Pro školáky v Solnici na Rychnovsku připravují v podkroví devítiletky tři nové odborné učebny

17. červenec 2023 08:37

Zcela zaplněný kamion protipožárního sádrokartonu, další dva s izolační vatou a taky 300 kilogramů sádry - to jsou asi nejobjemnější položky, které potřebují řemeslníci na rekonstrukci podkroví základní školy v Solnici na Rychnovsku. Období letních prázdnin využívají školy a školky každoročně k opravám, neodkladné údržbě, ale i k rozsáhlejším rekonstrukcím. 

„Tady máš desku a zkus to, jestli to tam bude pasovat.“ Podává vyříznutou desku protipožárního sádrokartonu jednomu z řemeslníků v budoucí učebně hudební výchovy Radek Barvíř. „Zaklápí se šikminy, dělají se kastlíky. Jinak se tu potom bude dělat akustický podhled, který zabrání nějakým ozvěnám.

Čtěte také

Na úpravu tří odborných učeben v podkroví školy, tady spotřebují 3,5 tisíce metrů čtverečních sádrokartonu.

K tomu připočtěte dva plně naložené kamiony izolační vaty nebo 300 kilogramů sádry a už tři měsíce práce řemeslníků. „Je to stavba veliká, je tu nějakých 37 střešních oken, takže to se vše muselo opláštit a zabudovat.

Stavební práce by měli skončit 31. července. Na jeden z pravidelných kontrolních dnů dorazil i nezávislý starosta Solnice Jan Hostinský. „Problémy jsou, jako na každé stavbě. Budeme řešit nějaká zpoždění v dodávkách materiálu, protože dnešní doba je prostě ve znamení rozpadu velice složitých dodavatelských vztahů.

Pro školáky v Solnici na Rychnovsku připravují v podkroví devítiletky tři nové odborné učebny

Za stavební práce město zaplatí 26 milionů korun. Od ministerstva školství získali Solničtí dotaci 8,5 milionu korun a s dalšími 2,5 miliony pomohl Nadační fond z nedaleké Škodovky.

Další peníze jsou potřeba na vybavení. Kromě tříd pro hudební a výtvarnou výchovu se to týká i nové učebny informačních technologií, říká ředitel školy Luboš Klapal. „Vybavení se nám shání hůře, ta investice je daleko vyšší. A potřebovali jsme si na to zajistit jiné granty, což se nám naštěstí podařilo. Ale i tak je to občas oříšek.

Čtěte také

Základní škola v Solnici funguje už 102 let. Za posledních 10 let počet žáků narostl o 60 dětí na stávajících 325.

„Je to způsobeno nejen demografickým vývojem, ale zároveň i tím, že se zde usídlilo relativně velké množství mladých rodin. Ti lidé přišli za prací do celé průmyslové zóny, říká Jan Hostinský.

Výhledově by proto radnice chtěla vybudovat další třídy v zatím volném podkroví druhého křídla budovy zdejší základní školy.

autoři: Naďa Kverková , baj
Spustit audio

Související