Stále se čeká. Dnes vteřinka pro Vingeggaarda

Díky nástupu v závěrečném sjezdu náročné 14. etapy cyklistické Tour de France v Alpách porazil Španěl Carlos Rodríguez oba lídry průběžného pořadí Slovince Tadeje Pogačara a obhájce prvenství Dána Jonase Vingegaarda. Ten zvýšil díky bonusu za vítězství v horské prémii vedení o jedinou sekundu na současných deset sekund.

Pogačar s Vingegaardem se během závěrečného stoupání nejvyšší kategorie na Col de Joux Plane utrhli ostatním. Dvojnásobný vítěz Tour Pogačar se pokusil nastoupit i Vingegaardovi, ale ten se jej udržel a na vrchol dojel první, díky čemuž získal na Pogačara tři bonusové sekundy.

V závěrečném dlouhém sjezdu oba předjel dvaadvacetiletý Rodríguez, který se díky premiérovému etapovému vítězství dostal v průběžném pořadí na třetí místo před Australana Jaie Hindleyho. Souboj o druhé místo v etapě a dvě bonusové sekundy pro sebe po téměř 152 kilometrech získal Pogačar.

Etapu poznamenal hromadný pád zhruba třicítky cyklistů v zatáčce na kluzké silnici v nepříliš prudkém sjezdu krátce po ostrém startu. Pořadatelé se rozhodli závod přerušit a úvod neutralizovali. Po asi dvacetiminutové pauze byla etapa opět restartována.

Na zemi se mimo jiné ocitl i Hindley, nejhůře dopadli Španěl Antonio Pedrero a Jihoafričan Louis Meintjes, kteří museli být sanitkou převezeni do nemocnice a Tour pro ně skončila. Další jezdci potřebovali na místě ošetřit menší šrámy.

14. etapa (Annemasse – Morzine Les Portes du Soleil, 152 km):

1. Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) 3:58:45, 2. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates), 3. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) oba -5, 4. A. Yates (Brit./SAE Team Emirates) -10, 5. Kuss (USA/Jumbo-Visma) -57, 6. Hindley (Austr./Bora-hansgrohe) -1:46.

Průběžné pořadí: 1. Vingegaard 57:47:28, 2. Pogačar -10, 3. Rodríguez -4:43, 4. Hindley -4:44, 5. A. Yates -5:20, 6. Kuss -8:15.

(zmk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy