje: www.worldhistory.org, en.wikipedia.org