Zámek v Kostelci nad Černými lesy ukrývá tajný poklad. Stačí rozluštit šifru na obraze

Zámek v Kostelci nad Černými lesy

Zámek v Kostelci nad Černými Lesy

Na první pohled by se mohlo zdát, že se jedná o památku, jakých v Česku najdeme nespočet. Jenže Zámek v Kostelci nad Černými lesy kromě kaple s dobovým mobiliářem nabízí více než legendy. Traduje se, že ve zdejších zdech může být ukrytý poklad, který tu kdysi měli uložit, a tak i uchránit před nájezdy švédských vojsk jeho dávní majitelé – rod Smiřických. K rozluštění záhady by podle některých mohlo stačit pochopení nápovědy, která se má skrývat v jednom ze zdejších obrazů.

Zámek v Kostelci nad Černými lesy nedaleko Prahy patří mezi největší a nejpůvabnější šlechtická sídla Středočeského kraje. Od roku 1933 je pod správou Lesů České zemědělské univerzity. Jeho historie se začala psát už v období gotiky. „Na začátku 13. století to byl původně zemský královský hrad, který měl za úkol střežit velmi významnou zemskou cestu z Prahy do nedaleké Kouřimi,“ uvádí Jiří Mrázek, správce zámku.

Změna jménem Smiřický

Teprve za vlády rodu Smiřických ze Smiřic na místě původního hradu vznikl renesanční zámek, který můžeme obdivovat dnes. Známých šlechtických rodů se tady ale vystřídalo hned několik a sídlo se zamlouvalo i samotnému císaři. „Kostelec si oblíbil sám císař Ferdinand I. a jeho syn Ferdinand Tyrolský. Po císařovi sem přišel právě rod Smiřických ze Smiřic, zejména Jaroslav Smiřický, což byl nejvyšší hofmistr království českého a ten nechal přebudovat Kostelec v honosný, reprezentativní zámek, rodové sídlo. Dokonce se uvádí, že ve druhé polovině 16. století byl kostelecký zámek nejluxusnějším panským sídlem v českých zemích,“ vykládá Mrázek.

Za panování rodu Smiřických se stal hlavním rodinným sídlem a na přestavbách se nešetřilo. Z tohoto období se dochovala zámecká kaple svatého Vojtěcha, která nese prvky protestantského kostela a ukrývá nejeden skvost. Je vybavena dobovým renesančním mobiliářem. Její hlavní dominantou je pak hlavní oltář s dřevořezbou podle předlohy Albrechta Dürera.

V kapli nalezneme dva boční oltáře, které svými malbami návštěvníky zaujmou na první pohled. „Na tom pravém je vyobrazen Jaroslav Smiřický ze Smiřic, je to nejbohatší šlechtic své doby a nejbohatší šlechtic zemí koruny české, dále jeho manželka Kateřina Zajícová z Házmburka. Byl velmi významný, dvorský hofmistr na habsburském dvoře. A odtud pramenilo jeho společenské postavení a bohatství. Na druhém oltáři potom můžeme vidět ztvárnění biblických výjevů, Poslední večeře Páně a, jak bylo tehdejším zvykem, donátor díla mohl být na tomto díle též vyobrazen. A proto, když se na dílo podíváme blíže, ten člověk, který je po pravé straně Ježíše Krista v modré košili, je Jaroslav I. Smiřický,“ vypráví v pořadu Prima Česko Jakub Janda ze Správy zámku a služeb Lesů ČZU.

ČTĚTE TAKÉ: Cesta do středověku: Šlakhamr návštěvníkům přibližuje taje kovářského řemesla

Kde se skrývá poklad?

A Jiří Filípek, správce Hrnčířského muzea, ho doplňuje: „Jako každý správný hrad a zámek, i my tady máme své legendy. Například se říká, že tady v jednom pokoji zámku je ukrytý poklad Smiřických, který tu umístili před třicetiletou válkou.“

Během prohlídky si tak příchozí mohou vyzkoušet své štěstí. Na dveřích do kaple je dřevěný obrázek se zašifrovaným vzkazem, který by měl v sobě ukrývat mapu k bájnému pokladu rodu Smiřických.

„Je to legenda, ale v době, kdy v Evropě zuřila třicetiletá válka, Markéta Saloména Smiřická, teoretická dědička tohoto panství, si vymohla vstup na švédské armádě, aby si panství a zámek mohla projít. Doprovázel ji malý synek i její komorná a právě komorná zaslechla, jak Markéta Saloména říká svému synovi: ‚Je to v pořádku, stále je vše na svém místě.‘ My hovoříme ale o tom, že zámek již byl vypleněn Švédy. Možná je ve zdech zámku ještě cosi ukryto,“ doufá Janda.

A tak poklad na svého nálezce zatím zřejmě stále čeká. Své štěstí na rozluštění rébusu můžete zkusit i vy. Kostelecký zámek je pro návštěvníky otevřený do srpna. Kromě kaple se můžete podívat i do velkého rytířského sálu nebo vystoupat do střešních prostor, kde jsou k vidění unikátní barokní a renesanční krovy.

Tagy:
hrad zámek Ježíš Kristus kaple Česko Praha Kostelec nad Černými lesy Albrecht Dürer Smiřice Česká zemědělská univerzita v Praze Ferdinand I. Dobrotivý Jiří Mrázek