V úvodní etapě dlouhé 178 km vyrazili cyklisté nejprve na jih, kde absolvovali jeden rovinatý okruh, pak se vrátili do Szekszárdu, projeli jím na sever, kde si dali třikrát jiný okruh, v jehož rámci překonávali vrchařskou prémii o parametrech 1,5 km a 4,5 %, a pak se vrátili do cíle v Szekszárdu.

Podle organizátora mělo celkové převýšení etapy činit necelých třináct set metrů. Kromě tří vrchařských byly na programu i tři sprinterské prémie na 29., 92. a 129. km.

Teprve po zhruba 90 kilometrech a průměrné rychlosti blížící se 50 km/h se podařilo odjet pěti lidem. Byl mezi nimi z českých závodníků Martin Voltr (RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol).

Martin v průběhu etapy posbíral body na rychlostních i vrchařských prémiích, které mu vynesly 3. místo v bodovací soutěži, hned za dvojicí nejlepších v cíli. Ale hlavně oblékl oranžově puntíkatý dres nejlepšího vrchaře!

Po poslední vrchařské prémii zhruba 25 km před cílem byl únik dostižen především zásluhou jezdců Boltonu. A šlo se do spurtu. 

Necelý kilometr před cílem to spadlo poměrně z čela. V mírně stoupavém závěru po městské dlažbě byl nejrychlejší Simone Buda, 23letý sprinter italského klubového celku Solme-Olmo. Čas vítěze získalo 125 závodníků.

Z našich se umístili nejlépe Pavel Kelemen (ATT Investments) na 6. a Dominik Neuman (Elkov Kasper) na 7. místě. Do dvacítky, konkrétně na 19. místě se vešel ještě Matyáš Koblížek (Tufo Pardus Prostějov).

V průběžném pořadí vede i nadále Filip Řeha, který je tím pádem i nejlepším v soutěži do 23 let. Jeho náskok na druhého Australana Hopkinse ze slovinské Ljubljany a třetího Novozélanďana Jacksona z Boltonu se však zkrátil na jedinou vteřinku. 

„Asi kilometr před cílem jsem se přimotal do pádu, ale naštěstí mě pouze zbrzdil. Modrý dres držím pouze o jednu vteřinu, takže to zítra bude pravděpodobně opět o bonifikacích, protože sázet na závěrečný spurt bude při zdejších podmínkách velmi riskantní,“ řekl po etapě Filip Řeha.

Tomáš Přidal (Elkov Kasper) zůstává 11. (+0:09), Matúš Štoček (ATT Investments) se díky bonusové vteřině z první rychlostní prémie posunul na 13. místo (+0:10), Martin Voltr poskočil o dvanáct míst hned za Matúše se stejným časem a Tomáš Jakoubek (ATT Investments) je i nadále 16. (+0:11).

V druhé a zároveň poslední, nedělní etapě, taktéž jen mírně zvlněné, se dá tedy očekávat boj na prémiích a v cíli o každou bonusou vteřinu, které nejspíš nakonec rozhodnou o konečném výsledku.