Rakovina je volba, šokoval Dušek. Malé děti si za ni těžko mohou samy, reagoval onkolog

Jaroslav Dušek v Karlových Varech představil film Dvě slova jako klíč.

Dušek o rakovině

Velmi kontroverzní názor vyslovil v rozhovoru pro Čestmíra Strakatého oblíbený herec Jaroslav Dušek, když řekl, že zemřít na rakovinu je volba. „Vy si myslíte, že člověk umře na rakovinu, ale já si myslím, že umře na to, že nenávidí život,“ řekl v rozhovoru. Podle jeho vyjádření pro CNN Prima NEWS ale v sestřihu chybí zmínka o tom, že to je možné chápat až na nějaké úrovni vědomí. Na Duškova slova reagoval onkolog Jan Žaloudík, který uvedl, že výkřik na jevišti je něco jiného než realita a malé děti si za takové onemocnění těžko mohou samy.

I přestože na rakovinu zemřela hercova maminka i její rodiče, považuje ji za něco, pro co se rozhodnou lidé, kteří už na tomto světě nechtějí být, přestože můžou tvrdit opak: „To, že někdo říká, že chce žít, neznamená, že to skutečně chce, protože když se díváte na to, jak žije, tak přece vidíte, jestli chce, nebo nechce,“ měl sdělit v rozhovoru v Karlových Varech Čestmíru Strakatému herec.

Redakce CNN Prima NEWS poprosila herce o vyjádření: „Ano, domnívám se, že jsem Čestmírovi řekl, že člověk neumírá na rakovinu, ale na to, že se mu nechce žít. Tohle chápat ale můžete až v nějaké úrovni vědomí. Když se to vytrhne z kontextu, moc tomu rozumět není,“ připustil herec s tím, že sestřih na Twitteru moderátora ale neviděl a neví, jak to mohlo vyznít.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jaký je smysl života a kam směřuje lidstvo? Jaroslav Dušek se ve Varech nebál odpovědět

„Většina příbuzných a známých mi zemřela na rakovinu, takže jsem měl šanci to zkoumat celkem zblízka. Mohl jsem s nimi mluvit a oni mi to řekli, že odcházejí, protože nechtějí žít. Existují lidi, kteří vlastně unikají z určitých složitých problémů, kterým neumí čelit,“ doplnil Dušek s tím, že se ve svém názoru odvolává na knihy jako Vzestup po úrovních vědomí či Genové klíče.

Výkřik na jevišti je něco jiného než realita

Onkolog a politik Jan Žaloudík na žádost o reakci uvedl, že si pana Duška váží za jeho filozofické, zábavné a kulturní dopady. A sám nevylučuje, že člověk může ovlivnit, jak se postaví k léčbě a k průběhu choroby. Jestli bojuje, nebo to vzdává. Ale kdyby to bylo tak jednoduché, neinvestují se velké peníze do léčby.

„I malé děti mají už v pěti, šesti letech vrozené nádory, které si přinesly do života. Neobviňoval bych je, že si za to můžou samy,“ reagoval na hercův výrok onkolog a Duškova slova označil za prázdninový výrok populární osoby. „Známe hercův ezoterický přístup k životu. Nechtěl bych ho negovat, je to inspirativní. Varoval bych ale před tím, aby se lidé, kteří mají nádory, upínali k tomuto názoru a třeba si i vyčítali, že něco dělají špatně,“ upozornil odborník.

„Výkřik na jevišti je zkrátka něco jiného než realita a odpovědnost,“ dodal  Žaloudek.

Pí*ovina ezoterická, rozčilují se lidé

Pod moderátorovým příspěvkem na Twitteru vyslovily svůj názor na Duškův výrok stovky uživatelů. „Já jen doufal, že jste ho po rozhovoru vzal aspoň na dětskou onkologii,“ zazníval jeden z mnoha komentářů. „Ty vole, to je ale pí*ovina ezoterická. Můj spolužák z vejšky, sportovec, nekuřák, umřel před pětadvacátými narozeninami na raka. Určitě nechtěl žít,“ napsal další z přispěvatelů.

Ze známých osobností se připojil do debaty například režisér Jan Hřebejk: „Tohle je přesně to, proč mám problém s Jardou na tahle témata komunikovat, potažmo ho brát vážně v této otázce. Jinak miluju jeho humor, vážím si jeho inteligence, vůle a talentu. Ale jak dojde na tahle moudra, je to jako konspirační teorie, antivaxerství ap. Mám blok.“

Vedle toho ale nenechala slova Jaroslava Duška chladným ani ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). „Přiznám se, že se ve mně vaří krev, když slyším podobné pavědecké a hlavně vůči onkologicky nemocným i jejich blízkým necitlivé nesmysly!“ kritizoval herce místopředseda vlády s tím, že si onkologičtí pacienti a jejich nejbližší zaslouží maximální míru podpory a nikoli podobné necitlivé útoky a obviňování.

Našli se však i tací, kteří se autora kontroverzního výroku zastali. Například prezident České stomatologické komory Roman Šmucler na svém Twitteru upozornil, že je Dušek herec a zřejmě šlo o metaforu složitější na pochopení. „Když si za nenávist k životu dosadíte stres a mizernou životosprávu, podepíše to nositel Nobelovy ceny za medicínu,“ konstatoval Šmucler.

Tagy: