Hlavní obsah

Pozitivní energie není nikdy dost. Poznejte nejsilnější česká místa, kde ji načerpáte

Foto: Martin Tesar / Mapy.cz

Foto: Martin Tesar / Mapy.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také znáte ten úžasný pocit, kdy stojíte na nějakém místě a najednou cítíte příval energie a jemné mravenčení? Lokality, které vyzařují zvláštní sílu, existují a lidé je rádi vyhledávají. Zkuste se na některé vydat. A když tam nic neucítíte, aspoň si uděláte opravdu pěkný výlet.

Článek

V Čechách i na Moravě je míst s pozitivní energií velké množství a často na nich stojí krásné hrady, zámky, kostely i jiné památky. To ovšem není v tomto případě to hlavní – důležité je to, co není vidět. Něco, co vychází přímo ze země či nitra stavby. Zvláštní síla, někdo říká i magie… Stačí se jen zastavit a nechat na sebe „to něco“ působit.

Andělská Hora nedaleko Karlových Varů

Už název mluví sám za sebe. Zřícenina gotického hradu Andělská Hora kousek od Karlových Varů stojí na kopci nad stejnojmennou obcí. První zmínka pochází z roku 1402 a jméno prý dostal po princezně Alvíně, která byla hodná jako anděl. Dlouhá léta Andělská Hora pustla, v posledních letech se dočkala rekonstrukce. Najdete tu zbytky čtverhranné obytné věže, hradeb se střílnami, paláce i nádrže na vodu.

Traduje se, že právě tato zřícenina patří mezi 70 míst na světě, kde je nejvíc pozitivní energie. Ať už tento počet sedí, nebo ne, v každém případě by si sem měli vyrazit všichni, kdo si potřebují odpočinout a „nabít se“ klidem a pokojem. A zdaleka nebudou první. Klid zde našel i velký německý básník Johann Wolfgang Goethe, který sem při pobytu v Karlových Varech rád chodil.

Foto: Pavel Bartoš / Mapy.cz

A kde zříceninu přesně najdete? Pojedete-li autem po hlavním tahu od Prahy, zbytky hradu uvidíte po pravé straně u silnice. Užijete si odsud krásný výhled do Krušných hor a na Slavkovský lesFoto: Pavel Bartoš / Mapy.cz

Boží kameny u Strakonic

Výrazná skalka, které se říká Boží kameny nebo Boží kámen, patří mezi nejsilnější energetická místa u nás. Najdete ji na zalesněném návrší mezi Kraselovem a Tažovickou Lhotou. Mezi kameny se můžete volně pohybovat, abyste nasáli co nejvíce energie, a největší sílu prý dodá okraj balvanu ve tvaru lodi – budete si ho muset mezi kameny najít, ale nebojte, není to náročné.

Zdejší síla nepůsobí na každého, ale senzibilní lidé popisují místní atmosféru jako příjemnou a uklidňující. A pokud mezi senzibilní jedince nepatříte, určitě oceníte krásnou přírodu šumavského podhůří. K Božím kamenům nevede žádná turistická trasa, ale dostanete se sem po naučné stezce z Tažovic – za prohlédnutí tu stojí i vzácný barokní tažovický most.

Foto: Bohumír Kapoun / Mapy.cz

Procházka mezi Božími kameny vás nabije energiíFoto: Bohumír Kapoun / Mapy.cz

Chrám v Panenském Týnci na Lounsku

Další typické místo, kde načerpáte pozitivní energii, je nedostavěný chrám Panny Marie v Panenském Týnci. Ukrývá mnoho záhad, není ani jasné, kdo ho nechal postavit, ale podle všeho ho založil na počátku 14. století slavný bojovník, rytíř Plichta ze Žerotína.

A zdá se, že ozdravnou sílu dává místu svatá Anežka Česká. Dlouhých sedm století se vedou spory, kde leží její ztracené ostatky, a někteří odborníci tvrdí, že důkazy naznačují, že by to mohlo být právě zde, uprostřed 21 metrů dlouhého kněžiště. Chrám nepřitahuje jen senzibilní lidi, ale také umělce. V jeho prostorách se například točily filmy Kytice F. A. Brabce nebo Post Coitum Juraje Jakubiska.

Foto: Jana Roubová / Mapy.cz

Je možné, že pozitivní energii místa umocňují ukryté ostatky svaté Anežky ČeskéFoto: Jana Roubová / Mapy.cz

Měsíční menhir u šumavského Javorníku

Dvoumetrový šedozelený balvan, známý jako menhir Měsíční kámen, stojí nedaleko obce Zuklín v Pošumaví. Název mu dává uměle vyznačený půlměsíc na jeho západní straně. A v okolí jsou i další menhiry, Javornicko je jimi proslulé. Kdo a kdy je postavil, se neví, ovšem obecně platí, že megalitické stavby vznikaly v době pravěku. Už odedávna sem chodili lidé, kdykoli potřebovali využít léčivou pomoc menhiru.

Ke kamenu vede dvoukilometrová naučná stezka z Javorníku. Vypravte se na místo a na vlastní kůži poznejte, jak na vás kámen působí: jeho vyzařování je prý velmi silné. Znáte další české menhiry?

Foto: Josef Drda / Mapy.cz

Nevíme, proč naši předkové v dávných dobách menhir postavili, nicméně vyzařuje z něj silná energieFoto: Josef Drda / Mapy.cz

Hora Říp

Hora Říp je viditelná z dálky a podle pověsti na ni vystoupil praotec Čech a rozhodl, že se v okolní krajině usadí jeho kmen. Na vrcholu dnes najdete křesťanský svatostánek – románskou rotundu svatého Jiří a Vojtěcha. A i tajemná hora Říp se řadí k silným místům, kde je „cítit“ něco ve vzduchu. Vyzařuje prý silnou pozitivní energii a uvolňuje emoce.

Bájná hora leží šest kilometrů od Roudnice nad Labem, takže máte tip na pěkný výlet. Do místa se můžete dopravit i autobusem, jezdí na trase Praha – Roudnice nad Labem – Ctiněves/Vražkov/Krabčice: tato místa jsou dva kilometry od hory. Autem pak můžete dojet až na parkoviště pod Řípem.

Foto: Simon Antalik / Mapy.cz

Hora Říp vyzařuje pozitivní energii a uvolňuje emoceFoto: Simon Antalik / Mapy.cz

Zřícenina kláštera Rosa Coeli u Brna

Církevní stavba v překrásné krajině kousek od Brna patřila v minulosti mezi vyhledávané svatostánky. Klášter vlastně vznikl za trest – ve 12. století ho nechal postavit jako pokání za své loupežné výpravy do Rakous moravský velmož Vilém. Jenže klášter Rosa Coeli kvůli hříchu také zanikl: lidé ho začali vnímat jako sídlo neřesti poté, co se místní probošt oženil s jednou z jeptišek.

Klášter byl pak ponechán svému osudu, postupně pustl a dnes z něj zbyly jen kamenné ruiny. Přes to všechno místo návštěvníky prý za několik minut nabije neskutečně pozitivní energií. Tak co, vyrazíte tam a vyzkoušíte si to na vlastní kůži? V Dolních Kounicích je toho hodně k vidění…

Foto: Martin Tesar / Mapy.cz

Klášter Rosa Coeli v Dolních Kounicích vznikl za trest a za trest také zanikl. Příliv silné kladné energie ale nabízí dodnesFoto: Martin Tesar / Mapy.cz

Načítám