Voda mizí z podzemí i z řek, kvůli vedrům hrozí požáry. Prudké deště nepomohly

  5:32
Sucho v Olomouckém kraji se v posledních dnech výrazně prohlubuje. Voda ubývá jak v řekách a potocích, tak v podzemí. A zlepšení je podle odborníků zatím v nedohlednu. Vydatnější deště totiž pořád nepřicházejí.

Sucho je stále větší, hejtman Olomouckého kraje proto vyhlásil období zvýšeného nebezpečí vzniku požárů: platí při něm zákaz rozdělávání ohně v přírodě a pálení klestí na zahradách či používání pyrotechniky.

Hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN) tak rozhodl na základě doporučení krajského ředitele hasičů Karla Koláříka. Důvodem je sucho spojené s vysokými teplotami.

Omezení jsou platná do odvolání. „Navíc má přijít další vlna tropických veder. Současně se zvýšil od začátku července počet výjezdů hasičů v Olomouckém kraji k požárům v přírodním prostředí. Za toto období jsme v souvislosti se suchem řešili již dvanáct událostí. Loni jsme přitom hasili v tomto období na polích, v lesích či na loukách pouze dvakrát,“ řekla ČTK mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Hladiny podzemních vod

Zhoršující se hydrologickou situaci potvrdil hydrolog Českého hydrometeorologického ústavu Vladimír Šala.

„Na území kolem horního toku řeky Moravy jsou hladiny podzemních vod už výrazně pod normálem, na území kolem Bečvy na Přerovsku dokonce silně pod normálem,“ popsal.

Přitom podle něj byl začátek roku optimistický. „Sněhu bylo v zimě sice málo, ale naopak bylo dostatek dešťových srážek. Je ale vidět, jak stačí několik týdnů nadprůměrně teplého počasí beze srážek, doprovázeného navíc větrem, situaci rychle změnit k horšímu,“ poukázal hydrolog.

Špatnou vodní bilanci na střední Moravě potvrzují také vodohospodáři. „Průtoky řek a potoků v Olomouckém kraji se pohybují výrazně pod hodnotou dlouhodobého průměru pro měsíc červenec. Většinou jsou pod třiceti procenty obvyklých červencových hodnot,“ uvedl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Nedostatek vody se projevuje na celém území regionu. „Moravou v Olomouci protéká jen čtvrtina dlouhodobého průměru pro červenec, Třebůvka v Lošticích je na 18 procentech, Oskava v Uničově na 23 procentech, Bečva v Dluhonicích jen na 11 a Romže ve Stražisku dokonce pouze na 5 procentech dlouhodobých měsíčních hodnot,“ popsal Chmelař.

Vzhledem k tomu, že pokračuje období beze srážek, nebo jen s občasnými krátkými srážkami a drží se vysoké teploty, hrozí dlouhotrvající sucho, obávají se odborníci.

Bouřkové srážky nestačí

Klimatolog ČHMÚ Pavel Lipina neočekává v následujících dnech změnu k lepšímu.

„Pokud zaprší, tak to budou spíš jen krátké epizody nebo bouřkové srážky, které ke zlepšení vodní bilance nepomohou,“ řekl.

Například minulé pondělí málo vydatný déšť, který na území Moravy trval přes hodinu, měl jen minimální přínos.

„Množství vody, které spadlo, stačilo maximálně na lehké pokropení trávníků či zahrádek. Voda se při takovém množství neměla šanci vsáknout, protože z horkého povrchu se rychle odpařila,“ objasnil Lipina. Situaci ještě zhoršuje větrné počasí.

Podobně podle Lipiny nejsou příliš přínosné ani prudké deště při bouřkách, kdy voda rychle odteče.

Intenzivní sucho

Šéf krajské agrární komory Ivo Kasal přiznal, že sucho na polích je velmi intenzivní.

„V období žní bychom si ale větší množství srážek nepřáli,“ říká. Problémy vidí spíš do budoucna. „Pokud nadále přetrvá sucho, může dojít k problémům se zakládáním ozimů a řepky a dají se očekávat ztráty u kukuřice,“ obává se Kasal.

Obce, které mají časté problémy s nedostatkem vody, zatím žádná omezující opatření neavizují. Ani Drahanovice na Olomoucku, které v posledních letech přikročily například k zákazu zalévání pitnou vodou opakovaně.

„Mám pocit, že když vyhlásíme omezující opatření, je to spíš kontraproduktivní. Stejně je obtížné kontrolovat jejich dodržování,“ sdělil starosta Drahanovic Tomáš Körner.

Podle něho obci pomůže propojení nového vrtu s obecním vodárenským systémem.

„Snad do konce roku se nám podaří tento posilovací vrt, který je dostatečně vydatný, propojit do naší sítě. Potom bychom měli mít po problémech,“ poznamenal Körner.

Města tak aspoň vyzývají obyvatele k maximálně hospodárnému užívání povrchových a podzemních vod.

Vodáci všude nemohou, Morava je na hranici

Na obvykle zavodněné řece Moravě se teď objevují mělčiny, v meandrech je méně vody. Sucho v kraji dopadá i na nejvýznamnější vodní tok Moravy, a tím pádem i na vodáky. Řeku Moravu jich ročně sjede tisíce.

„Průtoky toků v povodí Moravy se pohybují výrazně pod hodnotou dlouhodobého průměru pro měsíc červenec,“ informoval Petr Chmelař ze státního podniku Povodí Moravy. Řeka je v ideálních podmínkách sjízdná od Hanušovic do Olomouce čili zhruba devadesát kilometrů. „Úsek z Hanušovic do Postřelmova je však teď nesjízdný,“ řekl vedoucí půjčovny lodí In-Life Morava Petr Čamek. Z původních devadesáti kilometrů tak mají vodáci k dispozici šedesát.

„Ačkoliv je to v červenci stále více běžné, vnímáme, že vody je fakt málo. Řekl bych, že až na hranici,“ doplnil Čamek. Ještě nikdy se však prý nestalo, aby i zbylé úseky byly nesjízdné. „Letos jsem byl na Moravě podruhé za posledních osm let a vody teda fakt ubylo,“ komentoval pětadvacetiletý vodák Aleš Chromý. Podle dat Povodí Moravy je řeka v úseku od Šumperku do Olomouce na nejhorším čísle na škále sucha a vodnatosti.

„Mělčiny jsou otravné, snad každý druhý kilometr drhneme, ale když je řeka úzká, je to v pohodě,“ dodal Chromý. „Morava je specifická, hodně meandrovitá, takže v zatáčkách znamená méně vody pro vodáky paradoxně snadnější ovládání lodě,“ tvrdí Čamek s tím, že ani přes mizerný stav vody úbytek vodáků nepozoruje.

Pomoci teď mají vodní nádrže. „Pomáhají dotovat vodní toky. Za poslední týden nadlepšily průtoky v řekách v povodí Moravy o 13,4 milionu kubíků vody,“ sdělil Chmelař. Vodácká sezona má vrchol na konci července. „Jsem rád, že jsme jeli teď. Aby totiž ještě bylo co sjíždět,“ řekl v nadsázce vodák Chromý.