Šumperk.info

skoro jasno skoro jasno, 12°C

Dnes je úterý 21.5 a svátek má Monika

Aktuality:


Participativní rozpočet? Zapojujeme veřejnost do rozhodování o investicích

18. 7. 2023 v 10:50 - Občané Šumperku se mohou aktivně zapojit do rozhodování o našem městě. Startuje první fáze participativního rozpočtu s názvem Tvoříme Šumperk. Jeho výsledkem by měla být realizace projektů, které lidé sami navrhnou.
FOTO: sumperk.cz
FOTO: sumperk.cz

„Město vyčlenilo ze svého rozpočtu jeden milion korun a teď je na lidech, aby posílali návrhy, kam by měly tyto peníze putovat,“ uvedl místostarosta Karel Hošek, který má městské investice na starost.

Náměty mohou občané posílat do 15. září. „Během října všechny návrhy posoudíme, zda jsou proveditelné a zda splňují stanovená pravidla. V listopadu bude veřejnost hlasovat a rozhodne, které návrhy jsou nejlepší,“ popsal průběh projektu Karel Hošek. Zdůraznil, že částka na jeden projekt by neměla přesáhnout 300 tisíc korun, město plánuje realizovat tři a více návrhů až do vyčerpání 1 milionu korun.

Participativní rozpočet - logo.jpgNávrhy mohou lidé podávat prostřednictvím elektronického formuláře na webových stránkách tvorime.sumperk.cz. Zde také najdou podrobné informace a pravidla participativního rozpočtu. Uskutečněny mohou být pouze ty projekty, které jsou veřejně přístupné a využitelné všemi občany města.

Na zkoušku již v letošním roce rozhodovali o penězích z města žáci šumperských základních škol. „Pro každou jsme vyčlenili dvacet tisíc korun. Nápady školních parlamentů nás mile překvapily. Mezi návrhy na využití peněz byl například zahradní nábytek, hodiny nebo zrcadla do tříd, koše na tříděný odpad či vysazení lípy,“ vyjmenovala místostarostka Eva Kostecká, pod kterou spadá odbor školství.

Šumperk - letecký pohled.jpg


Autor: MÚ Šumperk Zdroj: https://www.sumperk.cz/cs/zivo...icich.html

Reklama


Reklama

Komerční sdělení

Šumperk.info na Facebooku

Přidejte se k nám na facebooku.

Reklama

Reklama