Bylo 19. května roku 2022. Biochemik v důchodu Dylan Herbert z Jižního Walesu, který v lokalitě pracoval dva týdny jako dobrovolník, se snažil vyčistit příkop od suti. Stále mu v tom překážel rozviklaný kámen. „Dej ho pryč,” ozval se šéf terénního výzkumu a ředitel nadace Vindolanda Andrew Birley. Dylan ho poslechl. 

Jakmile 40 cm široký a 15 cm vysoký balvan přemístil, všiml si, že je pod nánosem bahna nějaký nápis. „Teprve poté, co jsem ho očistil, jsem si uvědomil, že se dívám na možná první hanlivé graffiti z římských čas,” smál se šťastný nálezce.

Secundinus cacator

Písmena na kameni, starém 1700 let, hlásala SECVNDINVS CACOR. To v překladu znamená, že „Secundinus je s**č". Nadávku doplňoval obrázek mužského přirození. Kdo byl zmíněný muž, zda velitel nebo například sok v lásce, ale archeologové netuší.

„Autor s ním měl očividný problém. Zároveň se ho asi nebál a o svém názoru byl přesvědčen. Vyrýt tolik písmen a obrázek totiž muselo dát docela práci,” říká Andrew Birley a doplňuje, že odkrytí přímých zpráv z minulosti je vždy skvělou událostí.

Odborníci navíc upozorňují, že nález podkopává autoritu římské armády. „Nápis naznačuje, že mezi vojáky vládla rivalita a napnuté vztahy. „Jednotlivci veřejně čelili nenávistným komentářům staletí předtím, než byla k dispozici sociální média,” vysvětluje šéf terénního výzkumu.

Římané v Anglii

Na místě poblíž Hexhamu bylo nalezeno celkem 12 falusových rytin. To je více, než na kterékoliv jiném místě podél Hadriánova valu, jenž se táhne napříč severní Anglií jižně od skotských hranic od pobřeží Severního moře přes dnešní Carlisle až po Maryport na pobřeží Irského moře. 

Zdroj: Youtube

Symbol mužského přirození byl v římských časech vnímán jako talisman pro štěstí nebo pozitivní symbol plodnosti. V tomto případě chtěl ale autor pravděpodobně zdůraznit něco jiného.

Zdroje: www.vindolanda.com, www.bbc.com, www.heritagedaily.com