Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. července 2023 10:30
Čas čtení 1:39
Tereza Šnajdrová

Jak přežít úmorná vedra? Aplikace ti zdarma poradí, kde v okolí najdeš top koupání

Jak přežít úmorná vedra? Aplikace ti zdarma poradí, kde v okolí najdeš top koupání
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
ZAJÍMAVOSTI ČESKO EXTRÉMY POČASÍ PŘEDPOVĚĎ POČASÍ
Uložit Uložené

Ať už chceš vyrazit k přírodnímu jezeru, nebo na koupák, appka Swimplaces ti nabídne hned několik možností ve tvém okolí.

Léto je v plném proudu, a to nejhorší je teprve před námi. V sobotu mají podle Meteopressu teploty stoupat ke 38 °C a v takovém počasí přece nebudeš sedět doma. Že ale nevíš, kam vyrazit k vodě? S tím ti pomůže appka Swimplaces. Jedná se o komunitní mapu, která ti ukáže přírodní i uměle vytvořené koupáky ve tvém okolí a ty je budeš moct i komentovat, doporučovat a fotit. Tak šup, stahuj Swimplaces a vybírej, kam o víkendu vyrazíš k vodě. 

Doporučeno
Vlny veder budou čím dál častější, tvrdí český vědec. Loni v jejich důsledku zemřelo 61 tisíc Evropanů Vlny veder budou čím dál častější, tvrdí český vědec. Loni v jejich důsledku zemřelo 61 tisíc Evropanů 13. července 2023 9:25

„Cílem aplikace Swimplaces je dopřát lidem možnost sdílet, komentovat a hodnotit místa vhodná k osvěžující koupačce v letních dnech. Projekt shromažďuje a ukazuje tipy na různá místa ke koupání. Zaměřuje se převážně na koupání na netradičních nebo bezplatných místech, jako jsou lomy, pískovny, rybníky a další přírodní lokace. Aplikace zahrnuje i plavecké bazény a aquaparky vycházíme z toho, že je lepší se vykoupat v bazénu než vůbec,“ píší programátoři aplikace. 

Mezi její hlavní funkce pak patří: přidávání míst ke koupání přímo z telefonu, filtrování míst podle typu (jezera, řeky atd.) a kvality vody, ukládání míst do seznamu oblíbených, možnost spustit navigaci na vybrané místo, mapa se všemi místy ke koupání a komentáře a hodnocení jednotlivých míst. Tuhle appku prostě potřebuješ, aby byl tvůj život snazší a léto snesitelnější. 

Doporučeno
Tipy na nejlepší retro koupaliště: Tady na tebe dýchne první republika i socialismus. A vstupné je za hubičku! Tipy na nejlepší retro koupaliště: Tady na tebe dýchne první republika i socialismus. A vstupné je za hubičku! 11. července 2023 6:00

Výhodou je, že se nikde nemusíš složitě registrovat a vše je zdarma. Appku si stačí stáhnout a pak už jen můžeš v klidu vybírat, kam na vodu vyrazíš.

Swimplaces
Zdroj: Refresher/Tereza Šnajdrová
Appku si můžeš stáhnout buď v App Store, nebo v Google Play.

Teploty budou stoupat ke 38 °C

Českou republiku od začátku týdne sužují tropická vedra a jinak tomu nebude ani v následujících dnech. Už v sobotu by měly teploty stoupat dokonce ke 38 °C a výraznějšího ochlazení bychom se mohli dočkat v úterý, kdy by rtutě teploměrů mohly ukazovat „jen“ 24 °C.

V souvislosti s vysokými teplotami je v platnosti také výstraha Českého hydrometeorologického ústavu, a to od sobotního dopoledne až do večera. Vysoký stupeň nebezpečí platí v Libereckém, Karlovarském, Plzeňském, Jihočeském, Středočeském kraji a v Praze. Ve zbytku republiky platí nízký stupeň nebezpečí. 

Doporučeno
Tipy na nejlepší přírodní koupání v celém Česku. Těchto sedm míst stojí za šplouch Tipy na nejlepší přírodní koupání v celém Česku. Těchto sedm míst stojí za šplouch 24. června 2023 8:30

„Velmi vysoká zátěž na lidský organismus, nebezpečí přehřátí a dehydratace. Nebezpečí vybočení lomů kolejnic kolejové dopravy v důsledku jejich roztažení horkem. Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách. Nenechávat děti nebo i zvířata v automobilech zaparkovaných na přímém slunci. Věnovat zvýšenou pozornost malým dětem, starším a nemocným občanům,“ doporučují meteorologové. 

Domů
Sdílet
Diskuse