Průměrná penze by od ledna měla vzrůst jen o 400 korun

Průměrný starobní důchod by se mohl od příštího ledna zvednout zhruba o 400 korun. V průměru by tak mohli senioři pobírat 20 700 korun. Na dnešní tiskové konferenci to řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Zvednout by se podle něj měla jen základní část penze, která je pro všechny stejná. Přesné údaje budou po 4. září.

Lednové navýšení si podle Jurečky příští rok vyžádá asi 13 miliard korun. »Odhadujeme, že průměrný starobní důchod, který je teď po červnové mimořádné valorizaci 20 200 korun, dojde na konci roku díky novým výměrám nových důchodů na 20 300 korun. Po 4. září budeme mít přesný výpočet valorizace, která bude 1. ledna. Z dat, která známe, víme, že to bude zhruba o 400 korun více. Dostaneme se v průměrné výši na 20 700 korun. Tato část půjde plně do základní výměry důchodů,« uvedl Jurečka.

Ministr chce, aby jeho návrh důchodové reformy do konce letošního roku projednala vláda a v první polovině příštího roku aby prošel schvalovacím procesem v obou parlamentních komorách. Většina změn by podle něj měla platit od ledna 2025. Reforma by měla obsahovat návrhy zákonů, které mají upravit důchodový věk, výši nových penzí či například dřívější důchod pro náročné profese.

Součástí důchodové reformy je i penzijní novela, kterou bude tento týden schvalovat Sněmovna. Počítá mimo jiné se zpomalením řádných valorizací penzí a zpřísněním podmínek pro předčasné důchody. »Tato dvě opatření jsou součástí celé důchodové reformy a rozhodli jsme se udělat je ještě o něco dříve než celou důchodovou reformu, která bude mít platnost zejména od roku 2025,« uvedl ministr.

Opozice s návrhem nesouhlasí. Důvodem nespokojenosti jsou především navrhované změny valorizace penzí.

Důchody se navyšují pravidelně vždy od ledna. Nyní se zvedají o růst cen a o polovinu růstu reálných mezd. Od příštího roku by to mělo být o růst cen pro domácnosti důchodců a o třetinu růstu reálných mezd, tedy stejně jako před rokem 2018.

Pokud by se ceny zvedly nejméně o pět procent od posledního přidání, měli by důchodci pobírat dočasný přídavek a zvednout by se jim měla i zásluhová část penze, ovšem prakticky rovněž dočasně. O kolik procent by totiž zásluhový díl v předchozím roce kvůli zdražování rostl, o tolik procent by bylo jeho běžné navýšení pak nižší. Dočasný přídavek a zvýšení procentních výměr má odrážet 60 procent růstu cen.

Vláda chce hojit státní rozpočet na úkor důchodců

Opozice pokládá předlohu za nesmyslnou a asociální. Vláda podle ní svými návrhy okrádá důchodce. Podle kabinetu jsou změny nutné, bez nich by systém penzí nebyl udržitelný.

»Stěžejním a jediným cílem je snížení životní úrovně důchodců,« řekla předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová.

»To není žádná důchodová reforma, kterou Fialova vláda lživě slibovala. Jedná se totiž pouze o změny, které výrazně poškodí všechny příjemce důchodů,« uvedl k návrhu předseda SPD Tomio Okamura.

Se změnou valorizací nesouhlasí ani expert KSČM na důchodovou problematiku, bývalý poslanec Miroslav Opálka. »Vláda chce hojit státní rozpočet na úkor důchodců, přitom jsou možnosti, kde se dají peníze vzít, nabízí se stamiliardové částky řešením šedé ekonomiky, daňových úniků, vývozu značného objemu finančních prostředků do zahraničí formou dividend, omezením politických trafik atd.,« uvedl před časem pro iporftaL24.cz. Hledat cestu jenom prostřednictvím důchodců je podle něj nemorální.

Přísnější podmínky pro předčasný důchod

Novela zpřísňuje také podmínky pro odchod do předčasného důchodu. Nová pravidla by měla platit už od 1. září. Předčasný důchod by měl být možný nejvýše tři roky před dosažením důchodového věku místo nynějších až pěti let. Jít by do něj mohli lidé, kteří pracovali a platili odvody 40 let, teď je to 35 let. Pobíraná částka v předčasném důchodu by se měla krátit víc než dosud. Penze se skládá ze dvou částí. Solidární základní výměra je stejná pro všechny a v zásluhovém procentním díle se odrážejí odpracované roky, výše odvodů z výdělků a počet dětí. Podle novely by se u předčasného důchodu až do řádného termínu zásluhová část nevalorizovala.

Loni do penzí putovalo téměř 600 miliard korun, letos by mohla být částka zhruba o 90 miliard korun vyšší. Deficit důchodového pojištění by letos mohl činit kolem 80 miliard korun.

Průměrný starobní důchod činil na konci prvního čtvrtletí 19 461 korun. Od června se zvedl zhruba o 760 korun. Starobní penze od sociální správy pobírá 2,36 milionu lidí a invalidní a pozůstalostní důchody pak dalších 479 000. Několik desítek tisíc penzí vyplácejí systémy resortů obrany, spravedlnosti a vnitra. Jejich průměrné starobní důchody jsou o pár tisíc vyšší.

(jad)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy