Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

ROMEA TV

Exkluzivní záběry z dronu: V Letech u Písku se začíná rýsovat podoba památníku. Postavena je budova návštěvnického centra, vidět je i kruhová cesta

17. července 2023
Čtení na 1 minutu
Areál budoucího Památníku holokaustu Romů a Sintů v Letech u Písku (FOTO: Lukáš Cirok)
Areál budoucího Památníku holokaustu Romů a Sintů v Letech u Písku (FOTO: Lukáš Cirok)
Na místě bývalého koncentračního tábora pro Romy v Letech u Písku, kde byl v 70. letech postaven velkokapacitní vepřín, pokračují práce na výstavbě Památníku holokaustu Romů a Sintů v Čechách. Na místě je již vidět budova návštěvnického centra, v zadní části památníku pak kruhová cesta, kde budou v paprscích umístěna jména osob, které byly ve zdejším tzv. cikánském táboře v letech 1942–1943 vězněny. Podívejte se na exkluzivní záběry ROMEA TV na současnou podobu areálu z dronu.

„Stavba Letů u Písku. Památníku holokaustu Romů a Sintů pokračuje dle plánu. Aktuálně probíhají práce na stavbě dělící betonové stěny, stavba návštěvnického centra, úprava terénu v areálu,” uvedla pro zpravodajský server Romea.cz Karolina Spielmannová, tisková mluvčí Muzea romské kultury.

“Prozatím nic nenasvědčuje tomu, že by stavba měla být opožděna. Proto stále předpokládáme, že v první polovině příštího roku bude Památník slavnostně otevřen,“ dodala Spielmannová.

VIDEO

V bývalém tzv. cikánském táboře bylo násilně internováno přes 1300 Romů a Sintů, fakticky fungoval coby tábor koncentrační. Zemřelo zde nejméně 326 osob, přičemž většinu obětí tvořily děti. Po hromadných transportech všech táborových vězňů do koncentračního tábora Auschwitz II-Birkenau byly budovy tábora v roce 1943 srovnány se zemí a spáleny.

Cca 300 m od letského tábora bylo nalezeno nouzové pohřebiště, kde byl v roce 1995 umístěn kamenný památník a celé místo se v roce 1998 stalo kulturní památkou (KP). Ta byla v roce 2012 Památníkem Lidice (tehdejším správcem areálu) upravena, byl vystavěn amfiteátr, replika vězeňské ubikace, parkoviště a naučná stezka. Od roku 2018 je správcem KP Lety Muzeum romské kultury.

Po vykoupení vepřína, který byl v provozu od 70. let 20. století, státem v roce 2018 bylo muzeum pověřeno svým zřizovatelem vepřín zbourat a na jeho místě vybudovat nový památník: Lety u Písku. Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách. Jeho cílem je důstojně uctít památku obětí tábora a zároveň uchovávat a připomínat tragický příběh tábora v Letech.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon