Požár na Písecku zasáhl 40 hektarů lesa, 5 hasičů se zranilo

Požár u Jetětic na Písecku zasáhl zhruba 40 hektarů lesa, hasiči nyní dohašují ložiska. Požár se nešíří, v řádu dnů ho hasiči zlikvidují. Při zásahu se zranilo pět hasičů, nikdo z nich ale není v nemocnici. Hasit pomáhají tři vrtulníky. Příčina požáru ani výše škody zatím není známá. 

Při zásahu pomohl dnes i ranní déšť, řekl novinářům na místě požáru ředitel jihočeských hasičů Martin Sviták. Požár likviduje kolem 200 hasičů. Požár vypukl v sobotu, hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu. Vyžádali si i letecké hašení a výpomoc hasičů Středočeského kraje. Je to nejrozsáhlejší požár v kraji za několik měsíců.

"Jednotky třetího stupně požárního poplachu byly povolány k požáru pole u obce Jetětice. Požár byl původně ohlášen jako požár trávy a možná pole. Postupně hasiči průzkumem zjistili, že hoří les, a to v kombinaci paseky a les se stromy různého vzrůstu, stáří a stavu. Požár se suchým porostem a také větrem rychle šířil. V současné době je plocha zasažená požárem více než 30 hektarů. V zasažené oblasti nejsou žádné domy, chaty, stavení, ani například dětské tábory apod. Není ohroženo obyvatelstvo.," uvedli v sobotu hasiči.

Plocha požáru je v současné době zhruba kolem 40 hektarů. "Celou noc jsme ji udrželi v prostoru, kde jsme skončili na noc, ráno jsme začali na stejné ploše. V současné době neprobíhá nikde plošné plamenné hoření, jednotky přecházejí do fáze dohašování ložisek požáru a věříme, že i za pomoci letecké techniky se v to nějakém rozumném čase podaří zvládnout. Netroufl bych si říct, že je požár pod kontrolou, v noci bylo ohnisek víc, ale ta se podařilo lokalizovat. V současné době na těch ohniscích pracujeme dál, ale plamenné hoření už neprobíhá jako probíhalo večer a do půlnoci," řekl Sviták.

Související

Více souvisejících

Jihočeský kraj Požáry

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy