https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-ustecke-a-chomutovske-zoo-dopravaji-v-parnu-zviratum-studenou-sprchu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V ústecké a chomutovské zoo dopřávají v parnu zvířatům studenou sprchu

14.7.2023 17:21 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V ústecké zoologické zahradě a chomutovském zooparku v parnech dopřávají zvířatům různé druhy ochlazení. Studenou sprchu si oblíbila lama a pštrosi v Ústí nad Labem, proudem vody pak osvěžují losa v Chomutově. Na sněhu, vyrobeném v chomutovském zimním stadionu, zase řádí ve vedrech pižmoň. Návštěvníky ale horké počasí zatím neodrazuje, i ve čtvrtek dopoledne byla ústecká zoo plná, zjistila ČTK.
 

V zoologických zahradách v Ústeckém kraji chovají většinou středoevropské a dále asijské a africké druhy zvířat, která horka snášejí dobře. Panující nadprůměrné teploty jsou ale i pro některé jedince původem z teplých krajů příliš vysoké. Řada zvířat se schovává do stínu. "Velmi pečlivě kontrolujeme, zda mají všechna zvířata dostatek vody v napajedlech. Vybrat si mohou, zda chtějí být ve výběhu, nebo uvnitř," řekla ČTK mluvčí ústecké zoo Veronika Schranková. U některých zvířat se podle ní osvědčilo také ledové osvěžení.

V jednom výběhu jsou společně s velbloudy lamy. Jedna z nich si oblíbila sprchu. Sotva chovatel Vítězslav Rokos začal vytahovat hadici, hned k němu zvíře přiběhlo. "Sprchování si vyloženě užívá. Další zvědavci z výběhu přihlíží, ale žádný odvahu ještě nenašel," řekl ČTK chovatel. Sprchovat se ochotně nechají také tři pštrosi. Ještě mokří se po koupeli válejí na zemi.

Lemuři dostávají pro zpestření jídelníčku v horku ledovou svačinu. Zmrzlé nanuky z melounu, mrkve a borůvek jim dnes chovatelé navěsili na stromy. Jeden přes druhého se předháněli v ochutnávání. Nanuk z jablek a mrkve dostal také rosomák. V obavě, aby mu přihlížející skupina dětí pamlsek nesebrala, odnesl si zmrzlou hroudu z dobrot do ústraní.

Stín v parnech vyhledávají také zvířata v chomutovském zooparku. V celém areálu je dostatek stromů, pod nimiž se teď často schovávají i turisti. "Parna jsou opravdu mimořádná. Například jeleny jsme nikdy dříve ve vodě neviděli, a teď se sami rozhodli vykoupat," řekla ČTK ředitelka Věra Fryčová.

Vodou stříkají tamní chovatelé losa nebo medvěda. Pižmoň si zase může v hicech užívat dokonce i sněhu, který sem vozí ze zimního stadionu. "Neobsahuje žádné chemikálie, takže ho můžeme využít," uvedla Fryčová.

Bedlivě kontrolovat zvířata, ale i návštěvníky, budou v Ústí nad Labem i Chomutově o nadcházejícím víkendu. Teploty totiž mohou podle předpovědi meteorologů vystoupat až na 37 stupňů Celsia.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist