V Plzni se koná další ročník letní školy experimentální chirurgie

13. červenec 2023 16:21, aktualizováno

32 studentů z devíti zemí dorazilo do Plzně na další ročník letní školy experimentální chirurgie. Už druhý týden si zde zkouší operovat.

Teorie je jedna věc, praxe věc druhá a neméně důležitá. Na vlastní kůži si to už druhý týden ověřují účastnící letní školy experimentální chirurgie. Už podesáté ji pořádá Lékařská fakulta v Plzni Univerzity Karlovy. Studenti si zde zkouší chirurgické postupy na prasatech a kromě praktické výuky se učí pečovat o zvířecí modely během operací. Mezi další témata letní školy patří například experimentální radiologie.

Letní škola experimentální chirurgie Lékařské fakulty UK v Plzni

„Snažíme se studentům dát příležitost poznat něco, s čím se nemohou setkat během pregraduálního studia medicíny – to jest práce s živými organismy, s tkáněmi, to, co je důležité pro jejich praxi,“ vysvětluje vedoucí mezinárodní letní školy profesor Václav Liška.

Školou prošlo za dobu jejího fungování už téměř 300 studentů ze všech kontinentů, přičemž největší zájem mají budoucí lékaři z evropských zemí. Letos bylo přijato 32 studentů, z toho šest Čechů. „Účastníci jsou rozděleni do čtyř skupin, aby se mohli střídat v jednotlivých úkonech. Máme také několik kurzů, plastickou chirurgii, detailnější poznání techniky cévní chirurgie a v neposlední řadě základy mikrochirurgie,“ popisuje Václav Liška. Zároveň se pořadatelům daří zvát na přednášky i mezinárodně uznávané kapacity v oboru.

autoři: Václav Šulc , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio