Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Herny se možná vrátí do Prahy, magistrát znepokojují přibývající pokuty od ÚOHS

  12:13
Šéfka zastupitelského klubu STAN Kateřina Arnotová chce popustit uzdy hazardu v hlavním městě. (proti tvrzením uvedeným zde a dále v tomto článku se Kateřina Arnotová ohradila a zaslala své vyjádření, které je uvedeno níže, pozn. redakce) Předešlá pražská koalice, ve které seděli Starostové a nezávislí s Piráty a Prahou sobě, si dala boj s touto neřestí do výkladního štítu. Jenže na magistrát padají pokuty od ÚOHS.
ilustrační foto

ilustrační foto | foto: Shutterstock

Arnotovou vedený výbor pro legislativu, veřejnou správu a transparentnost proto identifikoval tři možná řešení regulace hazardu.

Prvním je ponechání současné vyhlášky beze změny a pokračování v právním sporu s ÚOHS. Druhou možností je novelizace stávající vyhlášky a zavedení plošné regulace technických i živých her (tzv. nulová tolerance). Ve hře je ale také novelizace stávající vyhlášky a stanovení podmínek, které jsou v souladu se současným výkladem soutěžního práva ÚOHS.

Právě spor s antimonopolním úřadem je podle Arnotové důvod, proč by bylo lepší vyjít provozovatelům kasin vstříc.

Antimonopolní úřad dal Praze pokutu 2,7 milionu za chybnou regulaci hazardu

„Zastupitelský klub STAN vnímá jako nejvhodnější řešení třetí variantu, tedy novelizaci stávající vyhlášky a stanovení obecných podmínek provozování hazardních her tak, aby byly v souladu se soutěžním právem. V nové úpravě navrhujeme ponechat zákaz provozování technických her na celém území hl. m. Prahy tak, jak stanoví současná vyhláška. Zároveň chceme pokračovat v právním sporu s ÚOHS,“ napsala redakci iDNES.cz Arnotová.

Zároveň zdůraznila, že je dlouhodobě osobně i politicky odpůrkyní hazardu a žádným způsobem nepodporuje rozšíření počtu kasin ve městě. Dodala, že se „důrazně ohrazuje proti tomu, aby byla podezírána ze spolupráce a ovlivnění ze strany hazardní lobby či aby bylo její jméno s jejich podporou spojováno.“

Nezisková organizace Občané proti hazardu z dění na magistrátě nadšena není. „Hazardní téma funguje jako lakmusový papírek charakteru politiků. Bohužel lidé jako paní Arnotová jsou hazardem ‚přesvědčeni‘ a zlobováni a udělají vše pro to, aby měl pozici co nejlepší. ÚOHS zde funguje dlouhodobě jako bič na regulující obce, o tom úřadu není asi potřeba mít nějaké naivní představy, když si uvědomíte, že jeho exšéf byl chycen ‚na Ratha‘ berouc úplatky od jiné zájmové skupiny. Dlouhodobě jsme přesvědčeni, že jejich medvědí služba v rámci regulace hazardu také není ‚čistá‘,“ řekl redakci Martin Svoboda, předseda Občanů proti hazardu, s odkazem na kauzu Petra Rafaje.

Pokuty se kupí

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže totiž loni v říjnu uložil Praze pokutu 2,7 milionu korun za chyby ve vyhlášce regulující hazardní hry na území města. Tu letos v červnu potvrdil. Praha podle úřadu chybovala, když v letech 2012 až 2018 ve vyhláškách regulujících provozování hazardních her a loterií na území města vymezila konkrétní adresy, kde je možné herny, kasina či videoloterijní terminály provozovat. Tato místa ale nebyla vybrána na základě předem známých, objektivních a nediskriminačních kritérií.

„Tímto jednáním došlo na území hlavního města Prahy k narušení hospodářské soutěže na trhu provozování sázkových her, loterií a jiných podobných her a v období rovněž k narušení soutěže na trhu provozování heren, kasin, restaurací a dalších podniků určených k sázkovým hrám, loteriím a podobným hrám,“ uvedl dříve úřad.

Vláda mění hazard. Většinu výher nad 50 tisíc chce danit, nabízí panic button

Jeho šéf Petr Mlsna nyní posuzuje další rozklad hlavního města proti pokutě za loterijní vyhlášku, která se týká období od roku 2018 do roku 2021. Za ni dostalo hlavní město pokutu 1 274 000 korun.

Ne všichni zastupitelé ale názor Arnotové sdílí. Například radní pro legislativu Hana Kordová Marvanová je hrubě proti. „Rozhodně s tím nesouhlasím. Nevidím žádný důvod, proč tu vyhlášku otevírat a vracet hazard do Prahy,“ uvedla Kordová Marvanová.

„Škody, které hazard napáchá jsou zcela nesrovnatelné s jakoukoli myslitelnou pokutou od ÚOHS. Praha se vydala v rámci možností správnou cestou, změny jsme prosadili s Hanou Marvanovou,“ doplnil Svoboda.

Fungovat mohou jen kasina

Také opoziční hnutí ANO se obává stávající úpravy. „Ze závěru ÚHOS je zřejmé, že musí dojít ke korekci stávající regulace hazardu na území hl. města Prahy. Není možné, aby ZHMP (Zastupitelstvo hlavního města Prahy - pozn. red.) schovalo hlavu do písku a chtělo vysedět stávající nezákonný stav. Dostali bychom se do situace, kdy by provozovatelům mohl vzniknout nárok na náhradu škody za nezákonný postup ze strany hlavního města,“ uvedl Patrik Nacher.

Z navržených možností, jak situaci řešit, se on i hnutí ANO přiklánějí k variantě, kdy město narovná a liberalizuje a stávající stav do souladu s názorem ÚOHS. Tím se podle něj odstraní nezákonnost současného stavu a bude se čekat na schválení nového zákona, který je nyní předkládán.

Krize otevírá cestu hazardu. Města zvažují návrat kasin a herních automatů

„Osobně se věnuji sociální oblasti a je prostě faktem, že daňové výnosy z her a loterií jsou pro naše sociální programy na MČ nezastupitelné. Navíc v případě regulace pouze jednoho typu hry si na zákaz hazardu a jeho vymýcení jen hrajeme. Nic reálně nezakazujeme, jen preferujeme jednu formu hraní, tedy on-line. A ještě to děláme v rozporu se zákony a město platí pokuty,“ doplnil Nacher.

Hazard začala Praha regulovat poprvé v roce 2008. Tehdejší vedení města rozhodlo o snížení počtu povolených hracích automatů z 8358 na 2724. Počet heren se snižoval i v následujících letech. Vyhláška o hazardu, která začala platit v roce 2016, zakázala všechny herny v Praze. Fungovat mohou jen provozovny označené jako kasina. Zrušeny byly desítky heren. Výpadky příjmů z hazardu od roku 2024 městským částem nahradí magistrát ze svého rozpočtu, o formě náhrady však zatím nebylo rozhodnuto.

Sběratelka funkcí, čelí Arnotová kritice

Zastupitelku Kateřinu Arnotovou kritizovali někteří její kolegové i za souběh funkcí, a to přesto, že STAN se proti jejich kumulaci dlouhodobě vymezoval. Arnotová je zastupitelka a předsedkyně klubu STAN na hl. m. Prahy, zároveň vykonává placenou funkci předsedkyně výboru pro legislativu a transparentnost.

K tomu má nominaci na neplacenou funkci do dozorčí rady Výstaviště Praha (původně bylo v článku nepřesně uvedeno, že se jedná o funkci placenou, pozn. redakce). Je také placenou poradkyní svého stranického šéfa a ministra vnitra Víta Rakušana. Zastupitelskou pozici si drží i v městské části Čakovice, kde je členkou kontrolního výboru.

„Nejen na paní zastupitelce je dobře vidět jedna z chronických nemocí, kterou trpí česká politika či, chcete-li, správa veřejných věcí. Tato choroba se jmenuje kumulace funkcí. Hlavní symptom této nemoci je zřejmý, je jím nekvalitní, ledabylá a nekoncepční správa velkých měst i státu. Politici ani teoreticky nemohou mít čas byť jenom získat všechny informace, které by měli znát, když rozhodují o našich záležitostech. Vždyť funkce radního v jakékoliv velké municipalitě, a zvláště v hlavním městě Praze, je velice mentálně i fyzicky náročná, jako práce víc než na plný úvazek. A ne dosti na tom, politici tímto přístupem vyjadřují i pohrdání voliči,“ okomentoval souběh funkcí Arnotové Vojtěch Razima z Kverulant.cz.

Kateřina Arnotová zaslala redakci dodatečné vyjádření k této kauze:

„Jsem nadále primárně pro zachování stávajícího stavu regulace hazardu na území Hl. m. Prahy, tedy pro nulovou toleranci technických her (automatů) a pro regulaci živých her (kasin). Je však nutné si uvědomit, že vyhláška, kterou Praha omezuje hazard na jeho území, byla ÚOHS shledána jako diskriminační a s hl. m. Praha je vedeno správní řízení o uložení pokuty za porušování pravidel na ochranu hospodářské soutěže.

Pokud přitom dojde k pravomocnému rozhodnutí, že k porušování pravidel hospodářské soutěže vyhláškou skutečně dochází a bude ji uložena pokuta, tím nebude celá věc konečným způsobem vyřešena. Pokud by totiž nebyla následně vyhláška upravena, fakticky by to znamenalo, že hl. m. Praha by udržovalo nezákonný stav. Takový stav by přitom mohl mít za důsledek i četné žaloby ze strany provozovatelů kasin a heren. Tyto částky by přitom mohly potenciálně násobně převyšovat hrozící pokutu od ÚOHS ve výši jednotek milionů.

Jako vedoucí výboru pro legislativu bych jen těžko mohla navrhovat řešení, které by bylo v rozporu s právními předpisy a podporovat tak udržování nezákonného stavu.“

Jde-li o kumulaci funkcí, osobně jsem jejich odpůrkyní. Jde-li o mé členství v klubu STAN na hl. m. Prahy, jedná se o členství, které automaticky vyplývá z výkonu funkce zastupitele Hlavního města Prahy zvoleného za hnutí STAN. Výkon předsedkyně klubu STAN na hl. m. Praze přitom není nikterak honorován. Funkci předsedkyně výboru pro legislativu a transparentnost nelze vykonávat, pokud bych nebyla členkou zastupitelstva. Ostatně je běžné, že členové zastupitelských orgánů jsou běžně členyrůzných výborů zaměřených na oblasti, na které se sami specializují.

Pražské letiště zkracuje dobu parkování zdarma na 10 minut

  • Nejčtenější

Norsko - Česko 3:6. Divoký obrat řídil jubilant Červenka, rozhodl šťastný gól

11. května 2024  18:55,  aktualizováno  23:40

Pořádně se nadřeli. Čeští hokejisté ale po těžkém výpadku v zápase s Norskem zabrali, umazali...

Plastika na Andělu je lživá, míní Hřib. Jednání o odstranění se nekonalo

5. května 2024  9:05,  aktualizováno  6.5 14:13

Plastika v metru na Andělu je lživá a dostane novou podobu. Oznámil to náměstek primátora Zdeněk...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sparta - Slavia 0:0, derby vládli brankáři, domácí hráli dlouho v deseti

11. května 2024  16:46,  aktualizováno  19:44

Ani v druhém jarním ligovém derby branka nepadla. A stejně jako v březnu Sparta dohrávala v deseti....

Ven ze souprav! Pražské metro ve špičce ochromila závada i pád do kolejiště

6. května 2024  17:51,  aktualizováno  20:30

Od 17:30 hodin stál provoz metra na lince B mezi stanicemi Smíchovské nádraží a Florenc, DPP uvedl...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Usnul za volantem a srazil lidi na chodníku. Pro ženu a dítě letěl vrtulník

5. května 2024  19:10,  aktualizováno  19:48

V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil...

Norsko - Česko 3:6. Divoký obrat řídil jubilant Červenka, rozhodl šťastný gól

11. května 2024  18:55,  aktualizováno  23:40

Pořádně se nadřeli. Čeští hokejisté ale po těžkém výpadku v zápase s Norskem zabrali, umazali...

Sparta sází na finské zkušenosti. Přichází olympijský šampion Kemiläinen

11. května 2024  21:24

Hokejisty pražské Sparty posílí dvaatřicetiletý finský obránce Valtteri Kemiläinen. Olympijský...

Sparta - Slavia 0:0, derby vládli brankáři, domácí hráli dlouho v deseti

11. května 2024  16:46,  aktualizováno  19:44

Ani v druhém jarním ligovém derby branka nepadla. A stejně jako v březnu Sparta dohrávala v deseti....

Naše plány vyšly skvěle, pochvaloval si Karafiát těsnou výhru v Ostravě

11. května 2024  18:51

Jediná vydařená akce už ve druhé minutě poslala fotbalisty Mladé Boleslavi na čtvrté místo první...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

NASA ukázala, co byste viděli před možná nejbolestivější smrtí ve vesmíru

Superpočítače lze využít ke zpracování zajímavých úloh. Vedle hledání nových molekul pro léky, předpovídání složitých...