Podivný dopis

Během restaurátorských prací Pražského orloje, které probíhaly přibližně před 5 lety, se podařilo nalézt celou řadu ztracených předmětů. 

S tím se u historických památek počítá. Vědce však zaujala zcela jiná věc. V jedné ze soch nalezli podivný dopis. A nebyl jediný. 

Nejprve se v jedné z přítomných soch objevil dopis sochaře Vojtěcha Suchardy. Během zmíněného restaurování však vědci objevili další. Tentokrát dopis klempířů. 

Otevřeně v něm kritizovali komunistický režim, který se v naší zemi ujal vlády po komunistickém převratu v roce 1948. Objev takové cennosti je velkou vzácností. A proto je třeba jej chránit. 

Současné vedení Prahy nechalo nalezený dopis po dokončení rekonstrukce uložit do makovic věže na orloji. 

V prostorách Pražského orloje se má nacházet i tajná místnost. První indicie se objevily již desítky let zpátky. Zatím však nikdo na tajnou místnost nenarazil. 

Existenci místnosti však nasvědčuje samotná statika věží orloje. Během ukotvování přítomných kamenů vědci objevili odlišné zdivo a celkové rozložení prostoru uvnitř věží. 

Místo úchvatných nálezů

Zdali se tajnou místnost nakonec podaří objevit, je zatím pouze ve hvězdách. Vědci však neztrácí naději a i nadále po místnosti pátrají. 

Pro více informací se podívejte na toto video: 

Zdroj: Youtube

Pražský orloj je místem opředeným pověstmi a legendami. Jedno z největších pražských turistických lákadel kdysi postavil mistr Hanuš. Legenda praví, že strach radních, aby nic podobně krásného nevzniklo i jinde, způsobil, že autora slavné stavby nechali oslepit. 

Mistr Hanuš se však nehodlal vzdát bez boje. Požádal jednoho ze svých pomocníků a za jeho pomoci orloj zastavil. Ať už se tato legenda zakládá na pravdě či nikoli, jedno je jisté. Orloj dalších 100 let nefungoval a nebylo člověka, který by jeho chod dokázal obnovit. 

Ve Staroměstském orloji byly objevené i další cennosti. Například čtyři schránky s písemnými záznamy. Zahrnovaly především data z let 1949 a 1984. 

V písemnostech byly podrobné informace o všech proběhlých rekonstrukcích, vzkazy nadcházejícím generacím, výtisky novin nebo dokonce i mince.

Zdroje: cs.wikipedia.org, www.ctidoma.cz, www.pressreader.com