Talentovaná mládež o šachovém festivalu v Českých Budějovicích, první norma IM pro Štěpána Hrbka!

Štěpán Hrbek

Od 1. do 9. července se v Českých Budějovicích uskutečnil tradiční šachový festival. Hrály se dva Openy A a B a kromě těch se také konaly hned tři uzavřené turnaje. Dva velmistrovské a jeden mistrovský. Po minulých ročnících, kdy jsem hrál Open, jsem byl organizátory pozván do uzavřeného turnaje GM B, kde jsem startoval jako devátý nasazený z desítky hráčů. Na turnaj jsem se hodně těšil, protože už jsem dlouho předtím nehrál žádný vážný turnaj a teď jsem měl konečně možnost si nějaký zahrát, tím spíš že rovnou tak silně obsazený. Do Budějovic jsem tedy nejel ani až s tak velkými očekáváními, jako spíš s chutí zahrát si šachy. Stejně jako minulé ročníky jsem byl velmi spokojen s hracími podmínkami, hrálo se v obrovském sále v dobré teplotě a klidu, ale také například se spoustem místa mezi jednotlivými šachovnicemi, což se často nevidí ani na turnajích s větším obsazením a cenovým fondem.

Turnaj pro mě začal poměrně poklidně, když jsem dostal do prvního kola domácího velmistra Petra Hábu. Hrál jsem černými figurami a partie skončila rychlým opakováním tahů v ostré variantě Svešnika, kde se bílý snažil vyměnit dámy a já pořád dokola ustupoval. S výsledkem jsem byl spokojen, jelikož obecně první kola moc nemám rád a často se mi stává, že než se rozkoukám z nového prostředí, už stojím špatně. Druhé kolo jsem hrál s mladým Rakušanem FM Borrmannem a po dlouhém boji se mi podařilo soupeře obelstít v remizové koncovce, kterou jsem nakonec tedy vyhrál. V dalším průběhu turnaje se mi nadále velmi dařilo a až do 7. kola jsem vtipně udržoval řadu remis-výhra-remis atd. Rozhodl jsem se přiložit partii ze šestého kola, kdy jsem hrál s mladým slovenským FIDE mistrem Vladkem Bochničkou, který si teď nedávno splnil v Piešťanech 3. normu IM.

V turnaji se mi tedy i nadále dařilo a nakonec jsem dosáhl 6 bodů z 9 a tím i své první normy IM, kterou jsem překročil o půl bodu. Jsem docela hrdý na to, že jsem byl z turnaje jediný, kdo neutrpěl ani jednu porážku, měl jsem 6 remíz a 3 výhry (všechny černými). Navíc to nakonec stačilo také ke třetímu místu, takže jsem odjel i s pohárem 🙂 Také rozhodně potěšilo +45 bodů na elo, což je s koeficientem 20 celkem dost.

Závěrem bych chtěl poděkovat organizátorům za skvěle zorganizovaný turnaj a také ŠSČR za velkou finanční podporu, velmi si toho vážím. Také děkuji svému dlouholetému trenérovi IM Sergeji Berezjukovi za velkou pomoc nejen s přípravami. Budu se těšit zase příští rok

Štěpán Hrbek

 

Petr Souček

Od 1. do 9. července jsem se účastnil uzavřeného turnaje o normu mezinárodního mistra v Českých Budějovicích. V tomto turnaji jsem měl poměrně vysoké ambice, podle ela jsem byl 4. nasazený a jako ideální cíl jsem měl normu, realističtější cíl byl udržet se na svém elu a potvrdit svoji formu.

V prvním kole jsem hrál s mladým talentem FM Bayarjavkhlanem Delgerdalaiem. Proti němu jsem byl nasazen pouze o 24 elo, věděl jsem, že partie nebude vůbec jednoduchá, navíc černými. Soupeř zvolil poměrně klidnou variantu proti mé agresivní archandělské španělské, ze zahájení jsem vyšel poměrně bez problémů. Vše pro mě vypadalo velice slibně, v partii jsem začal postupně přebírat otěže já a získal jsem příjemnější pozici, ve které ale pořád byla objektivně remizová koncovka. Jenže pak přišla časová tíseň, kdy soupeř vytvořil velmi nepříjemnou protihru a dokonce zahrál prohrávající chybu! Jenže já jsem v časovce šance nevyužil a partii jsem díky jednomu špatnému tahu prohrál.

Ve druhém kole jsem hrál s Vojtěchem Dudkem bílými. Velmi dobře mi vyšla příprava, ze které jsem v 18. tahu získal příjemnou lepší pozici. Soupeř musel zahájení trochu vymýšlet, takže pak už mu na samotnou obranu pozice nezbylo dost času a po pár nepřesnostech se jeho pozice zhroutila a mně se povedlo zvítězit.

Ve třetím kole jsem hrál černými s FM Jakubem Stinkou. V zahájení mě soupeř velmi překvapil, ale jelikož se jednalo o variantu podobnou jedné kterou normálně hraji, povedlo se mi v pořádku přežít, jen jsem opět zbytečně ztratil dost času. To mi moc nepomohlo vzhledem k tomu, že soupeř měl poměrně jednoduchý plán v pozici a já bránil velice nepřesně, ve dvou tazích jsem měl úplné zatmění kdy jsem neviděl triviální taktiku. Dostal jsem se do špatné pozice, ta šla ze špatné do hrozné a nakonec do prohry.

Ve čtvrtém kole jsem hrál s IM Michalem Konopkou bílými. Chtěl jsem zlomit špatný start a potrestat soupeřův výběr zahájení, ale byl jsem mírně rozhozen jiným pořadím tahů od soupeře a nakonec jsem výhodu nezískal. Pak už se opět vše poměrně rychle zlomilo v časové tísni před 40. tahem, kdy mi zkušený soupeř nedal šanci a já odešel opět s nulou.

V pátém kole jsem hrál s FM Jainem Jeetem z Indie. Opět jsem se snažil být ambiciózní ze zahájení, dostal jsem velmi slibnou pozici. Ale jelikož jsem se v přípravě soustředil pouze na jediný manévr soupeřových figur, soupeřův zcela korektní tah mě zmátl a já absolutně přehlédl primitivní taktický motiv ve stylu napadnutí, které nelze pokrýt a skončil jsem v podstatě v miniaturce.

Po doslova katastrofální první polovině turnaje a 1/5 bodů jsem hrál v šestém kole bílými s FM Alexandrem Gschielem z Rakouska. V zahájení se mi povedlo soupeře překvapit, dostal jsem příjemnou pozici. Pak soupeř udělal několik nepřesností a i přesto, že jsem měl opět málo času, jsem se rozhodl jít „all out“ s útokem na krále. Ten byl naštěstí pro mě zcela korektní a hned za několik tahů se pozice soupeře stala úplně nebránitelná a já měl konečně další bod.

V sedmém kole jsem hrál černými s IM Matyášem Markem. V zahájení mě soupeř hodně překvapil tahem 1. b3, kde jsem moc neznal teorii a hned jsem stál hůř. Zkusil jsem tedy nabídnout remízu a soupeř naštěstí přijal.

V osmém kole jsem hrál bílými s FM Magnusem Ermitschem z Německa. V zahájení se mě pokusil soupeř překvapit variantou sicilské, kterou nikdy nehrál, tak jsem mu rychle uhnul a tím jej rozhodil. Velmi krátce nato přišla od něj velká chyba, po které už jsem zbytek poměrně dlouhé partie vedl ke šťastnému konci, tentokrát i skrze časové tísně s klidem.

V posledním kole jsem hrál černými s GM Azerem Mirzoevem. Ze soupeře jsem měl velký respekt, turnaj jednoznačně ovládl. Mírně mě tedy překvapilo, že mi rychle nabídnul remízu, kterou jsem rád přijal.

Celkově se mi turnaj moc nepovedl, mé cíle jsem si zdaleka nesplnil. Na druhou stranu jsem rád, že jsem se po katastrofickém startu (1/5 bodů) zvedl a v posledních 4 kolech uhrál ¾, čímž jsem nakonec turnaj ukončil s 4/9. Myslím, že tento neúspěch mohl být způsoben únavou z pražského šachového festivalu, takže si k srdci beru radu velmistra Tomáše Poláka a už se budu snažit nehrát dva tak náročné turnaje za sebou.

Závěrem bych rád poděkoval šachovému svazu za podporu na turnaji a mému trenérovi Lukáši Černouškovi za skvělé přípravy.

Petr Souček

 

Martina Šťastná

Ve dnech 1.-9.7.2023 jsem hrála turnaj FIDE Open České Budějovice v rámci desátého ročníku Šachového festivalu České Budějovice. Turnaje se zúčastnilo 103 hráčů z 15 zemí.  V hrací místnosti byl klid a příjemný chladný vzduch.

V turnaji jsem překvapila hned v prvním kole, kdy jsem porazila silnějšího soupeře Jana Zimu (2199). Partie to byla pěkná, proto jsem si ji vybrala jako ukázku. V druhém kole mě tak čekal opět silný soupeř tentokrát Tom E Wiley z Anglie s ratingem 2143. Partii jsem rozehrála slušně, ale po výměně dam získal soupeř prostor pro svojí dvojici střelců a po nevýhodné výměně dvou figur za věž už partie neměla moc smysl. Ve třetí partii soupeř Jan Václavík (2071) získal opět dvě figury za věž a partii zaslouženě vyhrál. Čtvrté kolo mě čekal slabší soupeř Bastýř Pavel (1410), zde jsem nehodlala nechat cokoliv náhodě a na soupeře zaútočila. Útok se mu povedlo odrazit, ale sebral otráveného pěšce a partie během pár tahů skončila. Po výhře mne v dalším kole čekal opět silnější soupeř Bartoš Václav (2019), se kterým jsem se v 27. tahu dohodla na remíze v trošku horší pozici. V šestém kole jsem remizovala s Ermitsch Michaelem z Německa s ratingem 2024. Sedmé kolo jsem sehrála se Sebastianem Placerem (1997). Partie byla velmi zajímavá už jen kvůli mé volbě zahájeni tzv. Hrocha. Bohužel jsem se nad posledním tahem v přibližně rovné pozici rozmýšlela moc dlouho a překročila čas. Předposlední kolo jsem musela vyhrát, los mi nasadil za soupeře Tomáše Dejmka (1548), který mě překvapil francouzskou, kde jsme rychle vyměnili většinu figur. Já obětovala jsem jezdce za tři pěšce. Mohla to být zajímavá koncovka, ale soupeř si nechal chytit věž. Poslední kolo mi nabídlo opět možnost zahrát si s elově silnějším hráčem Vltavským Vladimírem (2104). Partii jsem zahrála krásně, získala pěšce, poté mi soupeř v zápalu boje obětoval figuru, kterou jsem mu zbytečně vrátila. Když jsem ztratila oba moje pěšce mířící do dámy, shodli jsme se se soupeřem na remíze.

S turnajem jsem spokojená, přestože jsem měla mnoho možností, které jsem zbytečně nevyužila.

Děkuji Elišce Richtrové za přípravu a svazu za podporu.

Martina Šťastná

 

Lada Zelbová

Ve dnech 1. – 9. července jsem se zúčastnila Fide openu A v Českých Budějovicích. Na turnaj jsem se těšila, chtěla jsem hrát dobré šachy a porazit někoho zkušenějšího. Na turnaj jsem bohužel jela nerozehraná, což se projevilo v prvních třech partiích, ale zbytek už byl lepší. Příště si radši před turnajem sehraji pár vážných partií.

V prvním kole jsem hrála proti Janu Lajblovi (2212). Pozice přešla do Karlovarské struktury, kterou jsme hráli celkem slušně, pak jsem ale udělala chybu, když jsem soupeři dovolila zpasivnit mého střelce, a ještě otevřít c-sloupec, po kterém se mi soupeřova dáma dostala do pozice. Posléze tam přišel ještě soupeřův jezdec, ztratila jsem dva pěšce a partii prohrála.

Do druhého kola jsem dostala za soupeřku Emmu Dobsu (1462). Soupeřka se dobře připravila, našla v mém zahájení chybu, a tak jsem stála docela špatně. Proto jsem zvolila riskantní, ale korektní úder v centru, kdy jsem obětovala pěšce, ale hrozila jsem ho získat zpět. Soupeřka si ho chtěla pokrýt, ale přehlédla taktiku, po které jsem partii dotáhla do vítězného konce.

Ve třetím kole jsem hrála proti Matěji Hurtíkovi (2120). Soupeřovi se nepovedlo zahájení a já získala vyhranou pozici, ve které jsem nedokázala najít vítězný závěr, a tak jsem ztrácela čas, a nakonec jsem ještě prohrála.

V dalším kole jsem hrála proti Janu Dvořákovi (1593). Soupeř zahrál pár nepřesností a já jsem jich využila, i když ne zcela precisně, ale vyhrála jsem. Už jsem věděla, že rozehranost a forma přicházejí.

Partie pátého kola proti Ondřeji Sýkorovi (2067) se mi líbí nejvíc, a proto jsem ji okomentovala.

V šestém kole byl mým soupeřem Rene Lutz (2005). Chtěla jsem soupeře překvapit volbou zahájení, o kterém jsem si myslela, že mu nebude sedět. Ukázalo se ale, že víc, než soupeři nesedí mně a partii jsem prohrála.

V dalším kole proti mně nastoupil Bruno Steiner (2041). Zahájení proběhlo bez větších komplikací. Ve střední hře jsem se rozhodla získat více prostoru. Soupeř toho chtěl využít, ale bohužel pro něj sebral otráveného pěšce a stál špatně, skoro na prohru. Partii se mi podařilo vyhrát.

Do předposledního kola jsem dostala za soupeře Milana Borkovce (2156). Hrály se opačné rošády. Rozhodla jsem se sebrat pěšce před mým králem, pozice byla komplikovaná, ale nakonec jsem vyhrála na materiální převahu.

V závěrečném kole mě potkal Orn Bardur Birkisson (2199). V pozici jsem se vůbec nevyznala, kdežto soupeř nejspíš věděl, co dělá, tak jsem se bránila, ale soupeř mě přehrál a partii jsem prohrála.

S výsledkem jsem spokojená, cíle jsem myslím splnila, získala jsem 5 bodů, mnoho zkušeností, a dokonce i nějaké elo body. Turnaj byl dobře zorganizovaný a těším se na příští ročník.

Závěrem bych chtěla poděkovat svému trenérovi za přípravy a ŠSČR za podporu.

 

Beáta Havelková

Červencového turnaje, který se pravidelně pořádá v hotelu Clarion, jsem se již několikrát zúčastnila i v předešlých letech. Turnaj mě oslovil zejména dostupností a možností zahrát si se silnějšími hráči. Hrací prostory jsou příjemné – prosvětlené, klimatizované a prostorné. Je zde možnost analyzovat partii se soupeřem v jiných prostorách tak, že nerušíme ještě hrající, toho jsem také využila.

Stejně jako při minulých ročnících jsem si i tentokrát zahrála velmi dobře a také nasbírala mnoho zkušeností se silnějšími hráči do dalších turnajů. Pod vedením Elišky Richtrové jsem si nakonec připsala i něco navíc do mého FIDE ELA. Některé partie se mi podařily, některé méně, ale hlavní jsou pro mě zkušenosti, kterých jsem ze svých méně povedených tahů měla možnost získat spoustu.

Těším se na příští účast 😊

Beáta Havelková

 

Vojtěch Dudek

Ve dnech 1.-9.7. jsem hrál uzavřený IM turnaj, který byl součástí velkého festivalu v Českých Budějovicích. V hotelu Clarion se hrálo 5 turnajů najednou- 3 uzavřené a potom openy A,B. Na to, kolik hráčů se zúčastnilo turnajů najednou, tak musím vyzdvihnout pořadatelský tým v čele s manželi Havlíčkovými, kteří zvládli vše na jedničku a postarali se o pohodový chod turnaje.

Co se týče turnaje, tak to byla moje premiérová účast v uzavřeném turnaji a mohu v klidu říct, že je to naprosto specifická a naprosto odlišná zkušenost od běžných turnajů. Pro malou představu, tak jako velký rozdíl vnímám třeba to, že když se vám nedaří, třeba jako mně, tak nedostanete nějakého „lehčího“ soupeře, kde si v klidu můžete spravit chuť z předešlých nezdarů, ale dostanete soupeře, který je stejně silný či dokonce silnější než vy, a ten si s radostí vychutná váš nezdar a bude vás ždímat až dokonce. V turnaji jsem sice žádný zázrak nepředvedl, uhrál jsem jenom 1,5 bodu, ale samotný turnaj jsem si velice užil, nasbíral nezaplatitelné zkušenosti, které doufám v budoucnu využiji. Přijde mi jako nesmyslné popisovat jednotlivá kola, protože z toho stejně nikdo nic mít nebude. Tak radši napíšu, co si myslím, že stálo za mým neúspěchem. Řekl bych, že z velké části to byla příprava, sice vůbec nemůžu říct, že bych ji nějak odflákl, ale je potřeba se připravovat naprosto jinak. To znamená začít již několik týdnů před turnajem a postupně studovat své budoucí soupeře,  co s kým chci hrát a do jakých pozic je dostat, což já jsem neudělal a dělali mi to mí soupeři. Takže až na pár výjimek jsem již brzo po zahájení musel čelit nepříjemným problémům. Potom ještě jeden velký faktor byl, že jsem měl ze čtyř partií 3x černé a udělal jsem půl bodu, po takovém začátku se sebevědomí a důvěra získává špatně. Dost mě to ovlivnilo a po zbytku turnaje jsem vše kontroloval x-krát, čímž jsem ztrácel spoustu času, takže i když jsem přežil horší pozici a začal se z toho vyhrabávat, tak jsem udělal chybu v časovce. Kdybych se v budoucnu chtěl někdy zúčastnit podobného turnaje, tak aspoň teď vím, co udělat jinak.

Na závěr bych chtěl poděkovat šachovému svazu za poskytnutou dotaci.

 

Ondřej Švanda

Ve dnech od 1.7 do 9.7 se uskutečnil tradiční šachový festival v Českých Budějovicích, kde jsem hrál třetím rokem. Měl jsem v plánu navázat na loňský zisk IM normy v letošním trošku slabším GM „B“ turnaji.

Byla zde silná konkurence se spoustou zkušených šachistů z celého světa. V turnaji se mi povedlo získat 3.5/9, což je neúspěch, ale nešlo nic. V prvních 5-ti kolech jsem udělal jeden bod, trošku nezvládl zahájení a přehlédl spoustu dobrých tahů protihráčů, takže jsem mohl být ještě spokojený. Poté jsem vycítil šanci s mladším Rakušanem, kterému se taky příliš nedařilo, po několika chybách a omylem vynechaném tahu v propočtu se mi povedlo dostat do vyhrané koncovky a já chtěl zlomit svoji tříprohrovou šňůru, ale to jsem zapomnněl že věž chodí jak horizontálně, tak i vertikálně. Poté jsem hrál s mladým Islanďanem, který se zde také trápil a to už jsem si říkal, že vyhraju určitě, bohužel jsem v časovce našel vyhrávající kombinaci, ale zahrál ji ve špatném pořadí a partie skončila remízou. Svou smůlu jsem naštěstí zlomil v partii s Vladimírem Bochničkou, který zde loni také uhrál IM normu se mnou. A v posledním kole jsem si zahrál bílými s 2515 Indem a partie mi konečně sedla a i když počítač vyvrátil většinu mých myšlenek, můj soupeř už ne a povedlo se mi ho přehrát a dostat se do vyhrané koncovky, kterou jsem zkušeně dotáhl do remízového konce, jelikož se mi partie nejvíce líbila ze všech co jsem zde sehrál, tak jsem si ji i rozebral.

Na závěr bych chtěl říct, že šachový festival v Budějovicích má krásnou atmosféru a hraje se mi tam skvěle, navíc je to ve skvělém hotelu a hrací místnost je jedna z nejlepších ve kterých jsem kdy hrál, také bych chtěl poděkovat šachovému svazu za podporu a velice si jí vážím.

Úvodní foto: web pořadatele