Tomio Okamura

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • SPD
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.07.2023 18:28:00

Rodiny s dětmi a průměrnými příjmy připraví Fiala ročně o 44 000

Rodiny s dětmi a průměrnými příjmy připraví Fiala ročně o 44 000

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k takzvanému konsolidačnímu balíčku.

 Fialova vláda okrádá české občany. Rodiny s dětmi a průměrnými příjmy připraví vládní balíček ročně o 44 000 korun. Tzv. „vládní úsporný balíček“ nejvíce dopadne na rodiny s menšími dětmi a průměrnými příjmy, které se mohou kvůli navrhovaným opatřením snížit až o desetinu. Z modelových výpočtů poradenské společnosti BDO vyplývá, že například zaměstnanec s příjmem 40 000 korun hrubého a dvěma dětmi staršími tří let, který uplatňuje slevu na manžela či manželku, přijde za rok o 44 000 korun, v přepočtu tedy téměř o čtyři tisíce měsíčně. Pokud vydělává 20 000 hrubého, pohorší si za rok o 6600 korun. Kdo bere 140 000 měsíčně, sníží se mu podle propočtu BDO příjmy o 70 500 korun. Informovala o tom ČTK. Hnutí SPD jasně odmítá zvyšování daňové zátěže českým občanům. 

Preferujeme jít cestou plošných škrtů provozních výdajů na jednotlivých ministerstvech, zrušení všech zbytných veřejných plateb do zahraničí či předražených zahraničních zbrojních nákupů. Na straně příjmů je třeba zdanit zahraniční spekulativní kapitál a nezdaněné dividendy vyváděné z České republiky do ciziny.

Pětikoalice chce mimo jiné zrušit školkovné, omezit daň na manželku či manžela jen pro ty, kteří pečují o dítě do tří let věku, zrušit osvobození nepeněžních benefitů zaměstnancům či znovu zavést zaměstnancům platby na nemocenské pojištění.

„Z našich výpočtů vyplývá, že v procentuálním vyjádření vůči čistým příjmům změny nejvíce pocítí rodiny s dětmi a průměrnými příjmy, jejichž čisté příjmy se můžou snížit až o desetinu,“ uvedla Monika Lodrová z BDO. S vyšší mzdou totiž podle ní lidé sice přijdou v důsledku konsolidačního balíčku o vyšší částku, v poměru k jejich současným čistým příjmům to ale bude pouze přibližně o pět procent. Dopad však může být i vyšší kvůli navrhovanému zrušení osvobození od daně benefitů zaměstnancům.

Hlavním důvodem, proč si nejvíc pohorší lidé s průměrnými příjmy a malými dětmi, je navrhované omezení slevy na manžela či manželku a zrušení školkovného. Zatímco zaměstnanec s nižšími příjmy má tak nízkou daňovou výměru, že tyto slevy dosud nevyužíval vůbec nebo jen v omezené míře, zaměstnanec s průměrnými příjmy je podle BDO dokázal využít na maximum. „Namísto daňového bonusu ho tak na konci roku nově čeká daňová povinnost,“ sdělila BDO.

Živnostník s příjmy 60 000 měsíčně a zároveň dvěma dětmi staršími tří let, který uplatňoval slevu na manžela či manželku, pocítí změny o něco více. Místo daňového bonusu 37 500 korun ročně bude nově dostávat jen něco přes 25 000. „V celkovém součtu s pojistným si pohorší za rok o 16 500 korun,“ poznamenala Lodrová.

Hnutí SPD jasně odmítá zvyšování daňové zátěže českým občanům.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama