https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceska-solarni-elektrarna-napaji-ukrajinskou-nemocnici-priprava-instalace-se-ladila-on-line
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Česká solární elektrárna napájí ukrajinskou nemocnici, příprava instalace se ladila on-line

13.7.2023 11:33 | PRAHA (Ekolist.cz)
Zdroj | NESEHNUTÍ
Dd tohoto týdne je na střeše 1. městské nemocnice v ukrajinském Žytomyru nainstalovaná fotovoltaická elektrárna, kterou nemocnici věnovala česká firma SOLSOL. Díky fundraisingové kampani Slunce pro Ukrajinu, kterou pořádá organizace NESEHNUTÍ, by se mělo zdrojů čisté energie postupně dočkat více ukrajinských nemocnic. Dalším chystaným projektem je elektrárna pro nemocnici v Ovruči. Informuje o tom NESEHNUTÍ.
 
Žytomyr byl prvním ukrajinským městem, které se ještě před začátkem ruské invaze rozhodlo do roku 2050 kompletně zbavit fosilních zdrojů energie. Solární elektrárna na střeše nemocnice má výkon 48 kW a pokryje až 26 % její roční spotřeby.

„Solární elektrárny v ukrajinských nemocnicích představují klíčovou podporu pro zraněné a nemocné, kteří jsou závislí na péči lékařů a lékařek. Fotovoltaika je navíc spolehlivým zdrojem při výpadcích zásobování, které se mohou v důsledku ruské agrese kdykoliv znovu objevit,“ vypočítává přínosy Martin Hyťha z NESEHNUTÍ.

Zdroj | NESEHNUTÍ

„Jde ale také o ukázku moderních a udržitelných řešení, které ilustrují, jak by měla vypadat poválečná obnova Ukrajiny. Obnovitelné zdroje navíc snižují závislost na nedemokratických režimech, jako je právě ten ruský,“ dodává Hyťha.

„Podporuje Ukrajinu a její obyvatele od začátku invaze - zapojovali jsme se do sbírek finančních i materiálních. Dalším logickým krokem je podpora ohrožené infrastruktury a obcí, které se rozhodly pro přechod směrem k udržitelnosti,“ říká Michal Hrabí, provozní ředitel SOLSOLu.

„Samotnou instalaci jsme koordinovali na vzdálenost 1000 kilometrů on-line. Byl to nestandardní postup, ale osvědčil se,“ říká Hrabí. „Elektrárna nyní funguje a my můžeme sledovat její provoz v reálném čase přímo v Brně.“

Projekt čisté energie pro ukrajinské nemocnice spustila ukrajinská organizace Ecoclub Rivne, která díky soukromým dárcům získala solární elektrárny pro nemocnice ve Zvjahelu a v Sumách. V České republice projekt svou kampaní Slunce pro Ukrajinu podporuje NESEHNUTÍ. Aktuálním cílem organizace je vybrat prostředky na zdroj čisté energie ve městě Ovruč.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist