Strašná rána, zákeřná sabotáž. Odvolání velitele klíčové armády obnažilo nejednotnost ruského velení

Vyhozený generálmajor Ivan Popov, který velel 58. ruské kombinované armádě, na nově zveřejněné nahrávce popsal konflikt, který měl s „vyššími důstojníky“. Popovův zvukový vzkaz, který byl pravděpodobně určen pouze jeho spolubojovníkům, zveřejnil ve středu na Telegramu poslanec ruské Státní dumy Andrej Gurulev, předchozí velitel stejné formace. O situaci informuje nezávislý ruský web Meduza, který působí v exilu.

Moskva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruskojazyčná verze BBC napsala, že ruská armáda zablokovala vjezdy do Rostova na Donu

Ruskojazyčná verze BBC napsala, že ruská armáda zablokovala vjezdy do Rostova na Donu (ilustrační foto) | Foto: Stringer | Zdroj: Reuters

Odvolaný generálmajor Ivan Popov v nahrávce popsal, že svým nadřízeným nastínil problémy bojových operací a logistiky, kterým ruská armáda čelí.

Ruský generál přišel kvůli kritice postupu na Ukrajině o funkci. Stěžoval si na mrzačení vojáků

Číst článek

„Upozornil jsem je na největší tragédii této války: nedostatek protibaterijní palby, nedostatek dělostřeleckých průzkumných stanovišť a obrovské ztráty na životech a zranění našich bratrů v důsledku nepřátelské dělostřelecké palby,“ řekl.

A právě poté, co vyjádřil své obavy, Popov jako velitel 58. ruské kombinované armády skončil. Podle generálmajora samotného byl příkaz k jeho odvolání vydán narychlo, během jediného dne.

„Ukrajinští vojáci nebyli schopni prorazit naši armádu zepředu, náš vyšší velitel nás zasáhl zezadu, zrádně a zákeřně srazil armádu v její nejtěžší a nejvypjatější chvíli,“ dodal.

Ruské ministerstvo obrany oficiálně neinformovalo o žádných změnách ve vedení 58. armády. Od začátku invaze na Ukrajinu však ruská armáda oznamuje personální změny buď dlouho poté, co nastanou, anebo vůbec. 

Ministerstvo nikdy nicméně ani oficiálně neoznámilo, že Popov byl velitelem 58. armády jmenován, ale od června 2023 ho ve svých oficiálních zprávách tímto titulem označovalo. Aktuální personální situaci armáda ani ministerstvo nekomentovaly.

‚Strašná rána pro armádu‘

Mnoho reakcí na Popovovo prohlášení a odvolání připomínalo i vzpouru wagnerovců z konce června, kterou vedl jejich šéf Jevgenij Prigožin. Na telegramovém kanálu Rybar například jeden z ruských prominentních vojenských blogerů Michail Zvinčuk napsal, že Prigožinova vzpoura vyvolala „hon na čarodějnice“ a převládajícím principem se opět stalo „Každý, kdo vznese problém, je nepřítel“.

Analytik: Pokud se tažení na Moskvu ukáže jako skutečné povstání, Putin Prigožinovi neodpustí

Číst článek

Když generálmajor Popov ve svém prohlášení zmínil vyššího velitele, který měl armádu „zákeřně zasáhnout zezadu a srazit ji v nejtěžší chvíli“, měl podle blogera Zvinčuka na mysli náčelníka ruského generálního štábu Valerije Gerasimova. Toho často před neúspěšnou vzpourou kritizoval například i zmíněný Jevgenij Prigožin.

„Konflikt mezi Popovem a Gerasimovem poukazuje na hlavní problém: nedostatek jednoty ruských ozbrojených sil,“ dodal bloger.

Zvinčuk dále podotkl, že se Popov těší kolosální podpoře svých podřízených a že zpráva o jeho propuštění „značně demoralizovala bojovníky na frontových liniích“.

Oblíbenost odvolaného generálmajora u jeho podřízených pak ve svém textu potvrdil i ruský novinář Alexandr Kots, který napsal, že od Popovových podřízených na něj slyšel „pozitivní ohlasy“, a poznamenal, že nezná všechny podrobnosti situace, ale že je možné, že Popov bude jmenován do jiné vysoké funkce.

Bloger Roman Saponkov označil změnu za „monstrózní útok na morálku armády a akt sabotáže“. Napsal, že „lidé s nic neříkajícíma rybíma očima odstraňují z funkce bojového generála“. Ruský vojenský expert Vladislav Šurygin pak Popovovo odvolání označil za „strašnou ránu pro celou armádu“.

Cíl ukrajinských děl

58. armáda, které generálmajor Ivan Popov velel, je jednou z největších a nejefektivnějších formací ruských ozbrojených sil. Dříve sehrála aktivní roli například ve válce v Jižní Osetii v roce 2008 a sloužila jako páteř společného uskupení ruských sil během druhé čečenské války.

Prigožin hodlal zajmout ministra Šojgua a náčelníka generálního štábu Gerasimova, píše americký deník

Číst článek

Na začátku invaze na Ukrajinu tvořila jádro vojsk, která prorazila na západním břehu Dněpru a vydala se směrem k Mariupolu; nyní je hlavním cílem ukrajinské protiofenzivy.

Tajemník ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov 4. července prohlásil, že hlavním úkolem ukrajinské armády v nové fázi ofenzivy na jihu země je „maximální zničení (dělostřeleckou palbou) ruských vojáků, techniky, palivových a dělostřeleckých skladů, velitelských stanovišť, dělostřelectva a protivzdušné obrany“.

Dodal pak, že několik předchozích dnů bylo „v tomto ohledu obzvláště plodných“. Na internetu se objevily desítky videozáznamů zachycujících ukrajinské dělostřelecké údery na ruské týlové oblasti, včetně oblastí, kde drží pozice právě 58. armáda.

jar, ula Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme