Plukovník Mac Gregor: Jsem proti použití kazetové munice

zprávy

<< VIDEO >> Na ukrajinské válečné frontě se děje dost věcí, o kterých budeme mluvit s plukovníkem Douglasem MacGregorem, uvádí své show Kim Iversen, americká novinářka.

Plukovník Mac Gregor: Jsem proti použití kazetové munice
Kim Iversen a Douglas MacGregor
16. července 2023 - 11:05

Jsem si jista, že jste o plukovníkovi MacGregorovi slyšeli, jeho názory na válku na Ukrajině jsou jedny z nejvyhledávanějších, nepapouškující vojensko-průmyslový komplex, je to plukovník americké armády ve výslužbě vystudovaný na West Point, někteří ho označili za nejlepšího vojáka, jakého armáda má a za jednoho z předních armádních myslitelů o inovacích.

„Co říkáte na to, že Pentagon dá Ukrajině k dispozici kazetovou munici,  i když byla kazetová munice zakázána mnoha zeměmi?“ ptá se Kim Iversen.

„Proč se to dělá?  Jsou vyčerpané sklady se 155mm municí, stejně tak i naši spojenci již tuto munici nemají a bude trvat měsíce než se doplní zásoby, k dispozici jsou ale kazetové bomby, tak je posíláme... Kazetová munice není tak efektivní, je navržena pro měkké cíle, jinými slovy je hlavně navržena tak, aby mrzačila nebo poškozovala lidské bytosti, ničilya lehké konstrukce, nákladní vozy Humvee. Byla vyvinuta pro Vietnam jak se vypořádat s velkým počtem lidí rozmístěných po oblasti v terénu, v džungli, kam jsme se k nim nemohli dostat, naše zkušenosti s kazetovou municí byly smíšené. A nakonec jsme ji přestali používat, protože tato munice škodí i po skončení bojů, války....



Takže existuje mnoho dobrých důvodů proč Velká Británie a Německo jsou proti použití této munice a já s nimi souhlasím,“ zdůraznil MacGregor.

Celý rozhovor



(rp,prvnizpravy.cz,youtube,foto:arch.)



Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?