Ing. Zbyněk Stanjura

  • ODS
  • ministr financí
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.07.2023 20:33:00

Debata ve sněmovně ukázala, že veřejné finance konsolidovat potřebujeme

Debata ve sněmovně ukázala, že veřejné finance konsolidovat potřebujeme

Sněmovnou prošel proces prvního čtení konsolidačního balíčku. V příštích dvou letech budeme v rychlém tempu snižování schodku veřejných financí pokračovat. Napravíme to, co napáchaly předchozí rozhazovačné vlády.

 „Debata v prvním čtení probíhala čistého času více než sedmadvacet hodin. Byla dlouhá, důkladná, místy byla obecná, někdy i detailní. Snažili jsme se intenzivně zodpovídat dotazy, které padaly ze strany opozice. Jsem potěšen, že vládní koalice novelu zákona podpořila a propustila ji do druhého čtení. Následovat bude projednání ve výborech. Na začátku září by mohlo proběhnout druhé čtení. Debata jasně ukázala nutnost konsolidace veřejných financí. Ve svých vystoupeních o tom mluvili mnozí poslanci z opozičních hnutí, a současně přiznali, že státní finance nejsou v dobrém stavu a v trendu snižování schodku státního rozpočtu musíme pokračovat,“ řekl ministr financí Zbyněk Stanjura.

„Schodky výrazně snižujeme, přitom se dramaticky zvyšují platby za úroky ze starých dluhů. Minulý rok to bylo padesát miliard, a za dva roky to bude hrůzných sto miliard. Samotný fakt zhoršuje výchozí stav každoročního rozpočtu. Na provozu státu zároveň chceme příští rok ušetřit minimálně dvacet miliard Kč, na národních dotacích zhruba čtyřiapadesát miliard korun,“ dodal ministr financí Stanjura.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama