Proč Česká televize nevysílala finále Wimbledonu s Markétou Vondroušovou? Důvod je logický

Tenis

Markéta Vondroušová se stala vítězkou letošního Wimbledonu! V napínavém finále porazila tuniskou tenistku Ons Jabeur dvakrát 6:4 a zapsala tak své jméno do historie tohoto tenisového turnaje. Její vítězství však přineslo nečekanou vlnu negativních komentářů na internetu. Fanoušci se totiž rozhořčili nad tím, že veřejnoprávní televize ČT nevysílala zápas na svém sportovním kanále ČT Sport.

Eurosport a exkluzivní práva na vysílání Wimbledonu

Důvod, proč ČT Sport nevysílala finále Wimbledonu je prostý. Nemá na něj nemá práva. Ty má stanice Eurosport, která získala exkluzivní čtyřletá práva na vysílání tohoto prestižního turnaje na evropských trzích, včetně České republiky a Slovenska. Uzavřená dohoda mezi Eurosportem a organizátory Wimbledonu připadá na období let 2020 až 2023.

Eurosport přebral exkluzivní roli hlavního vysílatele turnaje v roce 2020. Zápasy zde byly dostupné prostřednictvím kanálů Eurosport 1 a Eurosport 2, a tak si diváci se zájmem o tento tenisový svátek musí pořídit právě tyto stanice. Ty si můžete pořídit coby součást placených balíčků řady předních televizních poskytovatelů. Patří mezi ně T-Mobile, Vodafone, O2 TV, Kuki nebo digitální televize Telly.

Eurosport se po zisku těchto práv stal hlavním hráčem v oblasti tenisových přenosů. Kromě práv na Wimbledon má také vysílací práva na Australian Open, French Open a US Open.

Nespokojenost diváků a kritika vůči ČT Sport

Tato skutečnost vyvolala nevole u diváků, kteří si mysleli, že finále bude vysílat právě ČT Sport. Na sociálních sítích se po zápase objevily nenávistné komentáře směřující nejen na ČT, ale i na obsah, který stanice nyní vysílá na svém sportovním kanále. Diváci vyjádřili nespokojenost s tím, že ČT Sport například vysílá Tour de France místo Wimbledonu, přestože Česko nemá žádného výrazného zástupce.

Veřejnoprávní televize se podle některých diváků stále více zaměřuje na sportovní přenosy, které nemají dostatečnou sledovanost a diváky příliš nezajímají. Divizní fotbal, šachy a další okrajové sporty dostávají na ČT Sport stále více prostoru, což vyvolává frustraci u diváků, kteří očekávají přenosy populárnějších událostí, jako je právě Wimbledon.

Jedním z mnoha důvodů, proč ČT Sport nezíská vysílací práva na takové prestižní tenisové události jako Wimbledon, je finanční aspekt. V dnešní době jsou částky, které je třeba zaplatit za práva na takové turnaje, naprosto astronomické. 

Zdroj info: Autor, Twitter, Facebook, https://www.mediaguru.cz/clanky/2020/01/eurosport-ziskal-ctyrleta-prava-na-vysilani-wimbledonu/

Náhledové foto: Pixabay