Poplatek 51 milionů za Michelin? Směšné a nevysvětlitelné, připouští i vládní europoslanec

Luxusní restaurace (Ilustrační foto)

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 16.7.2023

Poplatek 51,3 milionu korun společnosti Michelin za zařazení do prestižního gastronomického průvodce rozčílil opoziční politiky. Nejsou to dobře investované peníze, uvedla například v nedělní Partii PLUS poslankyně hnutí ANO Margita Balaštíková. Platbu však překvapivě zkritizoval také vládní europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), podle kterého to působí směšně a nevysvětlitelně.

„Nemyslím, že jsou to dobře investované peníze, protože si určitě nikdo nekoupí letenku ze zahraničí, aby se jel najíst do České republiky. V regionu potřebujeme mnohem víc věcí, nejenom restaurace s michelinskou hvězdou. Domnívám se, že v současné době by bylo lepší ty peníze investovat do trochu jiných věcí a ne zrovna do této oblasti,“ uvedla Balaštíková.

ČTĚTE TAKÉ: Vraťme superhrubou mzdu, navrhuje vládní europoslanec Zdechovský. Balaštíková je proti

Kvalitní restaurace podle ní není takovým turistickým lákadlem. „Nevidím v tom pozitivum, protože dnes opravdu někam do cizí země nejezdíte nebo neletíte kvůli tomu, že se chcete najíst v nějaké výborné restauraci. Restaurace je jakýsi benefit, ale země toho musí nabídnout víc,“ doplnila poslankyně.

Kriticky se k tomu postavil také Zdechovský. „Tomuhle jsem se pousmál, když jsem to viděl. Osobně bych tuhle podporu hodně zvažoval. Chtěl bych vidět analýzu, která to ospravedlní, jestli se nám to vrátí na daních nebo na čem se nám to vrátí a jestli existuje vůbec nějaký cestovní ruch na základě michelinských hvězd,“ řekl v Partii.

„Působí to směšně, ale především nevysvětlitelně v téhle době. Já osobně bych určitě 51 milionů Michelinu neposílal. Jestli k tomu neexistuje žádná analýza a racionální důvody, které jsem zatím neslyšel, tak jsou to za mě vyhozené peníze,“ doplnil lidovecký europoslanec.

Společnost Michelin loni změnila koncepci svého průvodce a restaurace hodnotí jen v zemích, jejichž národní agentury pro cestovní ruch přispějí. Michelinskou hvězdu dostala před 15 lety jako první gastronomický podnik v postkomunistických zemích pražská restaurace Allegro v hotelu Four Seasons, předloni jednu hvězdu obhájily pražské restaurace Field a La Degustation Bohême Bourgeois. V loňském roce Michelin doporučení pro Česko nevydal.

Některé restaurace v Česku sbíraly podpisy pod otevřený dopis pro premiéra Fialu a celou vládu s výzvou, aby stát poplatek zaplatil. Akci podpořily špičky českého gastrobyznysu včetně Zdeňka Pohlreicha, Jana Punčocháře nebo Jana Knedly.

Tagy: