Trutnovské muzeum rozšiřuje sbírky, nejhůř se shánějí památky na odsun

  8:46
Muzeum Podkrkonoší v Trutnově předvedlo při výjimečné jednodenní výstavě, čím za dva roky obohatilo muzejní sbírky. Unikátem je praková koule či víko od truhly z odsunu.

Portréty zemřelých i přeživších bojovníků z 1. světové války z Bohuslavic (Bausnitz) | foto: Martin Veselý, MAFRA

Ještě před několika lety trutnovské muzeum doplňovalo sbírkový fond jen velmi pozvolna, avšak v poslední době přidává až deset tisíc přírůstků ročně. V současnosti má 150 tisíc položek a stávající depozitáře jsou už na hraně kapacit.

„Sbírkotvornou činnost jsme zintenzivnili a každoročně se nám daří získat pět až deset tisíc přírůstků,“ uvádí Vlastimil Málek, ředitel muzea, jež nejnovější kousky nedávno představilo u příležitosti Mezinárodního dne muzeí.

„Unikátem je kamenná praková koule, která se našla ve Velkém Vřešťově a pravděpodobně pochází z obléhání hradu v roce 1467. Nic podobného jsme dosud ve sbírce neměli,“ upozorňuje ředitel.

Další raritou, kterou se muzeum pochlubilo, je zachovalý železný palcát z 15. století. Bitvu u Žďáru z roku 1745 během druhé slezské války v okolí obce Hajnice zase dokumentuje nález dělových koulí.

Kabát příslušníka SNB

Muzeum se v poslední době zaměřilo na historii Sboru národní bezpečnosti, lidových milic, železničářů a spolků. Jedním z posledních přírůstků je zimní kabát příslušníka SNB ze 70. let.

Muzeum získalo také fotografie dokumentující pozapomenuté automobilové a motocyklové závody Branou Krkonoš. V Trutnově se konaly na přelomu 40. a 50. let.

„Věděli jsme o nich, ale dosud nám chyběla dokumentace,“ poznamenává Vlastimil Málek.

Každoročně se muzeu podaří doplnit kolekci uměleckých děl. Novou akvizicí je obraz trutnovského malíře německé národnosti Josefa Polze. Velmi talentovaný portrétista však měl kontroverzní pověst, zapletl se s nacistickým režimem a v roce 1945 spáchal sebevraždu.

Doklad o odsunu Němců

Čerstvým přírůstkem je rovněž staré dřevěné víko od bedny. Několik prken napadených červotočem sice na první pohled vypadá obyčejně a nezajímavě, avšak pro muzejníky má mimořádnou historickou hodnotu. Zaplňuje totiž bílé místo ve sbírkách – je jedním z mála dokladů o poválečném odsunu sudetských Němců.

„Věnovali nám ho vnuci muže, který se měl po válce nuceně vystěhovat. Sám si vyrobil dřevěnou truhlu pro osobní věci. Ale na poslední chvíli byl z odsunu vyjmut, protože byl jako strojník nepostradatelný pro chod průmyslového závodu, kde pracoval. Odsun je z hlediska sbírkových předmětů velmi temným obdobím, téměř nic k tomuto tématu nemáme,“ vysvětluje ředitel.

Sbírka trutnovského muzea se dělí na osm podsbírek, nejpočetnější jsou fotografie, pohlednice a tiskové archivní dokumenty.

„Devadesát procent předmětů získáváme zadarmo díky iniciativě pracovníků muzea, kteří vyrážejí na sběry do terénu,“ podotýká Vlastimil Málek.

Podle něj sehnat zajímavé historické předměty je při současné konkurenci internetových bazarů a aukčních portálů mnohem těžší než v minulosti. Muzeum Podkrkonoší má působnost pro celý trutnovský okres. Založeno bylo v roce 1890, v počátcích evidovalo jen několik desítek předmětů. Sbírka se začala výrazněji rozrůstat teprve ve 20. letech 19. století.

Od roku 1927 muzeum sídlí v objektu na místě někdejšího hradu, kde tehdy fungovala škola. V roce 1950 získalo celou budovu.

3. února 2023