Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Recenze filmu Invalida - 77,5 %

Po setkání s devadesátkovými nekalými živly skončí Laco upoután na invalidní vozík. Když se později ukáže, že je spravedlnost legálními prostředky nedosažitelná, rozhodne se vydat na vlastní cestu za pomstou. 

To uvidíme v černé krimi komedii vzniklé pod režisérským vedením Jonáše Karáska. V hlavních rolích uvidíme Gregora Holosku, Zdeňka Godlu a Helenu Krajciovou.

Po masakru v muzeu je zadržen Gabo (Zdeněk Godla), který se na místě snažil oživovat jednu z obětí. Nakonec skončil v rukou dvou detektivů, kteří ho odvezli na policejní stanici s cílem ho vyslechnout. Jednalo se spíše o takový poklidný rozhovor, kde po něm chtěli vědět, jak to bylo a co se stalo. A tak Gabo začne dosti rozvláčně vyprávět.

Žil byl jeden údržbář z muzea jménem Laco (Gregor Holoska). Jelikož je horká hlava, tak se jednoho dne stalo, že se doma velmi rozzuřil kvůli synově nahlas puštěné hudbě. Tento střet vyústil ve velkou hádku, při které Laco vyhodil přehrávač hudby z okna a syn utekl z domova. Manželka (Helena Krajciová) mu to ostentativně dávala za vinu, takže začala hru na tichou domácnost. Laco je v jádru dobrý člověk, takže se rozhodne všechno napravit. A začne tím, že synovi sežene nový přehrávač.

Bohužel sedne na lep gangu podvodníků, kteří ho okradou a hodí do kanálu. A tady se vrací na scénu Gabo, který ho najde a dostane do nemocnice. Tam se naneštěstí ukáže, že má Laco ochrnuté nohy, tudíž bude potřebovat invalidní vozík. S touto situací se musí chtě nechtě vyrovnat a pokračovat v životě. Ovšem nejvíce ho vytáčí to, že policie nehledá pachatele, protože tento pád považuje za opileckou nehodu. Pokud bude chtít Laco dosáhnout pocitu zadostiučinění z potrestání viníků, tak se o to bude zkrátka muset postarat sám.

Zábavná stránka filmu začíná u trochy laciného nezávazného humoru, která čerpá se studnice rodinného a pracovního života. Ovšem tato triviálnost moc dlouho nevydrží. Zlom samozřejmě nestane s usednutím na invalidní vozík. V tu chvíli se to mění v tragikomedii, kdy je drsná zábava brzděna trochou deprese. Stále se můžete královsky pobavit, ale pouze za podmínky, že překonáte společenskou bariéru a odstup vůči vozíčkářům. Nesmíte je brát jako nějaké trpící chudinky a křehké květiny, které se po doteku mohou rozpadnout. Sami mají úžasný smysl pro humor a nebojí se udělat si sami ze sebe legraci, tak proč se k nim nepřidat.

Poté tady máme klasický trochu předsudečný humor dělající z romských spoluobčanů objekty slaboduché zábavy. Ukazuje je jako filuty, kteří mají alternativní pohled na zákony a na všechno mají trefnou odpověď. Vlastně v tom najdeme i trochu českého švejkovství. Ať je to pravdivý pohled nebo ne, tak nesmíme zapomenout na to, že se nacházíme v České republice, takže to většině lidí přijde vtipné. Navíc se sám Zdeněk Godla do této polohy stylizuje a je v ní hodně dobrý, takže není nutné se cítit provinile.

Děj je možné rozdělit na dvě části. Nejdříve tady máme příběh obyčejného smolaře, kterého dostává jeho povaha do spousty problémů. A ten navzdory protivenství osudu stále neháže flintu do žita a snaží se vše napravit, ať je to jakkoliv těžké. Naštěstí mu osud zavál do života nového přítele, se kterým se tento těžký úděl zvládá o poznání lépe. Postupně se toto přátelství ukáže jako opravdu důležitá součást příběhu.

Dále tady máme souboj, ve kterém je nutné srovnat účty se zlem a vykonat sladkou pomstu. Samotné zlo je tady zastoupeno zločineckými a mafiánskými strukturami prorostlými až do politických kruhů. To nás opravdu efektivně přesouvá do doby devadesátých let, kdy podobní živlové měli opravdu až neuvěřitelnou moc a obyčejní lidé s tím většinou nezmohli téměř nic. Ale Laco samozřejmě není úplně tak obyčejný.

Mimo spousty ostatních aspektů je i toto důvodem celkem temné atmosféry celého filmu. Spousta na první pohled zábavných chvil má i drsnější podtext. Samotné postavy nezažívají nic, co by se dalo označit za naplněný a spokojený život. Okolní prostředí je navíc zanedbané a omšelé, což nikomu na náladě nepřidá.

Kameru jako součást audiovizuálního zpracování je možné označit za dostatečně kvalitní, ale ne nijak originální či vystupující z řady. Oproti tomu je hudba úplně jiná káva. Jsou voleny skladby z repertoáru čítajícím všechno od devadesátkového hip hopu, přes romskou muziku až po disko. A to nejsou rozhodně všechny styly, které je možné zaslechnout. Hlavní je ovšem to, že je každá skladba spárována se scénou, ke které naprosto dokonale pasuje. Dokonce jí dokáže dodat určitý náboj, díky kterému si ji divák mnohem více užije.

Tvůrci si na konec tohoto filmu připravili velké akční finále. Velkolepá poutavá přestřelka v zajímavém a rozmanitém prostředí, která svojí kvalitou, v rámci československého rybníčku i celkem vyniká. Originalitě pomáhá i neobvyklý poetický nádech celé sekvence, který sem nějakým záhadným způsobem skvěle zapadl a dodal tomu celému silnější atmosféru. Dohromady jde o zdařilou tečku za pozoruhodným příběhem, která vše zakončila podle představ.

Povedená černá komedie přenášející nás do neradostných zákoutí devadesátých let, kde není prostor ani pro špetku nostalgie. Život obyčejného člověka šel do kopru díky zločineckým živlům, které za to ovšem náležitě zaplatí. Skrývá se tady množství deprese, nicméně československá povaha si z toho dokáže udělat legraci. Samotný humor může být na někoho možná příliš silný, ale s tím je nutné počítat. Bez jeho přijmutí by mohlo jít o dosti nepříjemný zážitek. Celkově jde o zdařilý film, který vás, když přistoupíte na jeho hru, může opravdu zaujmout a pobavit.

Automobily

Policejní detektivové používají Volkswagen Golf. Na straně zločinců a jejich kumpánů najdeme Ford Escort, BMW řady 5 a Mercedes-Benz typu W123, přičemž před konečným soubojem dorazí na místo ve Volkswagenu Transporter. Politik v jejich čele jezdí v Mercedesu-Benz 190.

Zdroje

https://www.csfd.cz/film/1194334-invalida/prehled/

https://www.imdb.com/title/tt26693652/?ref_=nv_sr_srsg_0_tt_8_nm_0_q_inval

https://www.imcdb.org/movie.php?resultsStyle=asImages&sortBy=4&id=26693652

Autor: Daniel Trojan | pátek 14.7.2023 19:00 | karma článku: 9,02 | přečteno: 170x
  • Další články autora

Daniel Trojan

Film Hlasy mrtvých: Se silami pekelnými si není radno zahrávat (57,5 %)

Žena pronásledována neúspěchy zdědí starý hostinec, jehož sklep bohužel ukrývá děsivé tajemství. Nebezpečnou čarodějnici schopnou zprostředkovat kontakt se zemřelými, což se v okamžiku může proměnit v boj o holý život.

26.4.2024 v 19:00 | Karma: 2,78 | Přečteno: 61x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Zimní prázdniny: Ve skupině ztracených duší se těžkostem života čelí snáz (85 %)

Trojice smutných lidí opuštěných přáteli i rodinou spolu skončí o samotě ve vylidněné internátní škole. Díky překonání vzájemné nevraživosti nakonec najdou společnou řeč a začnou cestu za zpříjemněním si svých nelehkých životů.

19.4.2024 v 19:00 | Karma: 7,57 | Přečteno: 122x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Mladá dáma: Představa dokonalého rytíře na bílém koni je pouhá iluze (65 %)

Princezna už vyhlíží svou zářnou budoucnost v přepychu po boku zámožného následníka trůnu, což je ale pouze lákavá vějička, jak ji obětovat na oltář zlého draka. Od toho okamžiku má vlastní záchranu pouze ve svých rukou.

12.4.2024 v 19:00 | Karma: 5,61 | Přečteno: 115x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Chudáčci: Bourání konvencí bylo pro ženu jedinou možností k získání svobody (80 %)

Mladá žena si musí, po opětovném přivedení k životu rukou geniálního vědce, opět projít celým dětstvím a dospíváním. Její domov jí brzy začne být malý, tudíž vyráží do světa za dobrodružstvím, novými zkušenostmi a poznáním.

5.4.2024 v 19:00 | Karma: 6,73 | Přečteno: 115x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Zóna zájmu: Lhostejnost lidí k páchání zla může být značně mrazivá (72,5 %)

Velká soudržná rodina si užívá života a všech jeho radostí v domě s nádhernou zahradou, což ovšem není jen tak. Otec rodiny je velitelem koncentračního tábora, jehož znepokojivá zvuková kulisa provází každý jejich krok.

29.3.2024 v 19:00 | Karma: 7,13 | Přečteno: 115x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 83
  • Celková karma 7,58
  • Průměrná čtenost 141x
Dobrý den, zde najdete recenze na nové a klasické filmy. Díky tomu zjistíte, co stojí za pozornost a co by byla pouze ztráta času. Jako bonus zde najdete i obsazení z pohledu použitých automobilů.