Ford nevyloučil návrat Fiesty jako elektromobilu

Ford nevyloučil návrat Fiesty jako elektromobilu
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Ford nevylučuje návrat Fiesty jako elektromobilu na platformě VW MEB
  • Zaznělo to v rozhovoru s Martinem Sanderem, šéfem Ford Europe pro osobní vozy

Jak jsme vás informovali už minulý týden, 7. července skončila v německém Kolíně nad Rýnem výroba legendární Fiesty kvůli elektrickému SUV Explorer.

Fanoušci Fiesty, neúspěšnějšího vozu v historii značky, však mají podle zpráv europe.autonews.com stále naději. Zatímco Fiesta poháněná spalovacím motorem je nadobro pryč, Ford tvrdí, že elektrifikace by mohla být šancí, jak v budoucnu vrátit tuto značku zpět. Martin Sander, šéf Ford Europe pro osobní vozy, totiž v rozhovoru právě pro europe.autonews.com uvedl, že automobilka nevylučuje stavbu elektrické náhrady za Fiestu.

Na otázku, zda Ford převezme platformu MEB Entry od Volkswagenu pro malé elektromobily, odpověděl, že automobilka má velmi konstruktivní a pozitivní spolupráci s Volkswagenem a zkoumá možnosti, jak ji posunout na další úroveň. „Nic není rozhodnuto, ale nechci to ani vyloučit,“ poznamenal Sander.

Dva elektromobily Ford na platformě MEB už jsou jistotou

Ford přitom již v minulosti uzavřel dohodu se skupinou Volkswagen Group o výrobě dvou elektromobilů založených na platformě MEB od německé automobilky. Jedním z nich je elektrické kompaktní SUV Ford Explorer, které se bude vyrábět ve stejném kolínském závodě jako dosluhující Fiesta.

Od příštího roku se v kolínském centru začne vyrábět také druhý model na platformě MEB, který je popisován jako sportovní crossover a s největší pravděpodobností půjde o kupé verzi elektrického Exploreru, jak dodává insideevs.com.


§

Ford přitom opustil trh malých vozů v Evropě poté, co se náklady na splnění stále přísnějších emisních norem staly příliš vysokými na to, aby dávaly ekonomický smysl. „Menší vozidla mají menší marži. Nemáme v Evropě takový zásah jako Volkswagen Group nebo Stellantis. Malé vozy jako Fiesta nejsou srdeční záležitostí Ford Motor Company,“ uvedl Sander. To by samozřejmě elektrifikace mohla změnit. Ford se přitom již v minulosti zavázal k tomu, že do roku 2030 bude v Evropě jezdit výhradně na elektřinu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze