Hlavní obsah

Chtěl fotku, shodil půlku pelotonu. Fanoušci, nelezte do kanceláře cyklistů! čílí se expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendových horských etapách na Tour de France se roztrhl pytel s nepříjemnými pády. Lotyš Neilands ve sjezdu spadl do betonové zídky, v sobotu musel být závod neutralizovaný kvůli hromadné kolizi v pelotonu na mokré silnici a několika zraněním. A hlavní skupinu zastavil hromadný pád i v nedělní etapě. Nejhorší na tom je, že zcela zbytečný. Zavinil ho totiž jeden z fanoušků.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Následky hromadného pádu v 15. etapě Tour de France, který zavinil nepozorný divák.

Článek

Do cíle zbývalo ještě 128 kilometrů, cyklisté se řítili po rovince velkou rychlostí. Sepp Kuss, hlavní domestik Jonase Vingegaarda ve žlutém trikotu, zavadil o nepozorného diváka. „Silnice se zužovala, jel jsem po kraji a jeden z diváků mi zasáhl do řídítek. Naštěstí jsem v pořádku," vykládal pro Eurosport po etapě sedřený Američan.

Podle televizních záběrů si fanoušek chtěl udělat selfie s projíždějícím pelotonem, jenže vyčuhoval do silnice. A to nemohlo dopadnout dobře. Kuss poslal na zem i svého parťáka Van Hooydonka, na asfaltu skončila ještě asi další desítka závodníků. Všichni naštěstí dojeli do cíle.

Nejhůře na tom vypadal právě Belgičan Nathan van Hooydonck, který se praštil do hlavy, a tak je otázka, jestli bude schopen v plné síle dojet až do Paříže a dál podporovat Vingegaarda v souboji o žlutý dres.

Ve vysílání Eurosportu pak zuřil bývalý profesionální cyklista Jens Voigt. „Vážení fanoušci, cesta je kancelář cyklistů. Nevstupujte do jejich kanceláře, vy byste taky nechtěli, abychom my lezli do té vaší," rozvášnil se německý vítěz dvou etap na Tour de France.

„Respektujte jezdce, užijte si závody. Cyklisti vytvářejí show a vy jste diváci, neměli byste být její součástí," pokračoval Voigt. Bez fanoušků je cyklistika poloviční, zvláštní, což ukázala už covidová Tour v roce 2020. Jenže mnozí příznivci překračují hranu a neuvědomují si, jaké jejich chování může přinést následky.

Fanoušci společně s motorkou fotografů ovlivnili i sobotní etapu, když se za motocyklem zasekl útočící Pogačar, který neměl kudy projet. A po kolizí s divákem musel už po 8. etapě odstoupit lídr týmu TotalEnergies Belgičan Steff Cras.

„Když popojdete o metr dopředu a nechcete se pohnout, když přijede peloton, radši zůstaňte doma. Nemáš respekt pro jezdce, doufám, že se cítíš opravdu provinile," adresoval frustrovaný Cras směrem k fanouškovi, který ho připravil o šanci bojovat o elitní desítku celkového pořadí.

Reklama

Související témata: