Hlavní obsah
Lidé a společnost

Transgender byl, je a bude. Od císaře, co si vzal muže, přes Dalího múzu, až po holandskou Miss

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Ilustrační foto

Tohle za nás nebývalo! Tak se možná podivuje starší generace nad dnes stále častěji zmiňovaným slovem transgender. Ale lidé, kteří se necítili být těmi, kým se narodili, zde byli už odnepaměti.

Článek

Podle Národního zdravotnického informačního portálu České republiky je termín transgender označení pro osoby, jejichž genderová identita nebo genderový projev se liší od jejich biologického pohlaví. Zjednodušeně řečeno - transgender je ten, kdo se narodí jako žena, ale cítí se být mužem a naopak.

Už ve starém Římě

Jeden takový transgender žil v době antiky a patřil k nejvyšší společenské vrstvě. Byl to sám římský císař. Jmenoval se Elagabalus a dopadl neslavně. Vládl jen necelé čtyři roky a byl zavražděn svými vojáky, kteří už nemohli dál přihlížet tomu, jak nezřízený život jejich panovník vede.

Císař, nebo prostitutka?

Císařský titul mu zařídila jeho mocná babička, která byla matkou a manželkou dvou předchozích císařů. Elagabalus nastoupil na trůn už ve svých čtrnácti letech a i tak krátká doba jeho neslavné vlády stačila k tomu, že se na něj dodnes nezapomnělo. V té době nebylo ničím neobvyklým, když muž udržoval milostný vztah s jiným mužem, ale mladému císaři jeden muž nestačil, měl nespočet milenců.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Římský císař Elagabalus při hostině. Slávu si nezískal svými politickými schopnostmi, ale skandálním způsobem života.

Nestačila mu ani jedna žena. S tou svou se totiž rozvedl a místo ní se oženil s kněžkou, čímž rozhořčil Římany. Po pár měsících se rozvedl podruhé a za ženu pojal urozenou vnučku císaře Marka Aurelia, jejíhož manžela zavraždil. Co však pohoršovalo snad všechny jeho poddané, byla Elagabalova účast na zabíjení lidských obětí, z jejichž vnitřností si nechával věštit budoucnost. Proč se však řadí ke slavným transgender lidem z dob minulých? Římský císař Elagabalus se totiž oblékal a choval jako žena. Převlékal se za prostitutku a takto oděný se vydával do hostinců, kde sváděl muže. Dokonce mu byl zřízen soukromý nevěstinec přímo v císařském paláci. Tam si zval pohledné muže, kteří museli splnit jeho podmínku - museli mít veliký penis. S těmi se jako prostitutka oddával nezřízeným orgiím. Jednoho ze svých četných milenců si oblíbil natolik, že se za něj údajně dokonce provdal.

Foto: pixabay.com

Po třech manželstvích se ženami dal císař přednost muži.

Z blonďatého vozataje chtěl učinit i dědice trůnu. To už bylo pro všechny tou poslední kapkou a zanedlouho poté senát zvolil novým císařem Elagabalova bratrance.

Zpěvačka, modelka, malířka i múza

V první polovině 20. století se narodila další slavná osobnost, která prý dříve bývala někým jiným. Přesné datum, kdy přišla na svět Amanda Lear, není známo. Proč? Podle dohadů se totiž tato budoucí známá zpěvačka narodila jako muž a tajnostmi kolem svého příchodu na svět jen chtěla zmást veřejnost, aby se její tajemství nedostalo ven.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Po Amandě muži šíleli. Narodila se také jako jeden z nich?

V roce 1965 zaujme Amanda kráčející po ulici šéfku pařížské modelingové agentury natolik, že jí ihned nabídne spolupráci. Nakrátko se stěhuje do Londýna, kde se stává královnou místních luxusních večírků, kam chodívá ve společnosti hvězd jakými je modelka Twiggy nebo třeba samotní The Beatles. Osudovou se jí ale stane francouzská metropole. Právě v Paříži totiž v 60. letech potkává muže svého života, pro kterého bude na dlouhých 15 let múzou. Oním mužem je Salvador Dalí, katalánský malíř a výstřední umělec, kterého Amanda uhranula tolik, že se šušká, že právě on stojí za její přeměnou z muže na ženu. Onu operaci prý měl Dalí financovat. Sama Amanda Lear kolem svého pohlaví udržuje závoj tajemna. Ten občas poodhalí nějakou narážkou ve svých písních, které začaly vycházet roku 1975, kdy vzniklo Amandino první album. Posluchače si podmanila svým jak jinak než hlubokým hlasem. Málokdo ale ví, že víc než hudba ji naplňuje malování, studovala dokonce uměleckou akademii a zřejmě i proto si s Dalím tolik rozuměli.

Foto: pixabay.com

Dalímu stála modelem, ale také ho doprovázela na výstavy i výlety. Ovšem k nelibosti jeho manželky.

Misska, co se narodila jako kluk

Nejznámější a tentokrát i veřejně přiznanou transgender osobou dneška je dozajista holandská modelka Rikkie Valerie Kollé, která před nedávnem vyhrála nizozemskou soutěž Miss. Stala se tak ve své zemi vůbec první transgender vítězkou této prestižní soutěže a dokonce bude Nizozemsko reprezentovat na světovém finále Miss Universe. Tam už ale první nebude, tou byla soutěžící ze Španělska už v roce 2018. Nyní dvaadvacetiletá Rikkie v dětství kvůli své jinakosti trpěla, ale dnes se rozhodla být vzorem pro ostatní transgender lidi a chce se stát jejich hlasem. Rikkie Kollé se může účastnit Miss Universe díky rozhodnutí jejího vedení, které to od roku 2012 transgender lidem umožňuje. Možná za to může i fakt, že současnou majitelkou soutěže je podnikatelka a aktivistka, která si sama prošla změnou pohlaví. Po úspěchu této holanďanky je více než pravděpodobné, že takových soutěžících bude v budoucnu přibývat.

Foto: pixabay.com

Prestižní soutěž Miss Universe otevřela dveře i lidem, co se jako ženy nenarodili. Majitelem této značky byl třeba i bývalý americký prezident Trump.

Každý rok někým jiným

Tomu jistě pomůže i zákon, který se již připravuje v sousedním Německu. Ten by měl umožnit komukoliv staršímu čtrnácti let určit si na matrice své jméno a pohlaví. Záleželo by jen a pouze na rozhodnutí daného jedince a kdyby si to náhodou rozmyslel, zákon mu dovolí své rozhodnutí opět změnit, a to dokonce každoročně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz