Hlavní obsah
Sport

Zuřivý Sparťan: Další Křetínského kůň v Bundeslize. Čvančara je náhradou za Thurama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Už je to hotovo. To, o čem si cvrlikali i vrabci na střeše, a čeho se obávali sparťanští fanoušci, je upečeno. Tomáš Čvančara bude od příští sezóny hájit barvy Borussie Mönchengladbach.

Článek

Ta si ho vyhlédla jako nástupce Marcuse Thurama, jenž zamířil do Interu Milán a slibuje si od bývalého sparťanského snajpra hodně.

Takže opravdu není šprochu, aby na něm nebylo pravdy trochu. Ledy se hnuly a představy Sparty ohledně inkasované sumy za svého elitního útočníka se sblížily s nabídkou bundesligového klubu ze Severního Porýní-Vestfálska. Transferu tedy už nestálo nic v cestě. Sparta inkasuje 10,5 milionu euro a Čvančara se bifluje německá slovíčka.

Čvančara byl vyhlédnutý, ne nabídnutý

Výhodou pro českého reprezentačního útočníka je fakt, že o něj (přímo o něj, ne o videa nabídnuté agentem) v Borussii stáli a měli ho dokonale zmapovaného. Jak trenér Gerardo Seoane, tak sportovní ředitel Roland Virkus znají nejen Tomáše Rosického, ale i právě jeho jmenovce Čvančaru. Bývalý jablonecký útočník, pozdější hvězda Priskeho mistrovského týmu, byl vyhlédnut jako náhrada za odcházejícího Thurama.

Důvěra je skvělá věc, ale také zavazuje

To jak si angažování bývalého sparťana v Německu považují, svědčí i délka nabídnutého kontraktu až do roku 2028. I vyjádření představitelů klubu k podpisu smlouvy naznačují, že je pro ně Čvančara velkou posilou, od které si slibují především góly. Zdá se, že mistr české ligy z právě uplynulé sezóny má ve svém novém působišti daleko blíže do základní jedenáctky, než měl třeba Adam Hložek v Leverkusenu, kam přestoupil před rokem. Čvančara tak možná dostane daleko větší prostor už na začátku svého bundesligového působení, než se dostalo právě Hložkovi v Bayeru.

Roland Virkus, sportovní ředitel Borussie Mönchengladbach, ke Čvančarovi pro web kicker.de řekl: „Tomáš je gólově nebezpečný útočník, který dokáže být také velmi rychlý. Je sice ještě mladý, ale pohybuje se již dlouho v profesionálním fotbale a v uplynulé sezóně se dostal i do reprezentačního áčka. Je to velmi cílevědomý hráč a hrát za Borussii bylo i jeho přání.“ To svědčí o vzájemné náklonosti obou stran kontraktu. Pro Čvančaru z toho současně vyplývá jedna věc. Bude se muset ze všech sil snažit, aby projevenou důvěru splatil. Ve Spartě byl klíčovou figurou ofenzivy, totéž mu zjevně nabízejí i v Mönchengladbachu. Čvančara by měl tedy zapomenout na občasné „výstřelky“, jimiž se tu a tam prezentoval na hřišti (zbytečné žluté karty, debatování s rozhodčími) a chytit nabízenou šanci za kou*e.

I Čvančara je spokojený. A aby nebyl

Bývalý ligový útočník ve vzájemném podpisovém cukrování na oplátku pochválil Borussii stadion a podotkl, že se už nemůže dočkat tréninků a střílení gólů v Bundeslize. Ačkoliv se jedná o vstupní „povinná“ rétorická cvičení, není důvod Čvančarovi nevěřit. Desátý celek uplynulé bundesligové sezóny může být skvělý start-up pro reprezentačního útočníka. Gladbach je tým, s kterým se obecně počítá na vyšší příčky, a který se právě nachází ve fázi přestavby. Odešli Thuram, Stindl a Hofmann, největší hvězdy týmu, skončil také trenér Farke. To vše by mohlo hrát do Čvančarových karet. Stejně tak i to, že je v týmu po odchodu Thurama prakticky jediným středním útočníkem.

Čvančara je tak dalším bundesligovým „přírůstkem“ z Křetínského letenské „stáje“. Největší zásluhu na tom má, vedle sportovního vedení Sparty, především hráč sám. Během svého působení na Letné poskočil mezi nejdůležitější hráče své generace. Tak ať se daří Tomáši!

Petr Horký

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz